Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Ποιοι κέρδισαν τα Νόμπελ «τρελής» επιστήμης 2015

Για μια ακόμη χρονιά απονεμήθηκαν φέτος τα βραβεία «απίθανης επιστήμης» Ig, τα λεγόμενα και «Νόμπελ της τρελής επιστήμης», τα οποία αναδεικνύουν τις πιο αστείες, απρόβλεπτες ή και άχρηστες επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες είναι οι επιστήμονες που ανακάλυψαν ότι σχεδόν όλα τα θηλαστικά χρειάζονται τον ίδιο χρόνο για να ουρήσουν (περίπου 21 δευτερόλεπτα), οι ερευνητές που ανέδειξαν τα οφέλη του παρατεταμένου φιλιού για την υγεία, αυτοί που βρήκαν μια χημική φόρμουλα για να ξεβράσουν ένα βραστό αυγό και, ασφαλώς, ο ηρωικός επιστήμονας που άφησε τις μέλισσες να τσιμπήσουν δεκάδες φορές το σώμα του – και το πέος του…

Τα βραβεία -που αυτοδιαφημίζονται ότι «κάνουν τους ανθρώπους αρχικά να γελάσουν και μετά να σκεφτούν»- απονέμονται από το επιστημονικό χιουμοριστικό περιοδικό «Annals of Improbable Research” και η τελετή έγινε, όπως πάντα, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Κάτι που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια σαν πλάκα από μια παρέα νεαρών επιστημόνων, έχει εξελιχθεί σε έναν εναλλακτικό θεσμό βράβευσης, ο οποίος προηγείται των κανονικών Νόμπελ που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο – και ουκ ολίγοι ερευνητές θα ήθελαν πλέον ένα βραβείο Ig.

Ακολουθεί ο κατάλογος των βραβείων ανά κατηγορία:

• Χημεία: Κάλουμ Ορμόντε (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας): Εφεύρεση χημικής φόρμουλας για να ξεβράσεις εν μέρει ένα ήδη βραστό αυγό.

• Φυσική: Πατρίτσια Γιανγκ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τζόρτζια, ΗΠΑ): Ανακάλυψη ότι όλα τα θηλαστικά ζώα βάρους άνω των τριών κιλών αδειάζιουν την ουροδόχο κύστη τους σε περίπου 21 δευτερόλεπτα.

• Μαθηματικά: Ελίζαμπεθ Ομπερτσάουζερ και Καρλ Γκράμερ (Πανεπιστήμιο Βιέννης, Αυστρία): Χρήση μαθηματικών τεχνικών και αλγορίθμων για να επαληθευθεί αν και πώς ο σουλτάνος του Μαρόκου Μουλάι Ισμαήλ ο Αιμοδιψής κατάφερε μεταξύ 1697-1727 να γίνει πατέρας 888 παιδιών.

• Ιατρική: Χατζίμε Κιμάτα (Κλινική Κιμάτα, Ιαπωνία) και Γιαροσλάβα Ντουρντιάκοβα (Πανεπιστήμιο Κομένιους, Σλοβακία): Πειραματική μελέτη των βιολογικών ωφελειών των φιλιών μεγάλης διάρκειας (και άλλων συναφών περιπτύξεων…).

• Βιολογία: Μπρούνο Γκρόσι (Πανεπιστήμιο Χιλής): Παρατήρηση ότι όταν κανείς προσκολλά ένα ξύλο ως τεχνητή ουρά στο πίσω μέρος ενός κοτόπουλου, αυτό περπατά όπως μάλλον περπατούσαν οι δεινόσαυροι.

• Διαγνωστική Ιατρική: Ντιαλά Καρίμ (Νοσοκομείο Στόουκ Μαντβίλ, Βρετανία): Νέα μέθοδος ακριβούς διάγνωσης της οξείας σκωληκοειδίτιδας από την ένταση του πόνου που νιώθει κανείς όταν επιβαίνει σε αυτοκίνητο που συναντά σαμαράκια.

• Φυσιολογία και Εντομολογία: Εξ ημισείας σε Τζάστιν Σμιτ (Βιολογικό Ινστιτούτο Southwest, ΗΠΑ) για τη δημιουργία του Δείκτη Πόνου από Τσιμπήματα εντόμων και σε Μάικλ Σμιθ (Πανεπιστήμιο Κορνέλ, ΗΠΑ) για την ανακάλυψη των πιο επώδυνων σημείων για τσίμπημα, αφού άφησε τις μέλισσες να τον τσιμπήσουν σε 25 διαφορετικά σημεία του σώματός του (για τους περίεργους, το πέος είναι το τρίτο πιο επώδυνο σημείο, μετά τα ρουθούνια και το άνω χείλος).

• Λογοτεχνία: Μαρκ Ντινγεμάνσε (Ινστιτούτο Ψυχογλωσσολογίας Μαξ Πλανκ, Ολλανδία): Ανακάλυψη ότι το επιφώνημα «ε;» υπάρχει σχεδόν σε όλες τις ανθρώπινες γλώσσες (για άγνωστους λόγους).

• Μάνατζμεντ: Τζενάρο Μπερνίλε (Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων Σιγκαπούρης): Ανακάλυψη ότι πολλοί μάνατζερ απέκτησαν την τάση για ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, όταν βίωσαν φυσικές καταστροφές ως μικρά παιδιά, αλλά χωρίς προσωπικές συνέπειες για τους ίδιους.

• Οικονομικά: Μητροπολιτική Αστυνομία Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη): Για την προσφορά της να πληρώνει έξτρα χρήματα μπόνους στους αστυνομικούς που αρνούνται να δωροδοκηθούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Παγκόσμιο φαινόμενο η αύξηση της τιμής του κακάο

Πράγματι υπάρχει αύξηση της τιμής του κακάο, έχουν  αυξηθεί εδώ και αρκετό καιρό οι...

Ελληνική παραλία στις καλύτερες του κόσμου

Το να αγγίζεις το γρασίδι είναι υπέροχο, αλλά όταν πρόκειται για επανασύνδεση με τη...

Χριστούγεννα στον κόσμο – Έθιμα και παραδόσεις

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι ο πυρετός των Χριστουγέννων να κορυφωθεί με τη λειτουργία, το...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 Οκτωβρίου ο Καμί κερδίζει το Νόμπελ  Λογοτεχνίας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1957.... Ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί («Ο Ξένος») κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.