Όλες οι αλλαγές στους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή

196

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπ.Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές σε ότι αφορά το πλαίσιο του ελέγχου της μεγάλης φοροδιαφυγής, την ώρα που οι θεσμοί ζητούν οι μεταρρυθμίσεις να αποτελέσουν προαπαιτούμενο για τη συμφωνία.

Οι ίδιες Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα γίνονται πλέον με τα εξής στάδια:

1. Εισαγγελική παραγγελία ή εντολή ελέγχου

2. Πιστοποιημένοι ελεγκτές θα έχουν απευθείας πρόσβαση στα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων και τους τραπεζικούς λογαριασμούς οπότε θα μπορούν να δουν άμεσα υπόλοιπα καταθέσεων αλλά και κινήσεις σε βάθος δεκαετίας.

3. Αφού γίνουν οι διασταυρώσεις ο ελεγκτής θα στέλνει ειδοποιητήριο έγγραφο στον οικονομικό εισαγγελέα

4. Ο οικονομικός εισαγγελέας θα διατάζει τη δέσμευση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου ώστε η αρμόδια ελεγκτική Αρχή να κάνει τους τελικούς ελέχους.

Διαβάστε επίσης:  Αυτά είναι τα τελικά ποσά και οι δόσεις των αναδρομικών

Τεχνικά οι έλεγχοι αυτοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμη και αύριο, ενώ η διαφορά με το ισχύον σύστημα είναι το ότι ο ελεγκτής δεν θα χρειάζεται να υποβάλει αίτημα στο ΚΕΠΥΟ και το ΚΕΠΥΟ στην ανάλογη τράπεζα.

Σύμφωνα με το Mega, στο στόχαστρο μπαίνουν 1.370.000 ΑΦΜ που βρίσκονται σε 68 CD στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου και αφορούν σε φορολογούμενος με κινήσεις πάνω 300.000 ευρώ σε μία χρήση ή εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ.