Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Ρωσικός πύραυλος BUK κατέρριψε το μαλαισιανό Boeing στην Αν. Ουκρανία

Δεκαπέντε μήνες μετά τη συντριβή της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία και τον θάνατο των 298 επιβαινόντων σε αυτό, οι Ολλανδοί ερευνητές δημοσίευσαν την τελική τους έκθεση.

Η έκθεση οποία μπορεί να επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας, καθώς αναφέρει ότι το αεροσκάφος της πτήσης MH17 κατερρίφθη από ρωσικής προέλευσης πύραυλο BUK.

Το θέμα είναι όμως πως πυραύλους του τύπου διαθέτει και η Ουκρανία.Τον περασμένο Ιούνιο ο Μιχαήλ Μαλισέφσκι, ο αρχιμηχανικός της Almaz-Antey, της κατασκευάστριας εταιρείας των πυραύλων, ανέφερε πως το μαλαισιανό Boeign είχε όντως καταρριφθεί από πύραυλο Buκ.
H Μόσχα καθώς αρνείται, πάντως, κατηγορηματικά, οποιαδήποτε εμπλοκή στα γεγονότα της 17ης Ιουλίου 2014.

Το OVV, που διεξάγει την έρευνα από τότε που το Μπόινγκ 777 εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, αναμένεται να παρουσιάσει τα πορίσματά του αργότερα σήμερα σε αεροπορική βάση της νότιας Ολλανδίας.

Οι 298 επιβαίνοντες, από τους οποίους τα δύο τρίτα ήταν Ολλανδοί, έχασαν τη ζωή τους όταν το αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από περιοχή που πλήττεται από μάχες μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ πραγματοποιούσε την πτήση από Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές με πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου BUK που είχαν προμηθευτεί από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι αυτονομιστές φέρεται να κατέρριψαν το Μπόινγκ 777 “κατά λάθος”, νομίζοντας ότι στόχευσαν εναντίον ουκρανικού στρατιωτικού αεροσκάφους.
“Περιμένουμε η έκθεση να επιβεβαιώσει αυτό που υιοθετήσαμε ότι είναι ρωσικό λάθος”, δήλωσε ο Πίτερ Φέλστιντ, εκδότης του περιοδικού Jane’s Defense Weekly. Οι διαχειριστές του συστήματος νόμιζαν ότι “είχαν στο στόχο τους στρατιωτικό αεροσκάφος στην περιοχή αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν επιβατικό αεροπλάνο”, πρόσθεσε.

Η τραγωδία αυτή επιδείνωσε την ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, οι σχέσεις των οποίων είχαν κλονιστεί εξαιτίας της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση.
Η έκθεση μπορεί να αναζωπυρώσει την ένταση αυτή, μετά και τη διαφωνία για την εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες ότι υπήρχαν “πολλά παράξενα πράγματα” στο θέμα της έρευνας. “Θραύσματα του αεροπλάνου και οι σοροί των θυμάτων δεν είχαν συλλεχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και μόνο ορισμένα περισυλλέγησαν, ενώ άλλα παρέμειναν στο σημείο της τραγωδίας. Η Ρωσία δεν έλαβε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που έθεσε στην ερευνητική αυτή ομάδα”.

Ο κατασκευαστής του πυραυλικού συστήματος BUK οργανώνει επίσης συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή για την καταστροφή του αεροπλάνου, μετά την πραγματοποίηση “πειράματος” που προέβλεπε την κατάρριψη ενός παλιού αεροπλάνου.
Η έκθεση, ωστόσο, δεν χαρακτηρίζει κανέναν ως υπεύθυνο, βεβαιώνοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα της ποινικής έρευνας που διεξήχθη από διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων, υπό τον συντονισμό της ολλανδικής εισαγγελίας.

Επιπλέον, οι οικογένειες των θυμάτων ελπίζουν ότι η έκθεση θα διατηρήσει την πίεση για τη σύλληψη και τη δίκη των υπευθύνων.

Παρόλα αυτά, Ουκρανός αναλυτής δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αμφιβάλλει για την επίδραση που θα έχει η έκθεση.

“Η Ουκρανία δεν είναι πλέον το κέντρο της προσοχής για τη διεθνή πολιτική. Είμαστε πάντα στο βεληνεκές ραντάρ, αλλά σίγουρα όχι πλέον στο κέντρο του”, δήλωσε ο Βαντίμ Καρασόφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Στρατηγικής του Κιέβου.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Ιαπωνία: Συνετρίβησαν δύο ελικόπτερα – 1 νεκρός, 7 αγνοούμενοι

Δύο ελικόπτερα του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού συνετρίβησαν χθες Σάββατο ανατολικά της νήσου Τορισίμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μινόρου Κιχάρα. Τα ελικόπτερα SH-60K, έκαστο με τέσσερα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

“Παντοτινά χημικά”: Ανιχνεύθηκαν σε υψηλά επίπεδα στα υπόγεια ύδατα παγκοσμίως

Οι τοξικές χημικές ουσίες PFAS (υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) ανιχνεύθηκαν σε επιφανειακά και υπόγεια ύδατα σε όλο...

Παγκόσμιο φαινόμενο η αύξηση της τιμής του κακάο

Πράγματι υπάρχει αύξηση της τιμής του κακάο, έχουν  αυξηθεί εδώ και αρκετό καιρό οι...

Ελληνική παραλία στις καλύτερες του κόσμου

Το να αγγίζεις το γρασίδι είναι υπέροχο, αλλά όταν πρόκειται για επανασύνδεση με τη...

Χριστούγεννα στον κόσμο – Έθιμα και παραδόσεις

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι ο πυρετός των Χριστουγέννων να κορυφωθεί με τη λειτουργία, το...