Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

ΑΠΕ: Το νέο σχέδιο για αιολικά και φωτοβολταϊκά

Υπό μορφή προκοινοποίησης απεστάλη προς τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, το νέο ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των ΑΠΕ…

Στη συνέχεια θα τεθεί σε διαβούλευση με τη συμμετοχή των φορέων του κλάδου.

Βάση του νέου μοντέλου είναι ένας συνδυασμός feed-in-premium (προσαύξηση επί της αγοραίας τιμής) και μειοδοτικών διαγωνισμών, σε εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της Ε.Ε.

Ο συνδυασμός αυτός θα επιτευχθεί με τον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για την τιμή feed-in-premium κάθε τεχνολογίας ΑΠΕ και στη συνέχεια την πραγματοποίηση διαγωνισμών για την εγκατάσταση συγκεκριμένης ισχύος. Από τους διαγωνισμούς θα προκύπτουν οι μειοδότες επενδυτές (με βάση το πόσο χαμηλότερα από την ανώτατη τιμή είναι το premium που δέχονται να εισπράττουν) που θα παίρνουν το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των επενδύσεών τους.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, σημείο-κλειδί του νέου μοντέλου είναι ο καθορισμός της ανώτατης τιμής του feed-in-premium. Μια τιμή που θα πρέπει αφενός να λειτουργήσει ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων (ενσωματώνοντας τον «κίνδυνο χώρας» της ελληνικής οικονομίας) και από την άλλη να μην επιβαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ που στέκεται σε «τεντωμένο σκοινί».

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, το εύλογο IRR Project κάθε επένδυσης που αναγνωρίζει το νέο σχέδιο του ΥΠΕΝ έχει ένα εύρος από 8% έως 12%.

Με βάση αυτήν την παραδοχή η ανώτατη τιμή, το «ταβάνι» του feed-in-premium είναι ανά τεχνολογία το εξής:

· Για αιολικά στα 98 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

· Για τα μικρά υδροηλεκτρικά στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

· Για τα φωτοβολταϊκά πάνω από 500 KW, στα 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα φωτοβολταϊκά κάτω από 500 KW παραμένει το σύστημα των σταθερών τιμών feed-in-tariffs και παραμένει η ταρίφα στο 1,1 της Οριακής Τιμής Συστήματος (10% πάνω από την Οριακή Τιμή). Η τιμή αυτή έχει αξιολογηθεί από την αγορά και κρίνεται μη βιώσιμη. Ωστόσο και αυτή η κατηγορία των φωτοβολταϊκών μπορεί προαιρετικά να συμμετάσχει στο σύστημα feed-in-premium και να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα υπάρξουν δύο διαγωνισμοί. Ένας για όλες τις κατηγορίες των φοτοβολταϊκών (μικρά και μεγάλα) για ισχύ 50 MW αρχικά και ένας δεύτερος για ισχύ περί τα 20 MW στον οποίον θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνον τα μικρά, δηλαδή μόνον τα κάτω των 500 KW.

Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, παραμένει το σύστημα των σταθερών τιμών feed-in-tariffs, και η ταρίφα διαμορφώνεται στα 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Με το νέο σύστημα οι ΑΠΕ θα συμμετέχουν πλέον στην ημερήσια αγορά, ενώ θα υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για συμμετοχή στην αγορά και αντικίνητρα για όσες μονάδες ΑΠΕ δεν συμμετέχουν με αξιόπιστα στοιχεία. Ειδικότερα, οι μονάδες ΑΠΕ θα έχουν «πέναλτι» εάν οι δηλώσεις φορτίου που θα κάνουν στον Ημερήσιο Προγραμματισμό έχουν «αστοχία» πάνω από 25%. Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι οι σταθμοί ΑΠΕ θα έχουν έσοδο της τάξης των 3 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για έξοδα διαχείρισης.

Οι ανώτατες τιμές ανά τεχνολογία βασίζονται σε υπολογισμούς που ανέλαβε να κάνει κυρίως το ΚΑΠΕ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρασαν και από τον έλεγχο του οίκου Lazard.

—Τι λέει η αγορά

Η πρώτη αντίδραση της αγοράς, με βάση το ρεπορτάζ του energypress, είναι θετική από τις εταιρείες φωτοβολταϊκών που εκτιμούν ότι θα αρχίσει σιγά σιγά να αναθερμαίνεται ο κλάδος, έστω και υποτονικά.

Αντίθετα, στις εταιρείες αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών επικρατεί η άποψη ότι με βάση τα δεδομένα της χώρας οι τιμές αυτές δεν οδηγούν σε βιώσιμες επενδύσεις παρά μόνον όπου υπάρχει πολύ καλό αιολικό ή υδροηλεκτρικό δυναμικό. «Τα έργα μέτριων προδιαγραφών δεν βγαίνουν με αυτές τις τιμές» λέγεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι με το τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να ψηφίσειμέχρι τέλος του χρόνου (και να εφαρμοστεί από το 2016), ένα καινούργιο σχέδιο ενίσχυσης των ΑΠΕ, συμβατό με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας που εξέδωσε τον Ιούνιο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με την «προκοινοποίηση» το υπουργείο Ενέργειας θέλει να διεκδικήσει μια ακόμα μικρή παράταση από τους δανειστές προκειμένου οι τιμές που καταβάλλονται στις ΑΠΕ να μην θεωρηθούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Σοκολάτα από “χρυσό”: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό

Τα futures του κακάου ξεπέρασαν το ιστορικό-όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα ράλι που έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές φέτος, ενώ αυξάνεται...

Κρατικός Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ αύξησαν τα έσοδα το α΄δίμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 3.378 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1.981 εκατ. ευρώ καταγράφει το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει  ότι μεγαλύτερο...

Κατώτατος μισθός: Θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Μεθαύριο Τετάρτη 27 Mαρτίου ανακοινώνεται η τέταρτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019 και...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται ανατροπές – Εξετάζεται και απόσυρση

Ανεβάζουν «ταχύτητα» οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος τελών κυκλοφορίας οχημάτων, με κεντρική επιδίωξη οι όποιες ανατροπές να...

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές...

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα σκοπεύουν να προχωρήσουν...
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Καύσιμα: Αυξήθηκαν οι τιμές

Λίγο πριν από το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου και η τιμή της αμόλυβδης έχει ήδη αυξηθεί, πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας σε κάποιες περιοχές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το σχέδιο για το νέο ΕΚΑΒ στο υπουργικό συμβούλιο

Αναδιαμορφώνεται πλήρως το Ε.Κ.Α.Β., κατά τα διεθνή πρότυπα, στο πλαίσιο του σχεδιαζόμενου νέου ΕΣΥ...

Νέο κύμα καύσωνα έρχεται από την Πέμπτη

Η ΕΜΥ εξέδωσε ακόμα ένα έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τον καύσωνα, με...

Δείτε πως σχεδιάζουν την προεκλογική επικοινωνιακή τακτική τους τα τρία μεγάλα κόμματα

Όλοι οι επικοινωνιολόγοι του κόσμου ακολουθούν κάποιες σταθερές, που έχουν σαν στόχο να κρατήσουν...

Ταμείο Ανάκαμψης: Κατατέθηκαν επενδυτικά σχέδια ύψους 403 εκατ. ευρώ σε τρεις δράσεις ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα

Ξεκινάει η αξιολόγηση για τα 408 επενδυτικά σχέδια, ύψους 402.646.799 ευρώ, που υποβλήθηκαν σε...