Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Ακριβότερα: ακίνητα – αυτοκίνητα – καύσιμα – τσιγάρα – ποτά και… – Όλη η εγκύκλιος

«Καίνε» ταβέρνες, καφετέριες, λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας

Ακριβότερα και ακίνητα και αυτοκίνητα και καύσιμα και τσιγάρα και ποτά και…

– Όλη η εγκύκλιος
Διπλασιάζεται ο φόρος στην μπύρα – Επιπλέον φόρος 11% στη συνδρομητική τηλεόρασηΠοδαρικό με αυξήσεις φόρων κάνει ο Ιούνιος λόγω της αύξησης του ΦΠΑ. Με εγκύκλιο που δημοσίευσε στην Διαύγεια η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δίνει αναλυτικές οδηγίες για την προσαρμογή των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά την ψήφιση του πολυνομοσχέδιου με τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων και τις τροποποιήσεις που επέρχονται στη φορολογία των ενεργειακών, καπνικών και αλκοολούχων προϊόντων.

Συγκεκριμένα:

1) Αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από 23% στο 24% και από 16% σε 17%

Ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, διόδια και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να ακριβύνουν από σήμερα.

Εκτός από το 24%, για πρώτη φορά μπαίνει και ΦΠΑ 17% (αντί 16%) στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου που γλίτωσαν (έως 31.12.2016) την κατάργηση της έκπτωσης 30% που απολάμβαναν έως πέρυσι στον ΦΠΑ.

Ωστόσο οι ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες θα ξεπερνούν το 1%-2%, λόγω … στρογγυλοποιήσεων και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

2) Τέλος ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ σε 11 νησιά του Αιγαίου

Στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος, οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται:

α) από 5% σε 6% για φάρμακα και βιβλία

β) από 9% σε 13% για ΔΕΗ, νερό, νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτά ζωντανά, λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιϊας, ελαιόλαδο, παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, ψωμί, ζυμαρικά, νερά φυσικά, φαρμακευτικά προϊόντα, είδη και συσκευές ορθοπεδικής, λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 9% στο 13%, τα παραπάνω προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες θα ανατιμηθούν κατά 3,66%, στα συγκεκριμένα 11 νησιά.

γ) από 16% σε 24% (δηλαδή αύξηση 50%) για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως καύσιμα, νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καύσιμα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, ζώντα ζώα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης.

Σε όλες οι παραπάνω κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να σημειωθούν αυτόματες ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9%.

3) Διπλασιάζονται οι ειδικοί φόροι στην μπύρα

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην μπύρα θα αυξηθεί από τα 2,60 στα 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο για τα μικρά ζυθοποιεία. Οι λιανικές τιμές πώλησης της μπύρας αναμένεται να αυξηθούν έως 10%.

4) Επιβάλλεται τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση

Προβλέπεται επιβολή τέλους 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης. Έτσι, μαζί με τον αυξημένο από 23% στο 24% συντελεστή ΦΠΑ, που θα επιβληθεί και επί του τέλους 10%, οι τελικοί λογαριασμοί να αυξηθούν κατά 10,9%.

5) Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τελών στα ΙΧ.

Ο υπολογισμός του θα γίνεται με βάση την αξία λιανικής του κάθε μοντέλου που θα δηλώνει ο εισαγωγέας στην Υπηρεσία Αξιών του Τελωνείου και το ύψος των τιμών των εκπεμπόμενων ρύπων.

Επιπλέον, θα πληρώνουν στο εξής τέλος ταξινόμησης και τα υβριδικά αυτοκίνητα, με συντελεστές μειωμένους κατά 50% σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα.

6) Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Σε κάθε μισθοδοσία από τώρα και στο εξής θα διενεργούνται νέες κρατήσεις, βάσει της νέας κλίμακας εισοδήματος του 2016, που ισχύει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου.

Πριν συνέλθουν από τις αυξήσεις του καλοκαιριού πάντως (και πριν τις άλλες αυξήσεις φόρων από 1.1.2017) τον Οκτώβριο θα αυξηθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι λιανικές τιμές πώλησης του καυσίμου θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 6-7 λεπτά το λίτρο, στις οποίες θα μπει «καπέλο» και ο αυξημένος ΦΠΑ που ισχύει από σήμερα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δίκη Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. «Κηρύσσει ομόφωνα ένοχη την κατηγορούμενη για την κατ´εξακολούθηση πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Φλώρινα: Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι τελωνειακοί σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

Σε 48ωρη απεργία θα προχωρήσουν την Τρίτη, 2 Απριλίου και την επομένη, Τετάρτη 3 του ίδιου μήνα οι τελωνειακοί της χώρας. Στην απεργία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Kαύσιμα: Στα ύψη η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης – Σε ποιες περιοχές ξεπέρασε τα 2 ευρώ

Αυξητική πορεία παρουσιάζουν οι τιμές καυσίμων το τελευταίο διάστημα, με την τιμή της βενζίνης...

Συνελήφθησαν 20 άτομα που νόθευαν ποτά και καύσιμα 

Συνολικά 20 άτομα συνελήφθησαν από την Αστυνομία τα οποία εισήγαγαν και παρήγαγαν χημικά προϊόντα για...

Greek Mafia: Πόλεμος για το λαθρεμπόριο τσιγάρων πίσω από τις εκτελέσεις

Στον πόλεμο του υπόκοσμου και του οργανωμένου εγκλήματος για την επικράτηση στο λαθρεμπόριο καπνικών...

Την απαγόρευση ατμοποιητών και ηλεκτρονικών τσιγάρων με γεύσεις ζητά ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα...