Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Έντονη κινητικότητα – Κουρδιστάν ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία!

Έντονη κινητικότητα σημειώνεται στο θέμα της ίδρυσης κουρδικού κράτους…
στην περιοχή βόρεια από το Χαλέπι και νότια της Τουρκίας, όπου υπάρχουν οι κουρδικοί πληθυσμοί.

Από την μια πλευρά, οι Αμερικανοί φρόντισαν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς να ανοίξουν το δρόμο στις χερσαίες δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας να κατακτήσουν τα εδάφη στην περιοχή της πόλης Αζάζ.

Από την άλλη πλευρά είναι εντυπωσιακό ότι η Τουρκία, που τον περασμένο μήνα βομβάρδιζε τους Κούρδους σε αυτό το σημείο, όχι απλά δεν κινήθηκε στρατιωτικά, αλλά μάλλον έχει λάβει το μήνυμα να μην αντιδράσει, καθώς φαίνεται να προχωρά η ίδρυση του Κουρδικού κράτους, ακόμα και με σιωπηρή αποδοχή των Ρώσων.

Οι αμερικανοί διαμήνυσαν στους Τούρκους ότι πρόκειται να προχωρήσουν, και φαίνεται ότι οι Τούρκοι εοτιμάζονται να πιούν και αυτό το πικρό ποτήρι.

Στη συνάντηση που είχε ο Ερντογάν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, του έγινε σαφής η αμερικανή πρόθεση, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κουρδικού Τύπου.

Τα δημοσιεύματα μάλλον επιβεβαιώνονται αν διαβάσει κάποιος τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Φωνή της Αμερικής στις 30 Μαρτίου. Ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ δεν θα τα χαλάσουν λόγω των διαφορετικών τους θέσεων σχετικά με το Κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης στη Συρία (PYD).
Άλλωστε δεν μπορεί οι δυο χώρες να έχουν ταυτόσημες απόψεις σε κάθε ζήτημα, δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής, μετά την ομιλία του στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον.
Είμαστε δυο σημαντικοί εταίροι και έχουμε κοινούς στόχους, αλλά μπορούμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά σε ορισμένα θέματα.

Στο θέμα των Κούρδων της Συρίας οι ΗΠΑ βλέπουν το PYD ως αξιόπιστο και σημαντικό εταίρο τους στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα δείχνουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους και τους προμηθεύουν όπλα και πυρομαχικά.

Η Τουρκία λέει ότι αυτή η Κουρδική οργάνωση είναι παρακλάδι του PKK το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκία δίνει τις αποδειiξεις για όσα υποστηρίζει, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά δεν θα επιδεινώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ γι αυτό το λόγο.

Όλα δείχνουν ότι ο κύβος για την ίδρυση του Κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία, νότια ακριβώς της Τουρκίας έχει ληφθεί. Και βρισκόμαστε σε διαδικασία υλοποίησης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Απριλίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1877 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα...

Την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητεί η Τουρκία με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα – Τι απαντά η Αθήνα

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί εκ νέου η Τουρκία, με φόντο τις...

Τουρκία: 29 οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Κωνσταντινούπολη – Συνελήφθησαν έξι άτομα

Στους 29 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά που ξέσπασε έπειτα από...