Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα 2,679 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016

Mε πλεόνασμα ισοζυγίου 222 εκατ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 2,679 δισ. ευρώ έκλεισε η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2016 στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφενός στην υπέρβαση του στόχου για τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά 377 εκατ. ευρώ αφετέρου αφετέρου στην μη πληρωμή προϋπολογισθεισών δαπανών συνολικού ύψους 1,626 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, τα οποία ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 222 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 503 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του Προϋπολογισμού 2016 για έλλειμμα 1.335 εκατ. ευρώ.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.679 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.732 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.095 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12.503 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 69 εκατ. ευρώ ή 0,6% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10.949 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 377 εκατ. ευρώ ή 3,6% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 762 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 11 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (773 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.554 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 446 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016. Ειδικότερα, το Μάρτιο 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 2.881 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 1.030 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 2.849 εκατ. ευρώ αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 58 εκατ. ευρώ. Οι επιστροφές εσόδων για την περίοδο Μαρτίου 2016 ανήλθαν σε 218 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 34 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου του Προϋπολογισμού 2016 (184 εκατ. ευρώ).
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016 ανήλθαν στα 12.282 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.626 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (13.908 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 11.702 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1.546 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.345 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 278 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 61 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 20 εκατ. ευρώ για πολυτεκνικά επιδόματα, 60 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 15 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα.
Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 580 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 80 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικά για τον μήνα Μάρτιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.980 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 651 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.760 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 586 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

 

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 220 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 65 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

ΟΣΕ: Στη μοίρα του ο οργανισμός που παραμένει ακόμα με μεταβατική διοίκηση

Με μεγάλα κενά και κρίσιμες δεσμεύσεις που δεν προχώρησαν εξακολουθεί να λειτουργεί ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Προϋπολογισμός: “Παράθυρο” για έκτακτη ενίσχυση στους ευάλωτους πριν από τα Χριστούγεννα

Υπέρβαση εσόδων κατά 300 εκατ. ευρώ καταγράφουν τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας...

Πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ και υπέρβαση φορολογικών εσόδων το α’ τρίμηνο του 2023

Σημαντική αύξηση έναντι του στόχου, παρατηρείται στα φορολογικά έσοδα του πρώτου 3μηνου του 2023,...

Κρατικός Προϋπολογισμός: Στα 2,76 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο

Σημαντική υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα αλλά και στους στόχους του Προϋπολογισμού κατέγραψε ο πρώτος...

Οι κυρώσεις έγιναν “δώρο” για την Ρωσία: Κατακόρυφη αύξηση εξαγωγών ενέργειας και πλεόνασμα 138,5 δισ.

Στο επίπεδο -ρεκόρ των 70,1 δισ. δολαρίων αυξήθηκε το πλεόνασμα του ρωσικού ισοζυγίου τρεχουσών...