Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Εμπλοκή: Ασφαλιστικό – επικουρικές συντάξεις

Σε οριακό σημείο και με ορατό πλέον τον κίνδυνο εμπλοκής βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό, αφού άκαρπη απέβη άλλη μια συνάντηση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στους εκπροσώπους των θεσμών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2:30 τα ξημερώματα, είχε διάρκεια πάνω από δύο ώρες, αλλά το μόνο που διαπιστώθηκε, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ήταν ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη διαφορά» στο ακανθώδες ζήτημα των επικουρικών συντάξεων.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να κατέθεσε νέα, βελτιωμένη πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές θα γίνουν σε τέτοιο εύρος, ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 350 εκατ ευρώ, από τα 600 εκατ ευρώ που είναι το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), για το τρέχον έτος.

Τα υπόλοιπα 250 εκατ ευρώ, θα καλυφθούν από αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και από χρήση του αποθεματικού του Ταμείου. Η διαφωνία των θεσμών για τις ασφαλιστικές εισφορές υπήρξε δεδομένη.

Το ΔΝΤ φαίνεται να πρότεινε να συμφωνηθούν μέτρα που θα προκαλέσουν περικοπές ύψους 700 εκατ ευρώ στις επικουρικές συντάξεις, ενώ η πλευρά των Ευρωπαίων, αντιπρότεινε οι παρεμβάσεις σε αυτό το σκέλος να καλύπτουν ετήσια δαπάνη στα επίπεδα των 450 – 500 εκατ ευρώ.

Παράλληλα, το σύνολο των θεσμών επέμεινε στην εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, μέτρο που όμως έχει απορρίψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση έληξε χωρίς να υπάρξει συμφωνία και μένει να αποφασιστεί, εάν θα πραγματοποιηθεί νέα, εντός της ημέρας.

Για τα ποσοστά αναπλήρωσης, που καθορίζουν εν πολλοίς τις μελλοντικές συντάξεις, διαπιστώνεται σύγκλιση απόψεων, στον αρχικό συντελεστή (0,77), για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 15αετία και στον τελικό συντελεστή (2), για πλήρη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης. Διαφωνίες υπάρχουν για τους ενδιάμεσους συντελεστές, από τους οποίους όμως καθορίζεται και το τελικό ποσό της σύνταξης.

Για τη βασική σύνταξη, φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία να χορηγούνται τα 384 ευρώ αυτής, σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης από 20 έτη και άνω. Για σύνταξη με 15αετία, προβλέπεται εθνική σύνταξη στα 345 ευρώ

. Για κάθε επιπλέον έτος, μέχρι τα 20, η εθνική σύνταξη θα αυξάνεται κατά 2%, για να φτάσουμε στο καταληκτικό σημείο των 384 ευρώ. Για τις συντάξεις χηρείας φαίνεται ότι η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα δημιουργήσει ένα ηλικιακό όριο, στα 55 έτη. Από αυτό το όριο και κάτω, η συγκεκριμένη παροχή θα χορηγείται για μία τριετία.

Ειδικά για ανήλικα τέκνα, η παροχή θα χορηγείται μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας ή μέχρι το 24ο εάν πρόκειται για δικαιούχους, οι οποίοι σπουδάζουν. Για τις εισφορές φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία στο ύψος τους (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια, 4% για εφάπαξ).

Επίσης, συμφωνία εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει και για τις βελτιώσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιστήμονες, δηλαδή μειωμένο ασφάλιστρο για όσους βρίσκονται στην πρώτη πενταετία.

Ειδικά για επιστήμονες η κυβερνητική πρόταση θέλει εκπτώσεις ασφαλιστικών εισφορών 50%, για περιπτώσεις εισοδημάτων έως 10.000 ευρώ.

Για τους αγρότες, οι θεσμοί δέχονται την σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, διαφωνούν όμως στο δικαίωμα επιλογής μεταξύ 16 και 20%, με ανάλογη προσαρμογή του ποσού της σύνταξης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΦΚΑ: Αλλαγές στην ημερομηνία καταβολής των χρημάτων στις συντάξεις του Μαρτίου

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι, επειδή εκλείπουν πλέον οι λόγοι (covid-19) για την...

ΕΦΚΑ: Νωρίτερα οι πληρωμές των συντάξεων Φεβρουαρίου

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα κατά μία μέρα από τον αρχικό προγραμματισμό, στις 25...

Αυξήσεις 3% στις συντάξεις: Ποιοι είδαν λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς

Παρά το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των εορτών καταβλήθηκαν οι συντάξεις με ενσωματωμένες...

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2024: Τι αλλάζει στην πληρωμή των συνταξιούχων

Μια μεγάλη αλλαγή θα υπάρξει σχετικά με την πληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου 2024, στους...