Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Σημαντική αύξηση της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι

Τα περιστατικά βίας εναντίον μουσουλμάνων, περιλαμβανομένων επιθέσεων εναντίον γυναικών, έχουν αυξηθεί σημαντικά σε όλη τη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσαν δύο οργανώσεις.

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Ισλαμοφοβίας, μια οργάνωση που συνδέεται με το επίσημο Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης της Γαλλίας, ανέφερε 32 περιστατικά αντι-μουσουλμανικής βίας στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Υπό κανονικές συνθήκες καταγράφει 4 με 5 καταγγελίες μουσουλμάνων στη διάρκεια μίας εβδομάδας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Αμπντάλα Ζέκρι.

Η Ένωση κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία (CCIF), ένας ανεξάρτητος οργανισμός, επεσήμανε ότι κατέγραψε 29 περιστατικά. Το Εθνικό Παρατηρητήριο είχε καταγράψει συνολικά 178 περιστατικά τον Ιανουάριο, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo και ενός εβραϊκού σούπερ-μάρκετ. Στη Γαλλία ζουν 5 εκ. μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη κοινότητα στην Ευρώπη, ενώ αποτελούν το 8% του πληθυσμού.

Ο Ζέκρι εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και άλλα περιστατικά στο μέλλον διότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου ενθάρρυναν «υπερεθνικιστικές ομάδες, την άκρα δεξιά και ρατσιστές» να βάλουν στο στόχαστρό τους μουσουλμάνους.

«Εκμεταλλεύονται την ατμόσφαιρα για να ξεσπάσουν», είπε χαρακτηριστικά. Ο εκπρόσωπος του CCIF Γιάσερ Λουάτι σημείωσε ότι έχει λάβει αμέτρητες καταγγελίες και παράπονα από μουσουλμάνους, καθώς και τηλεφωνήματα με τα οποία του ζητούν τη γνώμη του σχετικά με το αν είναι ασφαλές να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

«Οι μουσουλμάνοι έχουν γίνει ο εσωτερικός εχθρός», είπε ο Λουάτι, προσθέτοντας ότι η παρουσίαση των περιστατικών από τα μέσα δεν είναι πλήρης. Για παράδειγμα ένα συμβάν που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αφορούσε έναν άνδρα που γρονθοκόπησε μια νεαρή γυναίκα η οποία φορούσε ισλαμική μαντήλα στη Μασσαλία την Τετάρτη και της έσκισε τα ρούχα με χαρτοκόπτη, λέγοντάς της ότι είναι τρομοκράτης.

Αντίθετα δεν έγινε γνωστό το γεγονός ότι σε προάστιο της Λυών την ίδια ημέρα ένας άνδρας έριξε το καροτσάκι του σούπερ-μάρκετ πάνω σε μια άλλη γυναίκα που φορούσε μαντήλα και στη συνέχεια την κλώτσησε.

Επίσης μία ημέρα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι έξι διαδηλωτές αποσπάστηκαν από μια πορεία κατά των μεταναστών στο Ποντιβί της Βρετάνης και ξυλοκόπησαν έναν νεαρό περαστικό με καταγωγή από τη βόρειο Αφρική, πρόσθεσε ο Λουάτι.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο περιστατικό που σημειώθηκε την προηγούμενη Κυριακή το πρωί κατά το οποίο ένας Τούρκος που στεκόταν έξω από ένα εστιατόριο με κεμπάπ στο Καμπρέ της βόρειας Γαλλίας δέχθηκε έναν πυροβολισμό στην πλάτη, ο οποίος προήλθε από ένα αυτοκίνητο στο οποίο είχαν τοποθετήσει τη γαλλική σημαία. Ευτυχώς τα τραύματά του δεν ήταν σοβαρά.

«Αναζητούν σκουρόχρωμους ανθρώπους», τόνισε ο Λουάτι. Επίσης τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί και τα γκραφίτι εναντίον των μουσουλμάνων. Στο Εβρέ της νότιας Γαλλία άγνωστοι έγραψαν στο δημαρχείο της πόλης και σε άλλα κτίρια «Θάνατος στους μουσουλμάνους» και «(με μια) βαλίτσα ή (μέσα σε) φέρετρο», μια αναφορά στο πώς θέλουν να δουν τους μουσουλμάνους να φεύγουν από την πόλη τους.

Παράλληλα υπάρχουν αρκετές αναφορές για σβάστικες που εμφανίστηκαν στους εξωτερικούς τοίχους τεμενών στην περιοχή του Παρισιού και στο Πονταρλιέ κοντά στα ελβετικά σύνορα. Εξάλλου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη Γαλλία έχει οδηγήσει σε αύξηση των παραπόνων για υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία, καθώς αστυνομικοί εισβάλλουν σε σπίτια για να τα ερευνήσουν και θέτουν ανθρώπους σε κατ’ οίκον περιορισμό, σημείωσε ο Λουάτι.

Στη Νίκαια υπήρξε καταγγελία ότι η αστυνομία τραυμάτισε ένα μικρό κορίτσι την ώρα που κοιμόταν στο διαμέρισμά όπου διέμενε κατά τη διάρκεια έρευνας. Μια επιδρομή σε ένα τέμενος σε προάστιο του Παρισιού άφησε το κτίριο γεμάτο τρύπες στο ταβάνι, με τα παράθυρα και τις πόρτες σπασμένες και ιερά βιβλία πεταμένα στο πάτωμα.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Ιράν: Σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης

Μια αναδρομή σε σχεδόν 45 χρόνια διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, από τις πρώτες μετά την ομηρεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη έως αυτές...

Politico: Η Ουκρανία οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ...

Παρότι η Δύση έχει «ορκιστεί» αιώνιος υποστηρικτής -και όχι μόνο- της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας, αυτή η υπόσχεση ακούγεται κούφια όταν έχουν...

New York Times: Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για να απαντήσει στρατιωτικά στο...

Παρά την απόφασή της να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα: Πως μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα...

Πόλεμος στη Γάζα: Οι συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός παραμένουν ασταθείς

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιβάλει κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων «παραπαίουν», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός...

Οίκος ανοχής στη Γερμανία ετοίμασε πακέτα σε τουρίστες εν όψει Euro

Οι τιμές για κάθε βραδιά και τι περιέχεται στην προσφορά! Ένα ιδιαίτερο ρεπορτάζ φιλοξένησε η αγγλική ιστοσελίδα, «Daily Star», με αφορμή το Euro 2024, του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ολυμπιακοί Αγώνες-Παρίσι 2024: Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία, μετά από την...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Ελληνίδα στο Παρίσι κυκλοφορεί μόνο με το…καλσόν της! (φωτο)

Της αρέσουν τα ταξίδια και κάνει συχνά εξορμήσεις. Της αρέσουν όμως και οι εκκεντρικές...

Παρίσι: Επίθεση με μαχαίρι στο σιδηροδρομικό σταθμό – Τρεις τραυματίες

Ένας άνδρας, το πρωί του Σαββάτου, μαχαίρωσε άτομα το Σάββατο , στον Gare de...