Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε, η διαπλοκή απέκτησε ονοματεπώνυμο

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε, η διαπλοκή απέκτησε ονοματεπώνυμο και ποινικές διώξεις και η κυβέρνηση, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κάνει την επιλογή της τελικής ρήξης με το παλαιό σύστημα και τη διαφθορά.

Το timing είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, με ανοιχτά τρία σκληρά μέτωπα – εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό. Η αξιολόγηση είναι ακόμη μετέωρη, οι αγρότες δυναμώνουν σταθερά τις σπίθες της κοινωνικής έντασης και η προσφυγική κρίση κορυφώνεται με όμηρο την Ελλάδα.

Σ’ αυτό το σκηνικό, ένας ακόμη «πόλεμος» θα μπορούσε να συνιστά και πολυτέλεια, στο Μαξίμου όμως ο κύβος έχει ήδη ριφθεί. Και η στρατηγική επιλογή είναι «να δοθούν όλες οι μάχες μαζί» – εξ ου και εδόθη το σύνθημα για την τελική αναμέτρηση με τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Είναι ένα σύνθημα που κατά την αντιπολίτευση και τα θιγόμενα media αποτελεί «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό» και συνοδεύει τη μάχη των 4 τηλεοπτικών αδειών και της – κατά τη ΝΔ – συγκρότησης της «νέας διαπλοκής».

«Είναι απλώς μια ρητή δέσμευση προς την κοινωνία που πρέπει να τηρηθεί» απαντούν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας: «Μπορεί να αργήσαμε, αλλά τώρα πια δεν θα κάνουμε πίσω».

Πάνω σ’ αυτή τη γραμμή, δε, η μάχη δίνεται ήδη και θα κλιμακωθεί σε τρία επίπεδα: Στη λεγόμενη «υψηλή διαπλοκή», στη μεσαία αλλά διάχυτη διαφθορά και στην μεγάλη φοροδιαφυγή με όπλο τις περίφημε ς- και αναξιοποίητες μέχρι σήμερα – λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ.

Η δίωξη κατά Ψυχάρη

Στο μέτωπο της «υψηλής» διαπλοκής η ποινική δίωξη κατά του εκδότη (ΔΟΛ) Σταύρου Ψυχάρη είναι η πιο ηχηρή έως τώρα κίνηση.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά από παραγγελία του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου, αφορά προσωπικό δάνειο – της γνωστής κατηγορίας των λεγόμενων «θαλασσοδανείων» – ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να είχε δοθεί χωρίς εγγυήσεις και επεκτείνεται και σε στελέχη της Alpha Bank που χορήγησαν τις εν λόγω πιστώσεις.

Απαντώντας ο ΔΟΛ υποστήριξε ότι πρόκειται για «χρηματοδότηση που χορηγήθηκε νομίμως» και «εξυπηρετείται κανονικά», έκανε λόγο για «προαναγγελθείσα δίωξη» και κατήγγειλε «σκοπιμότητες».

Από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «ο λόγος ανήκει αποκλειστικά και μόνον στη Δικαιοσύνη» – το γεγονός όμως ότι η δίωξη έρχεται μετά τα σφοδρά πρωτοσέλιδα πυρά για τις τηλεοπτικές άδειες και τον εντοπισμό δεκαετούς μαύρης τρύπας στα «Πόθεν Έσχες» του Σταύρου Ψυχάρη, πιστοποιεί ότι ο πόλεμος μαίνεται και μπαίνει στην τελική του φάση.

Το κύκλωμα των εκβιαστών

Εξίσου θερμές αναμένονται οι επόμενες πράξεις και στην υπόθεση με τον εκδότη και τους δημοσιογράφους που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση των εκβιασμών.

Με την άκρη του νήματος να ξεκινά από την ΕΥΔΑΠ και την δικογραφία να αποκαλύπτει ήδη πολυσχιδή δραστηριότητα των τριών συλληφθέντων, η υπόθεση δείχνει να ανοίγει ρωγμή σε μια πραγματικότητα που ήταν χρόνια γνωστή αλλά, περιέργως και παγίως, καλυπτόταν από άγραφους νόμους σιωπής: Την πραγματικότητα των ωμών εκβιασμών με την οποία μικρότερα ή μεγαλύτερα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης αποσπούσαν διαφήμιση είτε από κρατικούς φορείς, είτε από τράπεζες και ιδιωτικές εταιρίες – διαφήμιση, που κατά κανόνα ήταν δυσανάλογα υψηλότερη της κυκλοφορίας ή της επισκεψιμότητάς τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και νέες συλλήψεις δημοσιογράφων και υπευθύνων ιστοσελίδων καθώς η δικογραφία βρίθει στοιχείων για υπόγειες συναλλαγές, ενώ το δικό της ιδιαίτερο νόημα έχει και η χθεσινή παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με αποδέκτη τις τράπεζες.

Σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας τονίζεται ότι «με αφορμή την υπόθεση του φερόμενου ως κυκλώματος δημοσιογράφων – εκβιαστών, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης καλεί, για μία ακόμη φορά, τις διοικήσεις των τραπεζών και των υπόλοιπων φορέων του χρηματοπιστωτικού τομέα να αναρτούν δημόσια όλες τις δαπάνες τους για χορηγίες και διαφημίσεις μέχρι το επίπεδο του τελικού αποδέκτη.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση προχωρά με ταχείς ρυθμούς στη σύνταξη σχεδίου νόμου που θα προάγει τη διαφάνεια και τη διαύγεια στο χρηματοπιστωτικό τομέα».

Οι λίστες των φοροφυγάδων

Το τρίτο μέτωπο της ρήξης με τη διαφθορά εντοπίζεται από την κυβέρνηση στις λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ και στα στοιχεία που περιέχουν για τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού.

Το Μαξίμου θα επιμείνει στις αποκαλύψεις για την απροθυμία της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου να αξιοποιήσουν τα στοιχεία από τις λίστες, ενώ ταυτόχρονα κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι πλέον θα διερευνηθούν τα πάντα.

Οι ίδιες πηγές λένε πως πολύ σύντομα θα δοθούν και επίσημα στοιχεία για τα ποσά που ήδη έχουν μπει στα δημόσια ταμεία απ’ όσους εντοπίστηκαν να έχουν μη φορολογημένες καταθέσεις στο εξωτερικό, στα πρότυπα της περίπτωσης Παπασταύρου.

Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, παρ’ ότι επέμεινε πως οι καταθέσεις που βρέθηκαν στο όνομά του στη λίστα Λαγκάρντ δεν ήταν δικές του, κατέβαλε τελικά πρόστιμο 3,3 εκατομμυρίων ευρώ για να μην αντιμετωπίσει την ποινική δίωξη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δεν έχουν τον θεό τους! Απέσπασαν υπάλληλο για να ασχολείται την αφρικανική σκόνη!

Καμπανάκι πνευμονολόγων για την αφρικανική σκόνη

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Φταίει ξανά για τα χάλια του ΣΥΡΙΖΑ η «Διαπλοκή», η εκρηκτική άνοδος του ΠΑΣΟΚ και οι (θετικές) αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Aναβολή τουλάχιστον για δύο βδομάδες φαίνεται να παίρνει η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων με...

Κυβερνητικός αξιωματούχος για Δ. Καμμένο: Η διαπλοκή εξάντλησε τις εφεδρείες της

Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την εθνική αντιπροσωπεία, σχολιάζουν από την κυβέρνηση μετά...

Η δική του διαπλοκή…

Αν κάποιος χαρτογραφήσει το τοπίο των –πάσης φύσεως- μέσων ενημέρωσης στις ημέρες μας, εύκολα...

Ο Γεωργιάδης κατάλαβε ότι «Δεν υπάρχει διαπλοκή στην Ελλάδα»!!! (βίντεο)

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κατάλαβε ότι δεν υπάρχει (!) διαπλοκή...