Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Ε.Ε.: Μία Σύνοδος Κορυφής θα είχε αρνητικές συνέπειες για την Αθήνα

Πολιτική διαπραγμάτευση σημαίνει πολιτική και οικονομική αστάθεια, σημαίνει είσοδο σε μια νέα ελληνική οικονομική κρίση και αβεβαιότητα για την παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα.

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα των κρατών – μελών της ευρωζώνης στο ελληνικό αίτημα να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού – διότι ακριβώς έτσι ερμηνεύουν τις δηλώσεις από την Αθήνα – και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρούν πως μια Σύνοδος Κορυφής της ζώνης του ευρώ δεν έχει παρά αρνητικές υπηρεσίες να προσφέρει στην ελληνική υπόθεση.

Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, όταν και πάλι η Αθήνα και οι δανειστές είχαν διαφορετικές ερμηνείες για το τι ακριβώς συμβαίνει, ποιοι είναι οι όροι και σε τι έχουν συμφωνήσει, οι όποιες Σύνοδοι Κορυφής έγιναν για το ελληνικό ζήτημα, κάθε άλλο παρά ενδυνάμωσαν την Αθήνα.

Πάντα το τελικό συμπέρασμα ήταν πως στη ζώνη του ευρώ υπάρχουν και άλλοι λαοί και άλλες κυριαρχίες και άλλα κοινοβούλια και πως όλοι αυτοί οι άλλοι έχουν τελείως διαφορετική άποψη από την Αθήνα.

Καθώς, λοιπόν, η χώρα δεν βρίσκεται σε πόλεμο με την ευρωζώνη, ούτε και σε σταυροφορία να την αλλάξει (η πλειοψηφία των πολιτών στην ευρωζώνη δεν συμφωνεί με την κατεύθυνση που επιθυμεί να της δώσει ένα ελληνικό κόμμα), αλλά στην πραγματικότητα ζητάει μια δόση ενός δανείου, καλό είναι να αποδεχθεί του κανόνες του παιχνιδιού, λένε κοινοτικές πηγές.

Το Eurogroup, δηλαδή οι αρμόδιοι υπουργοί των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, έδωσε τα χέρια με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών πως θα ληφθούν εφεδρικά προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ, με τρόπο μετρήσιμο, δεσμευτικό και αυτόματο.

Οι Ευρωπαίοι συμμερίζονται τα νομικά προβλήματα που επικαλέστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και του ζήτησαν να βρει έναν, όποιον τρόπο, θέλει να το κάνει, αρκεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Ο υπουργός συμφώνησε, δεσμεύθηκε, το ίδιο είπε και στην ενημέρωση των συντακτών αμέσως μετά και όλοι αποχώρησαν εν ειρήνη.

Και ενώ όλα πήγαιναν καλά, η διαπραγμάτευση διεκόπη, η λύση δεν βρέθηκε και η μια από τις δύο πλευρές άρχισε το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών. Το Eurogroup που θα συζητούσε και για το χρέος σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, ακυρώθηκε και νέα ημερομηνία προς το παρόν δεν υπάρχει.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να συναντηθούν είτε την ερχόμενη βδομάδα, είτε την επόμενη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ύστερα από συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.

«Δεν έχω χρονοδιάγραμμα, παρόλο που υπάρχει μια αίσθηση του κατ` επείγοντος την οποία συμμεριζόμαστε όλοι», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Θα πρέπει να δούμε εάν η συνεδρία του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ή τελικά αυτή που ακολουθεί», πρόσθεσε. Σημείωσε δε πως «πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, αλλά πρέπει να το κάνουμε με ένα ρυθμό που θα μας επιτρέψει να πετύχουμε».

Προς το παρόν ο σχεδιασμός είναι να μπορέσει να υπάρξει μια συνάντηση των υπουργών την ερχόμενη Τρίτη, 3 Μαΐου. Αν όχι, υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες ως τις 25 του μήνα, που μάλλον μπαίνουμε σε μια σκοτεινή ζώνη.

Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να τηρηθεί η συμφωνία. Η συμφωνία λέει ότι την επάρκεια των μέτρων την κρίνει η τρόικα και όχι η Αθήνα, πως το ΔΝΤ είναι μέρος της τρόικας και οι απόψεις του είναι σεβαστές, το πρόγραμμα είναι τριετές, οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν και σε γενικές γραμμές pacta sund servanda.

Πολλοί πάντως έχουν αρχίσει να διερωτώνται τι ακριβώς συμβαίνει με την Ελλάδα και που το πάει η κυβέρνηση, καθώς τόσο δράμα, τόσες δηλώσεις και τόση ένταση, δεν είχε καμία άλλη χώρα σε μνημόνιο. Σημειωτέον ότι όλες οι άλλες χώρες βγήκαν από τα προγράμματά τους, πράγμα που σημαίνει μάλλον η ελληνική στρατηγική «μπάζει».

Πηγή real.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Φλώρινα: Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι τελωνειακοί σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

Σε 48ωρη απεργία θα προχωρήσουν την Τρίτη, 2 Απριλίου και την επομένη, Τετάρτη 3 του ίδιου μήνα οι τελωνειακοί της χώρας. Στην απεργία...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Φορολογικές υποχρεώσεις: Διευκρινίσεις από φοροτεχνικό για ΕΝΦΙΑ, πληρωμές

Τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις, υπενθύμισε στο ΕΡΤNEWS η φοροτεχνικός Σάντρα Γεραγγέλου. Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποιο είναι το μικρό χωριουδάκι της πρωτεύουσας που έκαναν τις διακοπές τους οι παλιοί Αθηναίοι

Στις μέρες μας ψάχνουμε εκτός Αθηνών για μέρη να πάμε διακοπές, κάποτε όμως οι...

Σήμερα μαχητικά θα πετάξουν πάνω από την Αθήνα

Μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται να πετάξουν αύριο, Παρασκευή 15 Μαρτίου, στον ουρανό της Αθήνας. Σύμφωνα με...

Στο τέλος Απριλίου θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα ηλεκτρικά λεωφορεία

“Με μεθοδικότητα και συνέπεια υλοποιούμε, εντός χρονοδιαγραμμάτων, κάθε στόχο που έχουμε θέσει για την...

Κλιματική αλλαγή: Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί επειγόντως για τις “καταστροφικές” συνέπειες

Η Ευρώπη κινδυνεύει να υποστεί «καταστροφικές» συνέπειες από την κλιματική αλλαγή αν δεν λάβει...
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο