Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Νίκη του Bremain προεξόφλησαν οι ευρωαγορές

Σημαντικά κέρδη εμφάνισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,23% στις 6.328 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 1,85% στις 10.257 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη κατά 1,96% στις 4.466 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 1,47% στις 346,34 μονάδες.

Η αισιοδοξία των επενδυτών εδράζεται στις σημερινές δημοσκοπήσεις των Ipsos και Populus, σύμφωνα με τις οποίες, το Bremain συγκεντρώνει 52% και 55% έναντι 48% και 45%, αντίστοιχα, του Brexit. Σημειώνεται ότι τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το πρωί της Παρασκευής, στις 9.00 (ώρα Ελλάδας).

Στο ταμπλό, ο αδιαφιλονίκητος ωφελημένος από τις εξελίξεις ήταν ο τραπεζικός κλάδος, καθώς η μετοχή της Deutsche Bank εμφάνισε κέρδη κατά 3,22%, η UniCredit κατά 7,24% και η UBS κατά 1,73%.

Την ίδια ώρα, η στερλίνα ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, κινούμενη ανοδικά κατά 0,67% στα 1,4802 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε και το επίπεδο των 1,4946 δολαρίων. Σημαντικά κέρδη κατά 0,59% στα 1,1362 δολάρια, σημειώνει και το ευρώ.

«Θα είναι μία δύσκολη ημέρα για τις αγορές, μέχρι να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα» σημειώνει η Barclays και προσθέτει: «Φυσικά, στο επίκεντρο θα βρίσκεται η στερλίνα. Αλλά και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά νομίσματα, όπως και η ισοτιμία δολαρίου – γεν, αναμένεται να επηρεαστούν».

Από την πλευρά της, η JP Morgan αναμένει αύξηση της στερλίνας στα 1,51 δολάρια, εφόσον οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της Ε.Ε., ενώ αντίθετα, σε περίπτωση Brexit, εκτιμά ότι το βρετανικό νόμισμα θα διολισθήσει στα 1,32 δολάρια.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται ήπια ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 0,41% στα 49,33 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,40% στα 50,08 δολάρια.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 1,07% στις 16.238 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε απώλειες κατά 0,30% στις 1.1987 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε κέρδη κατά 0,29% στις 5.286 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχώρησε κατά 0,63% στις 2.887 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,38% στις 501 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε κέρδη κατά 0,36% στις 20.870 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, αύξηση σημείωσαν στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου 2016 οι πωλήσεις της Tesco PLC, της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ – μάρκετ στη Βρετανία. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις εμφάνισαν άνοδο της τάξης του 0,9% έναντι πτώσης 1,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Η διοίκηση της εταιρείας, το τελευταίο διάστημα, έχει στρέψει την προσοχή της στη διασφάλιση των πρωτείων στη βρετανική αγορά, θέτοντας προς πώληση μία σειρά δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, τον προηγούμενο μήνα, πούλησε τόσο την Dobbies Garden Centers (Toυρκία), όσο και την αλυσίδα εστιατορίων Giraffe.

Παράλληλα, τη διαδικασία πώλησης νέων μετοχών, αξίας 990 εκατ. ευρώ, ολοκλήρωσε η ιταλική τράπεζα Banco Popolare SC, στο πλαίσιο της συγχώνευσής της με την Banca Popolare di Milano Scarl. Οι νέες μετοχές διατέθηκαν σε ποσοστό 99,4%, ενώ όσοι μέτοχοι επέλεξαν να απέχουν από τη διαδικασία, έχουν το δικαίωμα πώλησης των δικαιωμάτων τους από τις 24 έως τις 30 Ιουνίου.

Συγχρόνως, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών, υποχώρησε τον Ιούνιο ο σύνθετος οικονομικός δείκτης PMI της Μarkit, για την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, παρουσίασε πτώση στις 52,8 μονάδες έναντι 53,1 μονάδων τον Μάιο και 53 μονάδων των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης μεταποίησης ενισχύθηκε στις 52,6 μονάδες, έναντι 51,5 μονάδων τον Μάιο και 51,4 μονάδων των εκτιμήσεων. Αντίθετα, ο δείκτης υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 52,4 μονάδες έναντι 53,3 και 53,2 μονάδων, αντίστοιχα.

Τέλος, πτώση εμφάνισε τον Ιούνιο το επιχειρηματικό κλίμα στον κλάδο μεταποίησης της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 102 μονάδες έναντι 104 μονάδων τον Μάιο και 103 μονάδων των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο ευρύτερος δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ο οποίος περιλαμβάνει και τους κλάδους των υπηρεσιών, χονδρικής, κατασκευών και λιανεμπορίου, σημείωσε πτώση δύο μονάδων, διολισθαίνοντας στις 100 μονάδες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σοκολάτα από “χρυσό”: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό

Τα futures του κακάου ξεπέρασαν το ιστορικό-όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα ράλι που έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές φέτος, ενώ αυξάνεται...

Κρατικός Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ αύξησαν τα έσοδα το α΄δίμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 3.378 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1.981 εκατ. ευρώ καταγράφει το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει  ότι μεγαλύτερο...

Κατώτατος μισθός: Θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Μεθαύριο Τετάρτη 27 Mαρτίου ανακοινώνεται η τέταρτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019 και...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται ανατροπές – Εξετάζεται και απόσυρση

Ανεβάζουν «ταχύτητα» οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος τελών κυκλοφορίας οχημάτων, με κεντρική επιδίωξη οι όποιες ανατροπές να...

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές...

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα σκοπεύουν να προχωρήσουν...
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Καύσιμα: Αυξήθηκαν οι τιμές

Λίγο πριν από το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου και η τιμή της αμόλυβδης έχει ήδη αυξηθεί, πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας σε κάποιες περιοχές...
Υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε 58 ακόμη κατηγορίες επαγγελματιών

ΥΠ.ΟΙΚ.: Ξεπέρασαν τις 110.000 οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών

Ξεπέρασαν τις 110.000 οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών τους μηχανών με τα συστήματα POS. Με τους ρυθμούς που καταγράφονται τις τελευταίες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σταθεροποιητικές τάσεις στις ευρωαγορές

Οριακές μεταβολές εμφανίζουν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, μετά τις χθεσινές...

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Κυρίως θετικά πρόσημα εμφανίζουν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω...

Βρετανικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Απώλειες καταγράφουν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω...

Συγκρατημένα κέρδη στις ευρωαγορές

Συγκρατημένα κέρδη εμφάνισαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω της...