Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
19.8 C
Athens

Εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας τέθηκε εκτός νόμου με απόφαση της ουκρανικής δικαιοσύνης, αφού κατηγορήθηκε ότι προσέφερε υποστήριξη στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Δικαστήριο του Κιέβου έλαβε την απόφαση αυτή κατόπιν σχετικού αιτήματος που είχε υποβάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης το 2014, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους φιλοδυτικούς.

«Το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης (…) κι απαγόρευσε κάθε δραστηριότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος» στην ουκρανική επικράτεια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του διοικητικό δικαστήριο του Κιέβου, διευκρινίζοντας πως κατέληξε σε αυτή την ετυμηγορία.

Το ΚΚ Ουκρανίας, το οποίο—για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία της χώρας— δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ουδεμία έδρα στη Βουλή στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2014, δεν θα μπορεί πλέον να συμμετέχει σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση.

Η απόφαση αυτή «είναι παράνομη», δήλωσε ο Πέτρο Σιμονένκο, ο πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Ουκρανίας. «Θα αγωνιστούμε. Θα εφεσιβάλουμε την απόφαση και προετοιμαζόμαστε να υποβάλουμε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, πρόσθεσε ο Σιμονένκο.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε με έντονο τρόπο την απόφαση αυτή της ουκρανικής δικαιοσύνης, καταγγέλλοντας μια «κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι».

Η ΜΚΟ που προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο» και πρόσθεσε ότι «με αυτή τη χειρονομία, η Ουκρανία πισωγυρίζει και δεν προχωράει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και του μεγαλύτερου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Τζον Νταλχούισεν, ο επικεφαλής της διεύθυνσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, επισήμανε σε γραπτή ανακοίνωση της οργάνωσης ότι η απόφαση αυτή «μπορεί να θεωρείται από τους απολογητές της ένας τρόπος αντιμετώπισης των επιβλαβών απομειναριών του σοβιετικού παρελθόντος», αλλά «έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα καθώς καταφεύγει στην ίδια μέθοδο δρακόντειων μέτρων με στόχο την κατάπνιξη κάθε διαφωνίας».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε επικυρώσει τον Μάιο μια σειρά νόμων που απαγορεύουν πλήρως την «κομμουνιστική και τη ναζιστική προπαγάνδα» στη χώρα, περιλαμβανομένων όλων των σοβιετικών συμβόλων και τοπωνυμίων που απαντώνται ακόμη ευρύτατα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Οι νόμοι αυτοί είχαν προβληθεί από το Κίεβο ως μια προσπάθεια οριστικής ρήξης με το σοβιετικό παρελθόν της Ουκρανίας, τη στιγμή που οι ουκρανικές αρχές έχουν εμπλακεί σε εχθροπραξίες με φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας—μια σημαντική μερίδα των οποίων είναι νοσταλγοί της ΕΣΣΔ. Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 9.000 ανθρώπους από τον Απρίλιο του 2014.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν κατηγορήσει επανειλημμένα από την έναρξη του πολέμου το ΚΚ Ουκρανίας ότι συνεργαζόταν ενεργά με τους αντάρτες.

Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την...

Αποχωρούν εσπευσμένα από την Ουκρανία οι διπλωμάτες Κίνας, Τουρκίας, Καζακστάν κλπ. – Κάτι «μεγάλο» έρχεται

Ξεκίνησε η αποχώρηση των Κινέζων και των Καζάκων διπλωματών από το Κίεβο, Χάρκοβο και...

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας – Δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ – Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη...

Ρόδος: Νάρκη από την Ουκρανία ξεβράστηκε στο νησί

Δεν πίστευε στα μάτια του ένας χειμερινός κολυμβητής στη Ρόδο, όταν ήρθε αντιμέτωπος με...