Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Με διάταγμα Πούτιν σκληρά οικονομικά μέτρα εις βάρος της Τουρκίας

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα με το οποίο τίθεται σε ισχύ ένα σύνολο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ως αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας.

Αυτά τα μέτρα που προετοίμασε η ρωσική κυβέρνηση «στοχεύουν να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών» σύμφωνα με το διάταγμα.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται η απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ μεταξύ της Ρωσίας με την Τουρκία, η απαγόρευση στις ρωσικές εταιρείες να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζόμενους και επιπλέον η επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (βίζα) μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνεται στο διάταγμα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε ότι ο πρόεδρος έχει “κινητοποιηθεί πλήρως” για την αντιμετώπιση της απειλής από την Τουρκία

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κινητοποιηθεί πλήρως προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό που το Κρεμλίνο θεωρεί ως μία άνευ προηγουμένου απειλή από την Τουρκία έπειτα από την κατάρριψη ενός από τα πολεμικά αεροπλάνα της από τουρκικό F-16, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρώσου ηγέτη.

Σε σχόλια που υπογραμμίζουν πόσο οργισμένο εξακολουθεί να είναι το Κρεμλίνο για το συμβάν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, αποκάλεσε τη συμπεριφορά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας “σκέτη τρέλα” και είπε πως ο επακόλουθος χειρισμός από την Άγκυρα της κρίσης θυμίζει “θέατρο του παραλόγου”.

“Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταρρίπτει προδοτικά ένα ρωσικό αεροπλάνο από πίσω”, είπε ο Πεσκόφ στη ρωσική τηλεοπτική εκπομπή “News on Saturday”, αποκαλώντας “κινούμενα σχέδια” τις αποδείξεις που παρουσίασε η Τουρκία που φέρεται να δείχνουν πως το ρωσικό Su-24 είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ο Πεσκόφ είπε πως η κρίση είχε ως αποτέλεσμα ο Πούτιν, οι υπουργοί του οποίου ετοιμάζουν οικονομικά μέτρα σε αντίποινα, να “κινητοποιηθεί” με τον τρόπο που το κάνει ένας στρατός σε καιρούς έντασης.

“Ο πρόεδρος είναι κινητοποιημένος, πλήρως κινητοποιημένος, κινητοποιημένος στον βαθμό που απαιτούν οι περιστάσεις”, είπε ο Πεσκόφ. “Οι περιστάσεις δεν έχουν προηγούμενο. Το γάντι που πετάχτηκε μπροστά στη Ρωσία είναι χωρίς προηγούμενο. Έτσι φυσικά η αντίδραση είναι ανάλογη με την απειλή αυτή”, είπε.

Ο Πεσκόφ είπε πως ο Πούτιν είναι ενήμερος για το τουρκικό αίτημα να συναντήσει τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη για το κατά πόσον η συνάντηση αυτή θα γίνει.

Ο Πεσκόφ διέψευσε δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία η Μόσχα και η Άγκυρα συμφώνησαν να σταματήσουν τα πολεμικά αεροπλάνα τους να πετούν πάνω από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, λέγοντας πως οι στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν διακοπεί και πως η γραμμή επικοινωνίας για την αποφυγή αεροπορικών ατυχημάτων δεν υφίσταται πλέον.

Ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, μίλησε επίσης για το πώς ο γιος του Ερντογάν έχει ένα “ορισμένο ενδιαφέρον” στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Ο Πούτιν έχει πει πως το πετρέλαιο από το συριακό έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος βρίσκει τον δρόμο του για την Τουρκία.

Ο Ερντογάν έχει κάνει λόγο για συκοφαντία και ζήτησε όποιος προβαίνει σε τέτοιες κατηγορίες να τις στηρίξει με αποδείξεις. Ο Πεσκόφ είπε πως “σημείωσε” ότι ο νεοδιορισθείς υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είναι γαμπρός του Ερντογάν. Ο Πεσκόφ είπε πως μπορεί να υπάρχουν έως και 200.000 τούρκοι πολίτες σε ρωσικό έδαφος.

“Αυτό που είναι σημαντικό είναι όποιος μπορεί να ασκήσει την επιρροή του, να εγγυηθεί τουλάχιστον κάποια προβλεψιμότητα στη συμπεριφορά της Τουρκίας”, είπε ο Πεσκόφ. “Ρωσικά αεροπλάνα δεν πρέπει ποτέ να καταρρίπτονται”.

Πηγή: REUTERS, SPUTNIK, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Ιαπωνία: Συνετρίβησαν δύο ελικόπτερα – 1 νεκρός, 7 αγνοούμενοι

Δύο ελικόπτερα του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού συνετρίβησαν χθες Σάββατο ανατολικά της νήσου Τορισίμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μινόρου Κιχάρα. Τα ελικόπτερα SH-60K, έκαστο με τέσσερα...

Washington Post: Αλλάζει στρατηγική το Ισραήλ μετά την επίθεση στο Ιράν

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι από τις πιο βαριά οπλισμένες στη Μέση Ανατολή, σήμανε παγκόσμιο συναγερμό καθώς ο φόβος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πάσχα: Αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές – Πότε κλείνουν τα σχολεία

Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τις γιορτές του Πάσχα, με το τελευταίο κουδούνι για...

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών,...

Ρέντη – Δολοφονία Λυγγερίδη: Σήμερα στον Εισαγγελέα οι 64 συλληφθέντες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της δολοφονίας του...