Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
18.2 C
Athens

Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία ακόμα να γίνει η “αλεπού των Βαλκανίων”

Μπορεί εμείς να είμαστε σε μια διαρκή ένταση αλλά θα ήταν καλό να κάνουμε ένα βήμα πίσω καθώς η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι τεταμένη για πάρα πολλούς.

Ακόμα και για την πΓΔΤΜ όπου βρίσκεται σαν «φρουρός συνόρων» μόνο που εσωτερικά ετοιμάζεται ακόμα και για «χρωματιστή επανάσταση».

Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μετατραπούμε σε «αλεπού των Βαλκανίων» διατηρώντας ισορροπίες σε μια τεταμένη περιοχή και να έχουμε διπλωματικό κέρδος στα βόρεια σύνορα μας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η Αλβανία φέρεται να λειτουργεί ως υπομόχλιο πιέσεων από ΗΠΑ, για να αλλάξει απόφαση η κυβέρνηση των Σκοπίων για τον TurkStream και την πιθανή επέκταση του καθώς και την παροχή αερίου από Ρωσία.

Το δόγμα του Otto von Bismarck: “He who controls the valley of the Vardar River is the master of the Balkans.” είναι μάλλον ένα κομμάτι της πολιτικής των ΗΠΑ που δεν δέχεται να χάσει και το δεύτερο στρατηγικό σημείο ελέγχου της Ευρασίας μετά την Μ.Ανατολή από την Ρωσία. Η χώρα των Σκοπίων έχει μεγάλο κομμάτι παρουσίας πάνω σε αυτή την περιοχή του ποταμιού.

Έτσι για να δημιουργηθούν πιέσεις, έχουν ήδη κινηθεί εθνικιστικά στοιχεία της Αλβανίας κατά της κυβέρνησης της πΓΔΤΜ δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα συνοχής του κρατιδίου , εγείρωντας εκ νέου θέμα Μεγάλης Αλβανίας που προφανώς λειτουργεί και πάλι ως «μαντρόσκυλο» κατά άλλης μιας χώρας , μετά την Σερβία και το Κόσσοβο.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων, επαγωγικά, μεταφέρει και εντείνει έτσι τις πιέσεις προς τα εμάς στα σύνορα αλλά και σε διαπραγματεύσεις (όπως αναφέρεται και στην Stratfor). Έτσι βάζει στο τραπέζι και το θέμα της ονομασίας καθώς αν λυθεί αυτό θα εξασφαλίσει την ακέραιη ύπαρξη του κρατιδίου της, ως αναγνωρισμένο μέλος της Ένωσης και θα αποκτήσει συνάμα και μια επιπλέον ασφάλεια απέναντι στην επεκτατική διάθεση από την Αλβανία.

Τώρα όσον αφορά εμάς, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, μας συμφέρει ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ως κίνηση τακτικής και μακράς στρατηγικής να διατηρηθεί η συνοχή της πΓΔΤΜ για να μη έχουμε στο κοντινό μέλλον εχθρικές πράξεις από Αλβανία και Τουρκία που έχουν ήδη δεσμούς στρατιωτικούς και πολιτικο-οικονομικούς.

Είναι μάλιστα , κατά την άποψη μου, μια σημαντική ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουμε ως βαλβίδα εκτόνωσης στο μεταναστευτικό με σωστές κινήσεις εκ μέρους μας , ικανοποιώντας Ε.Ε , ΗΠΑ, Τουρκία αλλά και Ρωσία , ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Η ικανοποίηση θα υπάρξει αφού μια στήριξη μας με θετικό κλίμα προς Σκόπια θα εκληφθεί με θέρμη και από τις τέσσερις οντότητες λόγω δικών τους συμφερόντων ακόμα και αν εμείς στο τέλος διαλέξουμε άλλη διαδρομή.

Τα παραπάνω, φυσικά, θα πρέπει να σχεδιαστούν και εφαρμοστούν με ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για να μην δοθεί χώρος για το όνομα Μακεδονία, και τις σχετικές Σκοπιανές αλυτρωτικές διαθέσεις. Το πώς θα γίνει, φυσικά, θέλει ΛΕΠΤΟΤΑΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ από την διπλωματία της Ελλάδος και της αντίστοιχης δια-πολιτικής στήριξης. Μια τέτοια κίνηση πάντως θα έφερνε «πόντους» για την χώρα μας που τελευταία θεωρείται «παρίας» τεκταινόμενων και θα μας έδινε σαφέστατο εργαλείο πίεσης και διαχείρισης.

Υ.Γ. παρά τις αντιδράσεις από Ρωσία που έχει παγώσει τις διαδικασίες για τον TurkStream ο αγωγός δεν έχει διαγραφεί από τον ορίζοντα.

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανασχηματισμός: Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ήρθαν

Αυτοί είναι οι 12 υπουργοί που θα πέσουν στη “μάχη” των ευρωεκλογών

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με αντικείμενο τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων του κόμματος...

Θητεία 165 ημερών, διαρκείς επανεκπαιδεύσεις: Αυτό είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατού που έρχεται στη...

Γενικευμένες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο θέμα της θητείας στον ελληνικό στρατό, με την χώρα μας να ετοιμάζεται να υιοθετήσει...

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Οι τουρκικές παραφωνίες πριν από τη συνάντηση κορυφής

Παρά τις τουρκικές παραφωνίες του τελευταίου διαστήματος και την αμετροεπή αντίδραση της Τουρκίας στην εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης ότι σχεδιάζει τη δημιουργία δύο θαλάσσιων...

Νίκη: Παραπέμπει με το ερώτημα της διαγραφής την γυναίκα που χαστούκισε την βουλευτή της...

Αναστέλλει την κομματική ιδιότητα της γυναίκας που χαστούκισε την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη, χαρακτηρίζοντας την πράξη της αδιανόητη και απαράδεκτη....

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4) στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τουρκική διπλωματική αντιπροσωπία της οποίας επικεφαλής θα...
Κεντροαριστερά: Ξεπέρασε τις 147.000 η συμμετοχή στις εκλογές

Εμφύλιος στην κεντροαριστερή “πολυκατοικία”

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με το κόμμα της Νέας Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η Κουμουνδούρου, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον των ηγεσιών τους για τον...

Μητσοτάκης: Η αναβάθμιση της οικονομίας φέρνει μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και επιδόματα

Στην αναβάθμιση της ελληνικής Οικονομίας και στις δυνατότητες που έδωσε για την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, στις έκτακτες ενισχύσεις ενόψει του Πάσχα, στα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κατανοήστε την ευκαιρία! Δεχθείτε την προσφορά!

– Την Κυριακή του Σπορέως η Εκκλησία μας έχει ορίσει την έναρξη των κατηχητικών...

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση τα ζητήματα των ίσων ευκαιριών

«Όσο σημαντικές και αν είναι οι εθνικές πολιτικές, νομίζω ότι υπάρχει αναγνώριση από το...

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας

Aπό σήμερα ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας που ενεργοποιεί εκ...

Η ευκαιρία της ελεημοσύνης

Ο Θεός δε χρειάζεται τίποτε. Ευφραίνεται, όμως, όταν δει κάποιον να αναπαύει την εικόνα...