Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

«Πολιτική ένωση» ζητά ο Πάντοαν για να σωθεί το ευρώ

Η ελληνική κρίση έφερε στην επιφάνεια την δραματική επίπτωση της δυσαρέσκειας έναντι της Ευρώπης, λέει στους FT ο ιταλός υπουργός Οικονομικών. Η υφιστάμενη νομισματική ένωση είναι ένας ατελής μηχανισμός, τονίζει, και ζητά να προχωρήσει η πολιτική ένωση της ευρωζώνης.
«Πολιτική ένωση» ζητά ο Πάντοαν για να σωθεί το ευρώ – Δύσκολο το εγχείρημα

Βαθύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης, στον απόηχο της ελληνικής κρίσης, ζητά ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, λέγοντας πως μια κίνηση «κατ’ ευθείαν προς την πολιτική ένωση» είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η επιβίωση του κοινού νομίσματος.

«Η έξοδος και ως εκ τούτου το τέλος της μη αναστρεψιμότητας είναι πλέον επιλογή στο τραπέζι. Ας μην γελιόμαστε», δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Αν θέλουμε να εξαλείψουμε αυτόν τον κίνδυνο, τότε πρέπει να έχουμε ένα διαφορετικό ευρώ – ένα ισχυρότερο ευρώ».

Στην Ιταλία, η οποία παραδοσιακά είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, οι εξελίξεις έχουν ενισχύσει την πεποίθηση ότι το ευρώ μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν στηρίζεται από έναν πολύ μεγαλύτερο βαθμό πολιτικής σύγκλισης. Και η Γαλλία έχει εκφράσει παρόμοια θέση, όμως άλλες χώρες εκφράσουν σκεπτικισμό ως προς το αν αυτό είναι απαραίτητο ή επιθυμητό.

«Ορισμένοι πιστεύουν πως ο τρόπος με τον οποίον λειτουργεί (η ευρωζώνη) είναι πάνω-κάτω εν τάξει, με μικρές προσαρμογές. Νομίζω πως αυτό δεν είναι αρκετό», τονίζει ο Πάντοαν.

Πρακτικά, η Ιταλία ζητά ένα ευρύ φάσμα μέτρων, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ταχεία ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, την ίδρυση κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης και την εφαρμογή ενός κοινού προγράμματος ασφάλισης της ανεργίας, προκειμένου να ενισχυθεί το κοινό νόμισμα. Η ιδέα μιας εκλεγμένης βουλής της ευρωζώνης είτε πρόσθετα ή ως μέρος του υπάρχοντος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών που θα διαχειρίζεται τον κοινό προϋπολογισμό, θα πρέπει επίσης να εξεταστούν.

«Πρέπει να πάμε κατ’ ευθείαν προς την πολιτική ένωση», δήλωσε ο κ. Πάντοαν. «Για να έχουμε μια πλήρη οικονομική και νομισματική ένωση, χρειάζεται μια δημοσιονομική ένωση και χρειάζεται δημοσιονομική πολιτική. Και αυτή η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να ανταποκρίνεται σε ένα κοινοβούλιο, και αυτό το κοινοβούλιο πρέπει να είναι εκλεγμένο. Διαφορετικά δεν υπάρχει απόδοση ευθυνών».

Ο ίδιος πάντως εκφράζει αμφιβολίες για το αν μπορεί να συμβεί αυτό, λόγω του αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού.

«Αυτή είναι η πρόκληση. Οι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν αν θα έχουν δουλειά ή όχι και αν τα παιδιά τους θα έχουν δουλειά ή όχι. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να μπορούν να πουν ‘ναι, οι πιθανότητες να έχετε δουλειά είναι ισχυρότερες απ’ όσο θα ήταν χωρίς την Ευρώπη», τονίζει.

Όπως επισημαίνει ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, η συζήτηση για την περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης έχει ήδη ξεκινήσει στις πρόσφατες συσκέψεις των υπουργών Οικονομικών, αν και ο περισσότερος χρόνος στις συσκέψεις αυτές αναλώνεται στο θέμα της διάσωσης της Ελλάδας. Ωστόσο, σημείωσε πως οι συζητήσεις θα ενταθούν τον Σεπτέμβριο. Και όταν γίνει αυτό, θα είναι σημαντικό να εξισορροπηθούν οι ανησυχίες για τον «ηθικό κίνδυνο» -κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για την Γερμανία και άλλες χώρες- με την ανάγκη για μεγαλύτερο καταμερισμό του ρίσκου.

«Χρειάζεσαι μαστίγια αλλά χρειάζεσαι και καρότα, στον τρόπο που θα εξελιχθεί η νομισματική ένωση, προκειμένου να αυξήσεις την ελκυστικότητα της παραμονής στην ένωση», εξήγησε.

Ο κ. Πάντοαν εξέφρασε την ελπίδα πως ένα τέτοιο σχέδιο θα είχε την στήριξη και άλλων χωρών, όπως η Βρετανία, οι οποίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από «μια ισχυρή νομισματική ένωση», ωστόσο προειδοποίησε τους ευρωσκεπτικιστές εντός των χωρών της ευρωζώνης ότι δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες για τις συνέπειες της αποχώρησης από το κοινό νόμισμα.

«Θα υπάρξει διάσπαση, φυγή κεφαλαίων, απώλεια εμπιστοσύνης, χρεοκοπίες», είπε.

Σε ότι αφορά την συμφωνία για την αποφυγή του Grexit, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια την δραματική επίπτωση της «δυσαρέσκειας» με την Ευρώπη, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένης και της Ιταλίας.

«Στο κοντινό μέλλον θα μπορούσαν να υπάρξουν κυβερνήσεις που θα βασίζονται σε πλειοψηφίες που είναι δυσαρεστημένες με την Ευρώπη και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να ζητήσουν οποιαδήποτε χώρα να φύγει από την ευρωζώνη, όχι μόνο διότι βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση όπως η Ελλάδα, αλλά διότι νομίζουν πως αυτή είναι μια πιο βιώσιμη λύση για τα δικά τους προβλήματα», είπε.

«Η ουσία είναι πως οι Ευρωπαίοι που θέλουν να κάνουν πρόοδο στην ευρωπαϊκή ενοποίηση θα πρέπει να παραδεχθούν ξεκάθαρα πως η υφιστάμενη νομισματική ένωση είναι ένας ατελής μηχανισμός που χρειάζεται να ισχυροποιηθεί».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...
Παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τaxisnet: Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν ανοίξει η πλατφόρμα

Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν καν ανοίξει το Taxisnet προανήγγειλε η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής ανέφερε...

Καλάθι των νονών: Κατατέθηκε η τροπολογία-Πότε θα κάνει πρεμιέρα

Στις 22 Απριλίου θα κάνει “πρεμιέρα” το καλάθι των νονών στα καταστήματα παιχνιδιών, όπως αυτό προκύπτει από τη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που...
ΔΝΤ: Ύφεση 9,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη 4,1% το 2021

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα...

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 158,8% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ελλάδα το...

Συντάξεις: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την καταβολή αναδρομικών έως...

Σήμερα, Τετάρτη, 17 Απριλίου αναμένεται να γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) αναφορικά με την καταβολή αναδρομικών ποσών έως 4.000 ευρώ...
Ένεση ρευστότητας από τις τράπεζες 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σούπερ μάρκετ και τράπεζες: Ποιες ημέρες δεν θα λειτουργήσουν και γιατί

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν για 3 ημέρες τα σούπερ μάρκετ της χώρας για τους καταναλωτές λόγω της μεταφοράς της αργίας του Πάσχα.  Δηλαδή τα σούπερ μάρκετ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ

Πολύ μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ πήρε ο Ολυμπιακός που επικράτησε με...

Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από την Ευρώπη μετά την ήττα

Την ήττα με σκορ 2-0 μέσα στην Τούμπα γνώρισε ο ΠΑΟΚ από τη Μπριζ...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν την Κυριακή στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της 41ης Μαραθώνιας Πορείας...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Απριλίου τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1882 τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το...