Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
16.8 C
Athens

Πρώτη κατοικία: Η κυβέρνηση καθησυχάζει, αλλά οι πολίτες αγωνιούν

Μετά την αγωνία των πολιτών που έχει φτάσει στο κόκκινο σχετικά με την πρώτη κατοικία, η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό. Ο Γιώργος Σταθάκης διαβεβαιώνει πως έχουν ετοιμαστεί οι προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η διαβεβαίωση του κ. Σταθάκη ήρθε μετά τις απανωτές ερωτήσεις του βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, για το τι θα γίνει τελικά με τα κόκκινα δάνεια και εάν τελικά ξένοι οργανισμοί θα τα αγοράσουν.

Ο κ. Σταθάκης έσπευσε να τονίσει ότι:

“Από την πλευρά μας έχει ήδη γίνει εκτενής προετοιμασία με μια δέσμη προτάσεων στις οποίες περιλαμβάνεται ειδική πρόνοια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, κοινωνικά κριτήρια που συναρτούν τον ρυθμό αποπληρωμής από το εισόδημα, ενώ θα συσταθεί ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθηση της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων, με απόλυτο σεβασμό στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων”.

Ο Υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε πως “Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν οι θετικές ρυθμίσεις της υπάρχουσας νομοθεσίας ενώ βασική επιδίωξη είναι οι λύσεις να βρεθούν εντός του τραπεζικού συστήματος”.

Ο Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ακόμα πως αναμένεται να γίνει και ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου να ενισχυθεί η εξωδικαστική διευθέτηση εταιρικών οφειλών. Αυτό θα γίνει με τη βελτίωση του νόμου 4307/2014.

Ένα ζήτημα που θα λυθεί άμεσα είναι και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς συνδέονται με την ανακεφαλαιοποίηση.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης επισήμανε πως έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Μια από αυτές είναι και το να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Ο εκσυγχρονισμός αυτός αφορά το να γίνει πιο επίκαιρος ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών, η εξωδικαστική διευθέτηση εταιρικών οφειλών αλλά και η δικαστική διευθέτηση των οφειλών αυτών.

Έτσι στο νόμο Κατσέλη θα μπορούν να περιλαμβάνονται και όλες οι οφειλές προς το Δημόσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα δημιουργηθεί Δίκτυο Ενημέρωσης Δανειοληπτών και θα λειτουργήσουν 30 κέντρα ενημέρωσης σε ολόκληρη την Ελλάδα, με δωρεάν συμβουλές στους πολίτες.

Να τονιστεί ότι σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, σκοπός της κυβέρνησης είναι να αναλάβουν οι τράπεζες την αναδιάρθρωση. Οι τράπεζες θα συνεννοούνται με τους πελάτες στις ειδικές μονάδες που λειτουργούν, αλλά και σε εκείνες που θα δημιουργηθούν για κάθε είδος δανείου.

Σε περίπτωση, που πελάτες και τράπεζα δεν έχουν συμφωνία, τότε θα υπάρχει προσφυγή στο νόμο Κατσέλη, ο οποίος αυστηροποιείται και τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας καθορίζονται από το εισόδημα και την αξία του ακινήτου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τα μερομήνια του 2018 - Δείτε τον καιρό έως τον Ιούλιο

Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τόπους από το μεσημέρι της Παρασκευής 19/04 έως το πρωί του Σαββάτου 20/04. Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου...
Επιτήρηση και στο ψήσιμο του οβελία

Πάσχα 2024: Πού κυμαίνονται οι τιμές σε αρνί και κατσίκι

Σταματημό δεν έχει το «ράλι» της ακρίβειας κάτι που αναμένεται να έχει βαρύ αντίκτυπο και στο πασχαλινό τραπέζι, στο οποίο κεντρικό θέμα είναι το…...

Από 25 Απριλίου σε ισχύ το εορταστικό ωράριο του πάσχα

Πλησιάζει η έναρξη του εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων για το Πάσχα. Οι επίσημες ανακοινώσεις των Εμπορικών Συλλόγων της χώρας αναμένονται εντός των επόμενων ημερών, συνήθως...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Η Ολυμπιακή Φλόγα συνεχίζει το ταξίδι της στη γενέτειρά της! 20 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 20 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1841: Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ»,...

Ρέθυμνο: Νεκρός 78χρονος που έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 78χρονος στο Ρέθυμνο, καθώς βρέθηκε στο κενό από το μπαλκόνι πρώτου ορόφου, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του. Σύμφωνα με...

Κακοκαιρία: Πυκνή χιονόπτωση στο Περτούλι Τρικάλων (φωτο/βίντεο)

Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει 20 Απριλίου αλλά ο καιρός θυμίζει Χριστούγεννα στα ορεινά των Τρικάλων. Το Περτούλι χαρακτηριστικά ξημέρωσε με ένα λευκό πέπλο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης από Αγ. Δημήτριο: Μοναδικό μέλημα της αντιπολίτευσης είναι πώς θα πέσω εγώ, όχι μια πρόταση διακυβέρνησης

Βόλτα σε καφέ και μαγαζιά του Αγίου Δημητρίου, όπου συνομίλησε με κατοίκους και πολίτες,...

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...

Βόλος: Αίτημα αποφυλάκισης από τον 50χρονο που σκότωσε τον κουνιάδο του και βιαστή της κόρης του

Αίτημα αποφυλάκισης αναμένεται να καταθέσουν το επόμενο διάστημα οι δικηγόροι του 50χρονου από την...

Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τόπους από το μεσημέρι της Παρασκευής 19/04 έως...