Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας χολέρας από το Ιράκ!

Η επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει στο Ιράκ ενδέχεται να μεταδοθεί στη γειτονική Συρία, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν και κινδυνεύει να επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή, καθώς εκατομμύρια προσκυνητές ετοιμάζονται να επισκεφθούν τη χώρα, προειδοποιεί ο διευθυντής της Unicef στο Ιράκ.

Η ασθένεια, που μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να οδηγήσει στον θάνατο από αφυδάτωση και νεφρική ανεπάρκεια αν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, εντοπίστηκε δυτικά της Βαγδάτης τον Σεπτέμβριο και έκτοτε τουλάχιστον 2.200 άνθρωποι στο Ιράκ έχουν μολυνθεί, ενώ έξι έχουν πεθάνει.

«Η επιδημία έχει ήδη περιφερειακή δυναμική και ο κίνδυνος μπορεί μόνο να αυξηθεί εξαιτίας των ανθρώπων που θα έρθουν από ολόκληρη την περιοχή στο Ιράκ», δήλωσε χθες Πέμπτη ο Πίτερ Χόκινς της Unicef. «Το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και η Συρία έχουν ήδη καταγράψει επιβεβαιωμένα κρούσματα», πρόσθεσε.

Εκατομμύρια σιίτες αναμένεται να επισκεφθούν το Ιράκ τον Δεκέμβριο για να γιορτάσουν το Αρμπάιν, που σηματοδοτεί την 40η ημέρα του πένθους για τον Χουσέιν, τον εγγονό του προφήτη Μωάμεθ, ο θάνατος του οποίο το 680 μ.Χ. προκάλεσε το σχίσμα μεταξύ σιιτών και σουνιτών.

Ο Χόκινς δήλωσε ότι η Unicef συνεργάζεται με τους ιερωμένους στις ιερές πόλεις για τους σιίτες Νατζάφ και Κερμπάλα προκειμένου να ενημερώσουν για τρόπους πρόληψης της μετάδοσης της χολέρας, που είναι ενδημική στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.
Η επιδημία μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά παραγόντων, περιλαμβανομένης της χαμηλής στάθμης του νερού στον ποταμό Ευφράτη και των πλημμυρών στη διάρκεια του χειμώνα που μόλυναν τον ποταμό και τα ρηχά πηγάδια με λύματα.

Ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, που ελέγχει μεγάλες περιοχές στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, επίσης συνέβαλε στην επιδημία.
Εξαιτίας των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε καταυλισμούς όπου οι συνθήκες συντελούν στην εξάπλωση της χολέρας.

Ο Χόκινς εξήγησε ότι η Unicef έχει περιορισμένη πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχει το ΙΚ, ενώ παράλληλα κατήγγειλε ότι μεγαλύτερο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού δαπανάται για την ασφάλεια εις βάρος άλλων υπηρεσιών και υποδομών, όπως η παροχή πόσιμου νερού.
Ένα στα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ιράκ αφορά παιδιά, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας καθυστέρησε η έναρξη της σχολικής χρονιάς ως προληπτικό μέτρο, αναφέρει η Unicef σε ανακοίνωσή της.

Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

σαν σήμερα, Βερολίνο, Ναπολέων,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 Απριλίου η Ιερουσαλήμ γίνεται η πρωτεύουσα των Εβραίων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1799 ο  Γάλλος αυτοκράτορας, Ναπολέων Β' υπογράφει ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των Εβραίων.

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Παντοτινά χημικά”: Ανιχνεύθηκαν σε υψηλά επίπεδα στα υπόγεια ύδατα παγκοσμίως

Οι τοξικές χημικές ουσίες PFAS (υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) ανιχνεύθηκαν σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα σε όλο...

Παγκόσμιο φαινόμενο η αύξηση της τιμής του κακάο

Πράγματι υπάρχει αύξηση της τιμής του κακάο, έχουν  αυξηθεί εδώ και αρκετό καιρό οι...

Ελληνική παραλία στις καλύτερες του κόσμου

Το να αγγίζεις το γρασίδι είναι υπέροχο, αλλά όταν πρόκειται για επανασύνδεση με τη...

Χριστούγεννα στον κόσμο – Έθιμα και παραδόσεις

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι ο πυρετός των Χριστουγέννων να κορυφωθεί με τη λειτουργία, το...