Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Κύπελλο Ελλάδας Τέλος …

Κύπελλο Ελλάδας… γιοκ. Με μια ριζοσπαστική απόφαση, στο πλαίσιο όμως των δυνατοτήτων που του δίνει ο αθλητικός νόμος, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής προχώρησε στην οριστική διακοπή της διοργάνωσης, έπειτα από τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στην Τούμπα.

Οπως όμως προκύπτει και από τη σχετική του ανακοίνωση, η απόφαση δεν είχε αιτία μόνο τα επεισόδια.

Από τα επτά σημεία της ανακοίνωσης του υφυπουργού για την απόφαση διακοπής του Κυπέλλου, τουλάχιστον τα τέσσερα αναφέρονται ευθέως στην ΕΠΟ, τα θέματα διαφθοράς και αξιοπιστίας, τα κριτήρια στους ορισμούς των διαιτητών, ενώ στο κάδρο μπαίνει και ο διαιτητής του ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, Ανδρέας Παππάς.

Ο διαιτητής από την Αθήνα, πέρα από τις αποφάσεις του μέσα στο παιχνίδι, «τρέλανε» κόσμο με την επιδεικτική του αδιαφορία στην τήρηση των κανονισμών για τις αιτίες διακοπής ενός αγώνα. Ο ίδιος διαιτητής που είχε εφαρμόσει πιστά αυτούς τους κανονισμούς στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Σταύρος Κοντονής συνδέει ξεκάθαρα τις εκδηλώσεις βίας με τα προβλήματα αξιοπιστίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο -ανάλογα με τις εξελίξεις- και για περαιτέρω αντιδράσεις που προφανώς θα αφορούν και το πρωτάθλημα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη βία συγκεκριμένα πάντως, είναι σαφές πως το ενδεχόμενο τελικού Ολυμπιακού – ΑΕΚ, που ήταν και το πιο πιθανό, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφαση του υφυπουργού.
«Πράσινο φως» από Τσίπρα

Οι αποφάσεις του Σταύρου Κοντονή, αν και είχαν δρομολογηθεί από το πρωί χθες, οριστικοποιήθηκαν μέσα στο κυβερνητικό συμβούλιο. Μάλιστα σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Huffington Post», που δημοσιεύτηκε χθες το πρωί, είχε προϊδεάσει για τις αποφάσεις του, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα γεγονότα της Τούμπας: «Από τη στιγμή που έκνομες ενέργειες αμαυρώνουν το ποδόσφαιρο, τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα πολιτών και δυσφημείται η χώρα διεθνώς, η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Νόμου είναι μονόδρομος, μάλιστα με αυστηρότητα και προς πάσα κατεύθυνση», τόνισε.

Πάντως πριν προχωρήσει σε οτιδήποτε, είχε ζητήσει μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα να έχει στα χέρια του εισηγήσεις από ΕΠΟ και ΔΕΑΒ, για το αν συντρέχουν λόγοι κατά την γνώμη τους να κάνει χρήση της δυνατότητας που του δίνει ο αθλητικός νόμος.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε το «πράσινο φως» από τον Αλέξη Τσίπρα, για να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης. Οπως όλα δείχνουν εκεί, αφού αναλύθηκαν τα δεδομένα, αποφασίστηκε επίσης να μην υπάρξει προς το παρόν ανάλογη πρωτοβουλία και για το πρωτάθλημα. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επίσης μελετήσει ως ενδεχόμενο από το πρωί ο Σταύρος Κοντονής.
Γιατί όχι και το πρωτάθλημα

Ο διαχωρισμός αυτός προκάλεσε συζητήσεις. Πηγές από το υπουργείο τόνιζαν χθες στην «Εφ.Συν.» πως ισχύει εδώ το σκεπτικό που είχε εφαρμόσει και πέρσι ο υφυπουργός. Θυμίζουμε πως όταν είχε παρθεί απόφαση προσωρινής διακοπής του πρωταθλήματος, λόγω των επεισοδίων στο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στη Λεωφόρο, εν μέσω αυτής της διακοπής είχε διεξαχθεί ο δεύτερος προημιτελικός του Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό.

Επιπλέον η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λαμβάνει υπόψη της πως μιλάμε για διαφορετικά νομικά πρόσωπα, ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα. Και οι αποφάσεις για διακοπή διεξαγωγής διοργανώσεων έχουν διαφορετικές και σύνθετες νομικές πτυχές για κάθε ένα από τα δύο αυτά όργανα.

Στην περίπτωση της ΕΠΟ πιο συγκεκριμένα, η αλήθεια είναι πως το χτύπημα στη διοίκηση του Πάρκου Γουδή είναι σκληρό. Και γι’ αυτό, με ανακοίνωσή της πριν από την οριστικοποίηση της απόφασης, η ΕΠΟ είχε ταχθεί εναντίον. Το ίδιο έκανε και στη εισήγηση που της ζητήθηκε από τον υφυπουργό. Να σημειωθεί βέβαια πως ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, ήταν μάλλον σε αμηχανία χθες από το πρωί και φέρεται να δήλωνε μέσα στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας πως δεν είδε το ματς της Τούμπας!

Η ΕΠΟ αντιμετωπίζει τώρα μεγάλο πρόβλημα, αφού υπάρχει η συμφωνία με τον συνδρομητικό OTE TV, που χάνει τα τέσσερα πιο εμπορικά ματς του «πακέτου». Τρεις ημιτελικούς και τον τελικό. Υπάρχουν χορηγοί, όπως και τα αναμενόμενα μεγάλα έσοδα από τις εισπράξεις του τελικού, ειδικά αν ήταν Ολυμπιακός – ΑΕΚ.
ΕΠΟ: «Ανύπαρκτος ο Κοντονής»

Πέρα από όλα αυτά όμως, το χάσμα ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού και τη διοίκηση της ΕΠΟ, μετά την απόφαση για τη διακοπή του Κυπέλλου και την ανακοίνωση που τη συνόδευσε μοιάζει -και μάλλον είναι- πλέον αγεφύρωτο.

Η ανακοίνωση που έβγαλε χθες το βράδυ η ΕΠΟ, σε απάντηση αυτής του υφυπουργού, είναι σαφής και χαρακτήριζε «ανύπαρκτο» τον Σταύρο Κοντονή. Προειδοποιεί μάλιστα για προσφυγή εναντίον της απόφασης στη Δικαιοσύνη, αλλά βάζει ξανά και θέμα παραβίασης του αυτοδιοίκητου: «Αποτελεί σε κάθε περίπτωση ευθεία και απαράδεκτη παρέμβαση στη ρήτρα ανεξαρτησίας του ποδοσφαίρου, όπως αυτή ισχύει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, μέρος του οποίου θέλει να αποτελεί η Ελλάδα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Προς αναβολή το Ηρακλής – Ολυμπιακός

Τέλος, διακοπή στο πρωτάθλημα μπορεί να μην είναι μέσα στην ατζέντα, είναι πολύ πιθανό όμως να έχουμε αναβολή του κυριακάτικου αγώνα Ηρακλής – Ολυμπιακός στο «Καυταντζόγλειο». Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο Σταύρος Κοντονής είχε χθες επαφές με την ηγεσία της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, όπου του εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες για την παρουσία της αποστολής του Ολυμπιακού εκεί την Κυριακή.

Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται στην Ειδομένη, όπως και τις ιδιαιτερότητες του “Καυταντζογλείου” που το κάνουν αρκετά δύσκολο να ελεγχθεί χωρίς τις απαραίτητες δυνάμεις, δημιουργούν σοβαρό θέμα. Οι οριστικές αποφάσεις του Σταύρου Κοντονή θα παρθούν σήμερα το πρωί, αλλά όλα δείχνουν πως πάμε για αναβολή του ματς.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι αθλητικές μεταδόσεις 28/3/24

Το ματς Παρτίζαν – Ολυμπιακός για τη EuroLeague ξεχωρίζει στο πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας. Αναλυτικά όλες οι αθλητικές μεταδόσεις: 19:00 COSMOTE SPORT 6...

Εθνικός Ύμνος και η ελληνική σημαία σε όλα τα γήπεδα στον γ’ γύρο

Σε αλλαγές στη διαδικασία έναρξης των αγώνων προχωράει ο ΕΣΑΚΕ, καθώς σε όλα τα γήπεδα από τη β’ φάση του πρωταθλήματος θα υπάρχει έντονα...

Ένα λάθος του Πογέτ απέναντι στη Γεωργία που έβγαλε μάτι στα πέναλτι

Μύριζε από χιλιόμετρα πως εκεί θα γίνει η στραβη… Στις ήττες, το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να βρεις τα λάθη. Ειδικά...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 27/3/24

Το ματς της Euroleague ανάμεσα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και την Βαλένθια ξεχωρίζει από το πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων, σήμερα Αναλυτικά όλες οι αθλητικές μεταδόσεις 21:00...

Μας απέκλεισε στα πέναλτι η Γεωργία: 10 χρόνια μακριά από τις μεγάλες διοργανώσεις η...

Την πρόκρισή της στα τελικά του EURO 2024 για πρώτη φορά στην ιστορία της εξασφάλισε η Γεωργία που επικράτησε με σκορ 4-2 στα πέναλτι...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 26/3/24

Ο τελικός των πλέι οφ για την πρόκριση στο Euro 2024 ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γεωργία στην Τιφλίδα ξεχωρίζει στο πρόγραμμα με τις...

Εθνική: Πετάει πάνοπλη για Τιφλίδα

Η Εθνική Ελλάδος ολοκλήρωσε την προετοιμασία της και το μεσημέρι της Κυριακής (24/3) αναχωρεί για τη Γεωργία. Έχοντας ολοκληρώσει την προετοιμασία της επί ελληνικού εδάφους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κωστής Χατζηδάκης: Μειώνεται στο μισό το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους αυτοαπασχολούμενους

Σε ουσιαστική βελτίωση της διάταξης του φορολογικού νομοσχεδίου η οποία προέβλεπε  μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος ...

Airbnb τέλος…

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που πρόκειται να ισχύσουν στο καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινητων, το...

Έληξε ο παγκόσμιος συναγερμός: Κορωνοϊός τέλος

Τέλος ο παγκόσμιος συναγερμός για τον Covid-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ, που ανακοίνωσε...

Το τέλος τής ελευθερίας

Μέ ξύπνησε ο οξύς καί συνεχής τόνος τού Smartphone. Βασικά τό περίμενα, αλλά όχι...