Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
11.6 C
Athens

Διπλωματικό επεισόδιο: Η Αθήνα ανακαλεί τον Έλληνα πρέσβη από την Πράγα

Διπλωματικό επεισόδιο χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι συνέπειες που προκλήθηκαν μεταξύ Αθήνας και Πράγας, έπειτα από τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας εις βάρος της χώρας μας. Το τελευταίο διάστημα με συνεχόμενες δηλώσεις ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν κατηγορούσε την ελληνική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό.

Μάλιστα ο κ. Ζέμαν δήλωσε προκλητικά ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν, της Ελλάδας» και ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, μολονότι τούτο διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του Ευρώ».

Όπως ήταν αναμενόμενο την προηγούμενη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, αντέδρασε λέγοντας τα εξής: «Η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρις και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος».

Η ελληνική διπλωματία έδωσε με τον τρόπο αυτό περιθώριο τεσσάρων ημερών στην τσεχική πλευρά να ανασκευάσει τις δηλώσεις του Μίλος Ζέμαν. Η Πράγα όμως αποφάσισε να επιμείνει στην σκληρή γραμμή εναντίον της Αθήνας, έτσι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στο επόμενο βήμα προκειμένου να κάνει σαφή την αντίδραση στις άτοπες δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας.

Με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ελήφθη η απόφαση να κληθεί για διαβουλεύσεις στην Αθήνα ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τσεχία πρέσβης Παναγιώτης Σαρρής.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα έχει αποσύρει τον πρεσβευτή της στην Τσεχία. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση. Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνουν ότι είναι θέμα της τσεχικής πλευράς να διορθώσει τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Ζέμαν και να δώσει επαρκείς εξηγήσεις ώστε να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Τσεχίας.

Για να γίνει σαφής η βαρύτητα της κίνησης να επιδοθεί κλήση για διαβουλεύσεις στον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Πράγα επισημαίνεται ότι αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει από την τουρκική πλευρά μετά την επίθεση ισραηλινών κομάντος στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» στις 31 Μαϊου του 2010.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, ήρθε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της...
Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Διπλωματικό θρίλερ με προσεδάφιση στο Μινσκ πτήσης από Αθήνα με προορισμό το Βίλινιους

Αναγκαστική προσεδάφιση στο Μινσκ της Λευκορωσίας πραγματοποίησε την Κυριακή πτήση της Rynair με αφετηρία...

Διπλωματικό επεισόδιο μετά τις δηλώσεις Ερντογάν – Αποχώρησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος από εκδήλωση στην Τουρκία

Αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο Δημήτρης Οικονόμου από εκδήλωση στην Τουρκία εξαιτίας των προκλητικών...

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στη Μόσχα: Η συνεχής ασέβεια πρέπει να σταματήσει

Με μια σκληρή ανακοίνωση απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στη σημερινή επίθεση της Μόσχας -διά...

Μόσχα: Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών θα έχει συνέπειες

Ενέργειες όπως η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, δεν γίνεται να μην...