Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα Μεϊμαράκη – Η εκτίμηση για το νικητή του δεύτερου γύρου

Πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ. η δημοσκόπηση της ΜRB για λογαριασμό της Realnews «επιχειρεί» να διερευνήσει το τοπίο.
Στο… κυρίαρχο ερώτημα «ποιον θα επιλέγατε για την ηγεσία της Ν.Δ.» ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έρχεται πρώτος, τόσο στο σύνολο των ψηφοφόρων όσο και σε εκείνους που σίγουρα και μάλλον σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν στις 22 Νοεμβρίου. Με μεγάλη απόσταση προηγείται ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. και στους ψηφοφόρους που επέλεξαν το κόμμα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Είναι πρώτος με 47,5%, έναντι 19,9% του Απόστολου Τζιτζικώστα, 16,4% του Κυριάκου Μητσοτάκη και 10,1% του Άδωνη Γεωργιάδη. (Για να αξιολογήσουμε πλήρως τα ευρήματα αυτής της κάρτας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το στατιστικό σφάλμα είναι +/-3).
Ωστόσο, η διαφορά με την οποία προηγείται ο Ευ. Μεϊμαράκης μειώνεται όταν τοποθετούνται πολίτες που έχουν ψηφίσει έστω και μια φορά τη Ν.Δ. Εκεί ο νυν πρόεδρος του κόμματος είναι πρώτος με 37,2% και ακολουθούν ο Απ. Τζιτζικώστας με 27,9%, ο Κυρ. Μητσοτάκης με 14,4% και ο Αδ. Γεωργιάδης με 6,4%.

Στη μοναδική κατηγορία που ο Ευ. Μεϊμαράκης έρχεται δεύτερος σε όσους ψήφισαν κάποια στιγμή Ν.Δ., χωρίς, ωστόσο, να υπολογίζονται οι ψηφοφόροι του Σεπτεμβρίου.
Η δημοσκόπηση διερευνά τη στάση των πολιτών σε πέντε ομάδες: στο σύνολο, στους ψηφοφόρους του κόμματος του περασμένου Σεπτεμβρίου, σε όσους ψήφισαν σε προηγούμενες εκλογές τη Ν.Δ. (πλην Σεπτεμβρίου), σε όσους σίγουρα/μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν και σε όσους σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν.

Πάντως, στην «παράσταση νίκης», δηλαδή στην απάντηση που δίνουν οι ερωτηθέντες για το ποιος πιστεύουν ότι θα κερδίσει, ο νυν πρόεδρος του κόμματος υπερέχει σε όλες τις ομάδες. Το ίδιο συμβαίνει και όταν οι πολίτες απαντούν για την πιθανότητα επιλογής προέδρου, καθώς ο Ευ. Μεϊμαράκης έρχεται πάλι πρώτος, εκτός από την κατηγορία των ψηφοφόρων που σε προηγούμενες εκλογές επέλεξαν τη Ν.Δ., όπου προηγείται ο Απ. Τζιτζικώστας.
Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των τεσσάρων υποψηφίων, την πιο θετική εικόνα έχουν οι πολίτες για τον Ευ. Μεϊμαράκη, τα ποσοστά του οποίου ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο όταν στο ερώτημα απαντούν ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας.

Για παράδειγμα, ανάμεσα σε όσους ψήφισαν Ν.Δ. τον περασμένο Σεπτέμβριο, θετική εικόνα για τον νυν πρόεδρο έχει το 74,4%, ενώ δεύτερος σε θετικές γνώμες έρχεται ο Κυρ. Μητσοτάκης με 58,8%. Η ίδια σειρά στις θετικές γνώμες παρατηρείται και ανάμεσα σε όσους δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν.

Από την άλλη πλευρά, ο Απ. Τζιτζικώστας συγκεντρώνει τις λιγότερες αρνητικές κρίσεις με εξαίρεση την κατηγορία των ψηφοφόρων της Ν.Δ. του περασμένου Σεπτεμβρίου, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης «προηγείται».

Η δεύτερη Κυριακή

Η MRB διερεύνησε και τι μπορεί να συμβεί εάν υπάρξει δεύτερη Κυριακή, δηλαδή αν στις 22 Νοεμβρίου δεν εκλεγεί πρόεδρος.
Τα, θεωρητικώς, πιθανά ζευγάρια που θα μονομαχούσαν είναι έξι. Ο Ευ. Μεϊμαράκης δείχνει να κερδίζει και τους τρεις αντιπάλους του, ενώ ο Απ. Τζιτζικώστας θα επικρατούσε των Κυρ. Μητσοτάκη και Αδ. Γεωργιάδη. Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης κερδίζει στο «δίπολο» με τον Αδ. Γεωργιάδη.

Δυσαρέσκεια

Εύρημα που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι η στάση των πολιτών απέναντι στις εσωκομματικές διαδικασίες.
Εμφανίζονται ιδιαιτέρως δυσαρεστημένοι από τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, ιδίως δε πολίτες που έχουν κατά το παρελθόν ψηφίσει Ν.Δ., αλλά και εκείνοι που θα πάνε να ψηφίσουν.
Η στάση του Κώστα Καραμανλή αξιολογείται από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. με θετικό πρόσημο, με εξαίρεση εκείνους που κατά καιρούς ψήφισαν το κόμμα.
Ο προβληματισμός για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Ν.Δ. αναδεικνύεται και από την αξιολόγηση των κομματικών διαδικασιών, καθώς σε ποσοστό 38,4% οι πολίτες τις κρίνουν αρνητικά, έναντι 17,6% που «βάζουν» καλό βαθμό!
Πηγή: enikos.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...
Λοβέρδος: "Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ"

Λοβέρδος: Ένας στρατιώτης, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού-Φανταστείτε να γίνει στρατηγός

«Η πρώτη μου δημόσια αντίδραση-όταν άκουσα ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής-ήταν πως οποιοδήποτε φως πέσει σε αυτή την τραγική υπόθεση είναι για καλό και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λευτέρης Κουσούλης: Η πολιτική είναι υπόθεση του παρόντος

Μια παράδοξη συνθήκη έχει εγκατασταθεί στην πολιτική σκηνή. Έρχονται οι δημοσκοπήσεις μηχανικά να την...

ΣΥΡΙΖΑ: Το εκκρεμές της πολιτικής του

Το εκκρεμές με βάση το πώς περιγράφεται στα λεξικά είναι ένα σύστημα που εκτελεί...

Προειδοποίηση Μητσοτάκη σε υπουργούς: Το 41% δεν επιτρέπει υπερφίαλες συμπεριφορές

Το πολιτικό στίγμα των ημερών και την πρότασή του για τη Γραμματεία της Νέας...

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει καν συζήτηση περί αλλαγής αμυντικής πολιτικής

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας προχωρά με σεβασμό στους Έλληνες φορολογούμενους και δεν υπάρχει...