Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

ΝΤΡΟΠΗ – Έκλεψαν την προτομή της Βέμπο, στον Βόλο

Ιεροσυλία! Πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πράξη αυτών που δεν δίστασαν να κλέψουν την ορειχάλκινη προτομή της Τραγουδίστριας της Νίκης, Σοφίας Βέμπο, μπροστά από την κεντρική είσοδο του δημαρχείου Βόλου.

Η προτομή της Σοφίας Βέμπο, η οποία από τεσσάρων ετών έζησε με την οικογένειά της στον Βόλο όπου και μεγάλωσε, η οποία είχε τοποθετηθεί ακριβώς πριν από 10 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2005, με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου, Κυριάκου Μήτρου, ήταν έργο του γλύπτη Αναστάση Κρατίδη και δωρεά του Νίκου Μπρισίμη.

Η Σοφία Βέμπο γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Αν. Θράκης το 1910. Είχε καταβολές από θεατρική οικογένεια και από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με το θέατρο. Η πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο έγινε το 1933.

Με την έκρηξη του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940 ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα, προσπαθώντας με τα τραγούδια της να εξυψώσει το ηθικό του μαχόμενου Ελληνικού Στρατού.

Συνεργάσθηκε με τον μετέπειτα σύζυγό της Μίμη Τραϊφόρο, διασκευάζοντας γνωστά τραγούδια της εποχής, μετατρέποντάς τα σε πολεμικά, ηρωικά ή και σατυρικά. Πασίγνωστα έγιναν τα τραγούδια της «Παιδιά, της Ελλάδος» (διασκευή του τραγουδιού Ζεχρά) και το «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του». Ειδικά για το δεύτερο επικηρύχθηκε από τους Ιταλούς. Διώχθηκε από αυτούς και αναγκάστηκε να καταφύγει στην Μέση Ανατολή.

Εκτός από την ψυχαγωγία που προσέφερε στους ηρωικά μαχόμενους Έλληνες, η Σοφία Βέμπο βρισκόταν κάθε στιγμή δίπλα στους απλούς ανώνυμους στρατιώτες που έδιναν τη ζωή τους για την Ελλάδα. Με συνεχείς επισκέψεις στο μέτωπο, στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν τραυματίες η Βέμπο έγινε το ίνδαλμα, η μεγάλη μητέρα του Έλληνα στρατιώτη.

Αξέχαστη παραμένει η στιχομυθία της με έναν ακρωτηριασμένο στρατιωτικό που στο άκουσμα του τραγουδιού της δάκρυσε. Όταν η Βέμπο προσπάθησε να τον παρηγορήσει εκείνος της απάντησε ότι δεν κλαίει για τον ακρωτηριασμό του, αλλά γιατί δεν μπορεί να προσφέρει πια στην πατρίδα!

Τις υπηρεσίες στο έθνος εξακολούθησε να προσφέρει κατά τον ίδιο τρόπο και στην Μέση Ανατολή. Mετά την απελευθέρωση επέστρεψε στην Eλλάδα, όπου αποθεώθηκε από το κοινό και συνέχισε την καριέρα της με επιτυχία. Το 1973 έκρυψε στο σπίτι της φοιτητές που ξέφυγαν από το Πολυτεχνείο.

Πέθανε στην Αθήνα το 1978 έχοντας κερδίσει την ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων, για τους οποίους η βαθιά φωνή και το ηρωικό της πάθος έγιναν σύμβολο σε κάθε κρίσιμη για την Ελλάδα στιγμή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βόλος: Τραγωδία – Έφυγε από τη ζωή βρέφος λίγων ημερών

Ένα αγοράκι που γεννήθηκε τις πρώτες μέρες του Γενάρη, άφησε την τελευταία του πνοή,...

Βόλος: Στη φυλακή ο 50χρονος που σκότωσε τον κουνιάδο του με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών

Εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου για τον 50χρονο από την Αργαλαστή που...

Βόλος – ΠΑΟΚ 1-5: Πέρασε και από το Πανθεσσαλικό

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε 5-1 τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό, παραμένει στην κορυφή της βαθμολογίας και...

Βόλος: Θύμα ξυλοδαρμού 16χρονος ποδηλάτης από 42χρονο οδηγό

Θύμα της οργισμένης επίθεσης ενός 42χρονου οδηγού έπεσε 16χρονος μαθητής, ο οποίος κυκλοφορούσε με...