Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Κωνσταντοπούλου: Στο δίλημμα ευρώ ή Δημοκρατία, εγώ απαντώ Δημοκρατία

Επεισοδιακή ήταν για ακόμα μια φορά η κουβέντα ανάμεσα στις Σ. Κοσιώνη και Ζ. Κωνσταντοπούλου, με την τελευταία να ρίχνει βολές εναντίον του καναλιού, την ίδια στιγμή που η δημοσιογράφος έκλεινε τη συνέντευξη. “Οι εκλογές έγιναν για να ξεκαθαριστεί η Βουλή από τους διαφωνούντες”, ήταν από τα πρώτα λόγια της Ζ. Κωνσταντοπούλου στην τηλεοπτική της συνέντευξη.

Αναφέροντας η Σ. Κοσιώνη ότι η συνέντευξη έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, εξήγησε ότι είναι μία συνέντευξη που δεν έχει αντιπάλους αλλά συνομιλητές.

Η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε λέγοντας: “Κ. Κοσιώνη όπως είπα και στην συνέντευξη της Δευτέρας αυτές οι εκλογές έγιναν με αιφνιδιαστικό τρόπο με σκοπό να καθαριστούν από την Βουλή εκείνοι και εκείνες που αρνήθηκαν να υποκύψουν στην μνημονιακή λαίλαπα.
Είναι η πρώτη φορά που οι δανειστές επιχαίρουν την εκλογική διαδικασία. Τα τελευταία 5 χρόνια οι εκλογές παρουσιάζονταν σαν κατάρα”.

Ερωτώμενη αν πιστεύει ότι ο Τσίπρας μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνάει με κουτσή κυβέρνηση, η πρώην ΠτΒ είπε: “Εξαρτάται από τις προθέσεις που είχε. Όμως το έντυπο και το πολιτικά πρέπων απέναντι, όχι στους βουλευτές, αλλά στον ελληνικό λαό που εκφράστηκε με ηχηρό τρόπο, το έντιμο και εφόσον είχε την απόφαση να στηρίξει το μνημόνιο, έπρεπε να ζητήσει την εντολή του λαού πριν την ψηφίσει την συμφωνία. Εκείνο που προκύπτει από την εξέλιξη των γγονότων είναι πως κάποιοι ανέλαβαν όχι μόνο να φέρουν το τερατώδες τρίτο μνημόνιο αλλά να εξουδετερώσουν όποιον ήταν αντίθετος”.

Για την απόφαση της διαχείρισης της από την κυβέρνηση και τον Α.Τσίπρα, η κ. Κωνσταντοπούου σχολίασε: “Ας λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να διαχειριστεί από την ουσιαστική μετάφραση της συλλογικότητας και τις προεκλογικές μας δηλώσεις. Εκείνο που λέω εγώ είναι ότι τιμώ τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που με το όχι τους μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία τίμησαν τα δίκαια και τα συμφέροντα και την λαϊκή εντολή. Είναι άνθρωποι που έδωσαν μάχες και εξακολουθούν να θέλουν να δώσουν μάχες. Είναι άνθρωποι που έχουμε υπηρετήσει τις ίδιες αρχές, αξίες και προγραμματικές δεσμεύσεις και μ’ αυτούς τους ανθρώπους θα αναζητήσω τον τόπο κοινής εξυπηρέτησης όλων αυτών.

Ποιος είναι ο τρόπος που θα συμπορευτεί με τον κ.Λαφαζάνη;

Ως ανεξάρτητη συνεργαζόμενη συμπορεύομαι σ’ αυτή την πορεία. Έχετε κάποιοι και κάποιες μία αγωνία για αρχηγούς και αρχηγισμούς. Οι πολίτες είχαν την πικρή εμπειρία να δουν ότι κάποιοι έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια τις δεσμεύσεις τους. Κάποιοι χωρίς δεσμούς και αγκύλωση σε θέσεις συνέχισαν να υπηρετούν αυτές τις δεσμεύσεις. Αυτή είναι μία προσπάθεια, η οποία έγινε κατ’ ανάγκη μέσα στο πλαίσιο που δημιούργησε ο Τσίπρας, το Μαξίμου και ο Παυλόπουλος. Είναι δεδομένο ότι το πλαίσιο το έθεσαν άλλοι. Το Μαξίμου σε συνεργασία και σε συνεννόηση με τους δανειστές και τον ΠτΔ.

Για τη ΛΑ.Ε., η κ. Κωνσταντοπούλου είπε: Η Λαϊκη Ενότητα συγκροτήθηκε το πρωί της Παρασκευής όταν το βράδυ της Πέμπτης παραιτήθηκε κρυφά η Κυβέρνηση.

Για την υπόθεση της δραχμής που στηρίζει ο κ.Λαφαζάνης, η πρώην ΠτΒ τόνισε: “Θα απαντήσω πολύ ξεκάθαρα. Αυτό το οποίο τίθεται ως μείζον ερώτημα και με τον τρόπου που λειτούργησαν οι εταίροι οι οποίοι στην πραγματικότητα είχαν τον ρόλο του εκβιαστή, το ερώτημα είναι αν μπορεί να συνεχίσει η Ευρωζώνη να παραβιάζει τους θεμελιώδεις κανόνες της Ε.Ε. Ο σεβασμός στην κυριαρχία των κρατών μελών, στην δημοκρατία και αυτονομία των κοινοβουλίων και στον σεβασμό των πολιτών.Το έγκλημα εκείνων που στραγγαλίζουν τις κοινωνίες είναι ότι είπαν ότι θα πρέπει να ξεχάσετε την δημοκρατία, δεν έχετε κοινοβούλιο καθώς θα πρέπει να ψηφίσουν αυτά που εμείς δίνουμε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, χωρίς οι βουλευτές να έχουν προλάβει να διαβάσουν θα πρέπει να ακυρώσετε όσα ψηφίσατε μέχρι σήμερα και δεν θα μπορέσετε να ξανανομοθετήσετε χωρίς την σύμφωνη γνώμη μας.Το δίλημμα λοιπόν είναι ευρώ ή Δημοκρατία. Σ’ αυτό το δίλημμα εγώ δηλώνω Δημοκρατία. Όπως και στο δίλημμα δραχμή ή Δημοκρατία εγώ επιλέγω Δημοκρατία”.

Για την κ. Κωνσταντοπούλου “Η ιστορία δεν τελείωσε στις 13 Ιουλίου. Αν τελείωνε τότε θα στεκόμασταν σαν ιατροδικαστές από πάνω και θα λέγαμε τι θα κάνουμε. Το θέμα είναι τι κάναμε από τότε και μετά. Από την θέση της ΠτΒ έκανα πράγματα. Φρόντισα να υπάρξει η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και η Επιτροπή αυτή εξήγαγε και δημοσίευσε την προκαταρκτική της έκθεση τον Ιούνιο.

Αυτό το πόρισμα δεν αξιοποιήθηκε.

Εκεί καταγράφεται και αναδείχθηκε ότι οι δανειστές και το νομισματικό ταμείο λειτούργησε με δόλο. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν το χρησιμοποίησε. Ενώ αποτελεί όπλο γιατί δίνει το δικαίωμα στον λαό μας να αποκηρύξει το χρέος”.

Για τη μονομερή διαγραφή του χρέους, η πρώην ΠτΒ υπογράμμισε:
Αυτή η κίνηση δεν είναι μονομερής αλλά κυρίαρχη. Τέτοιες ενέργειες στην ιστορία έχουν κάνει πολλές χώρες. Πρόσφατα έγινε στην περίπτωση του Ισημερινού -όπου διαγράφηκε το 70% του χρέους. Εδώ έχει γίνει μία φαινομενική αναδιάρθρωση, δεν είναι διαγραφή.
Συνεχίζοντας τα παραδείγματα, “Έχουμε την περίπτωση της Ισλανδίας με δικό τους νόμισμα και τώρα έχουμε την Αυστρία που πτώχευσε ένα κρατίδιο της. Δεν εξαντλήθηκαν οι ενέργειες που μπορούσαν να γίνουν και με τρομοκρατεί που υπάρχουν μέλη του πρώην πρωθυπουργικού κύκλου να απαξιώνουν τα νομικά επιχειρήματα και με κάνουν να πιστέψω ότι ούτε μελλοντικά πρόκειται να τα αξιοποιήσουν”.
“Οι νέοι άνθρωποι που είναι σε μια υπαρξιακή αναζήτηση και είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν δεν έχουν αποδεχθεί το μνημόνιο.

Στα media είναι άνθρωποι που εχουν υπηρετήσει τα μνημόνια με το αζημίωτο”.
“Οι εναλλακτικές έπρεπε να έχουν προετοιμαστεί για να μην βρεθεί η κυβέρνηση σ αυτό το δίλημμα. Ήταν εγκληματικό που αδειάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση έπρεπε να έχει εναλλακτικές. Πρέπει να δώσουν εξηγήσεις -μαζί και ο κ. Στουρνάρας- γιατί δεν είχαν ετοιμάσει τις εναλλακτικές. Είναι ανάληψη ευθύνης όταν λες ότι δεν είχα άλλη επιλογή ενώ είχες άλλη επιλογή;”, υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Η Σ. Κοσιώνη ρώτησε στη συνέχεια την πρώην ΠτΒ για τη σχέση της με τον Α. Τσίπρα και αν νιώθει ότι του “χρωστάει κάτι”.
Η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε:
“Με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχουμε βρεθεί απλώς σε κοινούς αγώνες. Μας συνδέει και μας συνέδεε μία στενή προσωπική σχέση και είχα αναλάβει πολλές φορές σε δύσκολες συνθήκες να τον υπερασπιστώ.

Από την θέση του Πρωθυπουργού με πρότεινε για την Προεδρία της Βουλής είναι τιμητικό αλλά δεν είναι ανταλλακτικής φύσεως. Δεν θα μπορούσα να διαγράψω μονοκονδυλιά όσα πρεσβεύω για να κάνω το χατίρι της κυβέρνησης. Ήξεραν ότι αυτά που είπα και ότι είπα και στην εναρκτήρια ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου αλλά και στην πορεία μου είναι και αυτά που έπραξα. Αυτό που πρέπει να απαντήσουν είναι αν εκείνοι άλλαξαν”.

Όσον αφορά για την κριτική που δέχθηκε στη θητεία της ως Πρόεδρος της Βουλής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου θέλησε να τονίσει: Καταρχάς, προφανώς όλοι και λάθη μπορούμε να κάνουμε και πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη τους.
Υπήρξε στοχοποίηση, η οποία ήταν συνδεδεμένη με το γεγονός ότι ποτέ δεν αποδέχθηκα να κάνω τα στραβά μάτια, να κάνω χατίρια και ότι επέμεινα εκείνα που πρεσβεύουμε να τα κάνω πράξη.

Σχολιάζοντας το κανάλι της Βουλής, είπε πως “Αυτό το πραγματικό εργαλείο ενημέρωσης ήταν από απενεργοποιημένο έως υποταγμένο σε προσωπικές διαταγές. Πρέπει να έχω υπάρξει η μόνη ΠτΒ που δεν έκανε καμία παρέμβαση στο κανάλι της Βουλής αλλά και πρόσληψη που έκαναν αθρώα οι προκάτοχοι μου, με αποτέλεσμα να υπάρχουνε εκεί μέσα εκατοντάδες.

Το κανάλι της Βουλής σε προηγούμενες περιόδους δαπανούσε ασύλληπτα ποσά, σ’ αυτή τη περίοδο έχει δαπανήσει ίσως το 1/8 μπορεί και λιγότερο συγκριτικά με άλλες χρονιές”.
Για τις συμβάσεις στο κανάλι Βουλής, η πρώην ΠτΒ είπε: Υπήρξα η μόνη ΠτΒ που είπα ότι ορισμένου χρόνου επί 15ετία δεν νοείται. Δεν νοείται να υπάρχουν άνθρωποι φαντάσματα και να πληρώνονται από την Βουλή και υπάρχουν πολλοί.
Υπάρχει σαφώς η αντίληψη ότι κάποιοι μπορούν να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη ….

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή η Σ. Κοσιώνη έκλεινε την συνέντευξη ενώ η Ζ. Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε βολές κατά του ΣΚΑΪ που την φιλοξενούσε και την κ. Κουλούρη -σύζυγο του Οικονόμου. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκλεισε με τελευταία ατάκα “Σας εύχομαι καλή συνέχεια στην προώθηση της παραπληροφόρησης”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Δέκα σκληρές αλήθειες για τη ζωή

Πρώτη σκληρή αλήθεια ζωής: Αν νομίζεις ότι η ζωή σου έχει τελματώσει, το λάθος είναι...

Κι όμως αυτή ήταν ερ@τική ζωή των ηρώων του 1821! – Ποιοι ήταν οι «άτακτοι» και γυναικάδες και ποιοι… πιστοί σύζυγοι;

H μια πλευρά του εθνικού ξεσηκωμού το 1821, αυτή που όλοι διδασκόμαστε στα σχολικά...

Λευτέρης Κουσούλης: Η πολιτική είναι υπόθεση του παρόντος

Μια παράδοξη συνθήκη έχει εγκατασταθεί στην πολιτική σκηνή. Έρχονται οι δημοσκοπήσεις μηχανικά να την...

Η αμαρτία έχει μέσα της ζωή που λέγεται ηδονή και η μετάνοια έχει ζωή που λέγεται Πνεύμα Άγιο

– Τα πολλά δάκρυα, που δεν είναι δάκρυα μετανοίας (συναισθηματικά δάκρυα), αντί να θεραπεύσουν...