Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την αγορά εργασίας…

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ήτοι 74% δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς εργασίας στη χώρα στα αμέσως επόμενα χρόνια, όπως προκύπτει από έρευνα .

“Η απασχολησιμότητα στην Ελλάδα”.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε με τη χρήση ενός σύντομου OnLine ερωτηματολογίου σε τυχαίο δείγμα 1.832 ατόμων, παρουσιάζει σημαντικές διαπιστώσεις αναφορικά με την εικόνα που έχουν για την καριέρα τους οι εργαζόμενοι και οι υποψήφιοι στην Ελλάδα, για τη μελλοντική τους εξέλιξη και τις επαγγελματικές προοπτικές τους. Η έρευνα εξέτασε το βαθμό αισιοδοξίας που χαρακτηρίζει τους συμμετέχοντες αναφορικά με την πορεία της αγοράς εργασίας τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα και μελέτησε το πόσο ανταγωνιστικοί νιώθουν σήμερα οι εργαζόμενοι και υποψήφιοι, βάσει των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων τους. Επίσης, εξέτασε το κατά πόσο θεωρούν πως τα προσόντα τους είναι κατάλληλα σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το 18% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση καθώς και το 16% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλη θέση εργασίας. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους απασχολούμενος στον ιδιωτικό τομέα είναι 28% και για τους ελεύθερους επαγγελματίες 27%. Μπορεί η πλειοψηφία να επιδιώκει να βρει εργασία εντός Ελλάδας, σημαντικό ωστόσο είναι ότι 1 στους 10 ερωτώμενους που αναζητούν εργασία έχει στρέψει τις προσπάθειές του στο εξωτερικό. Επιπλέον, 1 στους 3 δηλώνει πως η αδυναμία εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα είναι ο βασικότερος λόγος αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό, ενώ επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν η δυνατότητα διαπραγμάτευσης καλύτερου πακέτου αποδοχών, οι καλύτερες συνθήκες εργασίας και οι περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης που προσφέρονται στις χώρες του εξωτερικού.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 54% των εργαζομένων έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται ανάμεσα στις γυναίκες, τις μικρότερες ηλικίες και τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων που βρέθηκαν εκτός αγοράς (1 στους 5) δηλώνουν ότι χρειάστηκαν περισσότερο από 11 μήνες για να βρουν ξανά εργασία ενώ οι γυναίκες, τα άτομα ηλικίας από 30 έως 39 ετών και οι κάτοικοι επαρχίας καθυστερούν περισσότερο να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Ανάμεσα στους ερωτώμενους που κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας ήταν εκτός αγοράς, η ‘αποχή’ από την απασχόληση διαρκεί περισσότερο: 42% δηλώνουν ότι είναι άνεργοι περισσότερο από 2 χρόνια και ένα 23% ότι έχει ‘κλείσει’ ήδη 1-2 χρόνια από τότε που έχασε την εργασία του.

Αξιολογώντας τα προσόντα τους, 1 στους 2 εργαζόμενους θεωρεί ότι οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητες που διαθέτει ανταποκρίνονται σε υψηλότερη θέση από αυτήν που κατέχει σήμερα. Αντίστοιχη αναλογία ανέργων δήλωσε ότι διαθέτει τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να διεκδικήσει υψηλότερη θέση από αυτήν που είχε πριν χάσει την εργασία του. Παρά ταύτα όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι 1 στους 4 ερωτώμενους πιστεύει ότι χρειάζεται εκπαίδευση και ενίσχυση των δεξιοτήτων του προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός/η στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα.

“Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα ενέχει πολλές προκλήσεις για τους εργαζομένους και τους υποψηφίους που αναζητούν εργασία και απαιτεί νέες δεξιότητες και ικανότητες, τις οποίες θα πρέπει να καλλιεργούν, ώστε να τονώνουν την απασχολησιμότητά τους στο απαιτητικό αυτό περιβάλλον. Οι ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας, η εκτενής χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην επαγγελματική δραστηριότητα και οι νέες πολιτικές που ακολουθούν οι εταιρείες στην οργάνωση της δραστηριότητάς τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς, έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο εργασίας. Η συνεχής ενημέρωση και επιμόρφωση των εργαζομένων για την ανάπτυξη των επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων τους καθίσταται απαραίτητη προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στον ρόλο τους. Από την άλλη πλευρά η πολιτεία αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να προχωρήσουν σε δομικές αλλαγές για να αξιοποιήσουν τα ταλέντα εντός της Ελλάδας και να ανακόψουν τη φυγή τους προς το εξωτερικό”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαμός σε καφενείο στην Σπάρτη: 43χρονος έπιασε από τον λαιμό την εν διαστάσει σύζυγό...

Σκηνές βίας και αγριότητας σε καφενείο – ουζερί στην Σπάρτη. Ένας 43χρονος μπήκε στο κατάστημα όπου βρισκόταν η εν διαστάσει σύζυγός του μαζί με...
Σπύρος Λούης, έκοψε νήμα, πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Μαρτίου ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1896 Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Πυροβολισμοί σε εστιατόριο εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού – Ένας 35χρονος τραυματίστηκε

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό προ ολίγου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών, ενώ τραυματίστηκε...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οι Έλληνες της διασποράς τραγουδούν τον εθνικό ύμνο έξω από την όπερα του Σίδνεϊ

Ολόκληρος ο ελληνισμός σε κάθε γωνιά του πλανήτη γιορτάζει την εθνική επέτειο της 25ης...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Μαρτίου oι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1821 oι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα. Θεωρείται η πρώτη πολεμική πράξη του Αγώνα...

«Είπαν το ψωμί ψωμάκι»: 10 διάσημοι Έλληνες ηθοποιοί που πέρασαν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες

Σύμφωνα με τον επικρατέστερο ορισμό φτώχεια σημαίνει ανεπαρκές εισόδημα. Ως απότοκος αυτού, είναι η...

Η ώρα της Μεγάλης Διαπραγμάτευσης στην αγορά εργασίας – Τα «χαρτιά» των εργαζομένων

Ευελιξία, ωράριο και lifebalance – Αυτά είναι τα «χαρτιά» των εργαζομένωνΗ νεότερη γενιά εργαζομένων...