Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
23.3 C
Athens

Στα παράλια της τουρκίας περιμένουν 3 εκατομμύρια άτομα για να περάσουν στην Ελλάδα

Ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες, η… δημιουργία δομών και μια μόνιμη μεταναστευτική πολιτική είναι οι άξονες που πρέπει να βασιστεί η χώρα για το μεταναστευτικό θέμα.

Αυτά υποστήριξε, μιλώντας στο KarditsaLive.Net, ο πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Δίωξης Λαθρομεταναστών ν. Καρδίτσας και αντιπρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτης Σβερώνης, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι πλέον επιτρέπεται η διέλευση προς την υπόλοιπη Ευρώπη μόνο προσφύγων με διαβατήριο, ανθρώπων δηλαδή που υποχρεωθήκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω πολεμικών συγκρούσεων, όπου αυτές κι αν οφείλονταν. Αυτοί προέρχονται κυρίως από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Γι’ αυτούς πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας, στα οποία θα μπορούν να παραμένουν για το διάστημα των ημερών που απαιτείται προκειμένου να γίνει η προώθηση τους στις Ευρωπαϊκές χώρες που θα τους υποδεχθούν.

Το πρόβλημα όμως, συνέχισε, δεν είναι οι πρόσφυγες αλλά οι οικονομικοί μετανάστες που δεν γίνονται δεκτοί από άλλες χώρες και η Ελλάδα με την πολιτική των εντελώς ανοικτών συνόρων, χωρίς καμία αποτρεπτική κίνηση, πολλαπλασίασε τον αριθμό αυτών που ήρθαν και αυτών που επιθυμούν να έρθουν. Μιλώντας με αριθμούς μας είπε ότι το 2015 μπήκαν στη χώρα 1 εκ άτομα και μόνο το 10% αυτών είχε διαβατήριο.

Προχωρώντας υπογράμμισε πως για τους οικονομικούς μετανάστες θα πρέπει να υπάρχουν κλειστές δομές στις οποίες θα τοποθετούνται, να εξετάζονται το πολύ σε ένα εξάμηνο οι αιτήσεις τους για πολιτικό άσυλο και όχι σε πέντε χρόνια όπως γίνεται τώρα(στην καλύτερη των περιπτώσεων) και να εφόσον δεν τους δοθεί και υπερβαίνουν τον αριθμό, που θα καθορίζεται ότι η χώρα μπορεί να συντηρήσει, να επιστρέφουν στη χώρα τους.

Εδώ αναφέρθηκε και σε πρόγραμμα της Ε.Ε. που σε όσους επιστρέφουν δίδονται 300 ευρώ και αεροπορικό εισιτήριο. Και συμπλήρωσε ότι οι κλειστές δομές λειτουργούν και αποτρεπτικά καθώς οι περισσότεροι δεν μένουν τους 18 μήνες που επιτρέπει το ΣτΕ και επιστρέφουν εθελοντικά στην πατρίδα τους μετά το πρώτο εξάμηνο.

Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση άνοιξε τις πύλες αυτών των κλειστών δομών που υπήρχαν (Αμυγδαλέζα κ.λ.π.) και τώρα τις επαναλειτουργεί αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος. Επίσης δεν χρησιμοποίησε τα κέντρα που είχαν δημιουργηθεί σε Σάμο, Χίο Μυτιλήνη και Κω και τώρα ζητά εθελοντές από την Αστυνομία και δεν πάει κανένας.

Επιτακτική η αλλαγή και η σταθερότητα της μεταναστευτικής πολιτικής

Στη συνέχεια ο κ. Σβερώνης εξέφρασε την άποψη ότι μπροστά στην πίεση των εξελίξεων η κυβέρνηση μοιάζει διατεθειμένη να αλλάξει την πολιτική της στον τομέα αυτό και τόνισε ότι αυτό μάλλον θα γίνει μετά την σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Πρέπει όμως, τόνισε, να είναι μια πολιτική σταθερή που δεν θα αλλάζει όποτε αλλάζει η κυβέρνηση και δεν θα δημιουργηθεί συνθήκες επιδείνωσης του προβλήματος. Και θα πρέπει πρόσθεσε, να εμπεριέχει και ελέγχους τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο.

Εδώ εξέφρασε την διαμαρτυρία του για το ότι κατηγορήθηκαν άνδρες του λιμενικού ότι ρίχνουν στην θάλασσα λαθρομετανάστες. Ούτε οι Έλληνες λιμενικοί, ούτε οι αστυνομικοί του τμήματος μεταναστών σκοτώνουν κανέναν, είπε. Αντίθετα κάνουν υπεύθυνα τη δουλειά τους και βοηθούν και ηθικά και υλικά, ακόμα και από το υστέρημά τους τους ανθρώπους που ζητούν καταφύγιο στη χώρα μας.

Στα Τουρκικά παράλια περιμένουν 3 εκ. άτομα

Ακολούθως μας μετέφερε την πληροφορία πως στα Τουρκικά παράλια περιμένουν 3 εκ. άτομα με πληρωμένα εισιτήρια στους εμπόρους ψυχών να περάσουν στη χώρα μας. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα θα χειροτερέψει κατά πολύ.

Οι δουλέμποροι από τη στιγμή που παίρνουν τα λεφτά τους δεν τους ενδιαφέρουν ούτε οι καιρικές συνθήκες ούτε οι κίνδυνοι γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Τους φορτώνουν με το ζόρι, σημείωσε, στις βάρκες με 7 μποφόρ κι αδιαφορούν αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν.

Μέσα στο 2015, είπε, πνίγηκαν 400 άτομα και όσοι φτάνουν εγκλωβίζονται και σύντομα θα υπάρχουν πάρα πολλοί και το πρόβλημα θα είναι μη διαχειρίσιμο.

Συζητούν κλείσιμο των τμημάτων Δίωξης λαθρομεταναστών στη Θεσσαλία

Εν τω μεταξύ μέσα σε όλο αυτό το κλίμα συζητούν και κλείσιμο των τμημάτων Δίωξης λαθρομεταναστών στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τον κ. Σβερώνη έχει πέσει τέτοια πρόταση στο τραπέζι αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα την αποσύρουν.

Κι αυτό και γιατί απαραίτητο είναι το τμήμα και γιατί υποχρεώνονται να αποδυναμώσουν την Αστυνομία προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες που προκύπτουν από το μεταναστευτικό κύμα.

Στο Ν. Μοναστήρι το 50% της δύναμης της Αστυνομικής Δ/νσης Καρδίτσας

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά το 50% και πλέον της δύναμης της Αστυνομικής Δ/νσης Καρδίτσας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νέο Μοναστήρι, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες φύλαξης στον υπόλοιπο νομό, ενώ άλλοι 11 αστυνομικοί της Καρδίτσας είναι αποσπασμένοι σε Έβρο, Λέρο, Κω και Ειδομένη για να καλυφθούν ανάγκες που δημιουργεί το μεταναστευτικό. Και εννοείται, συμπλήρωσε ότι έρχονται καθημερινά κι άλλοι εγκλωβισμένοι άνθρωποι, όπως οι 1500 που κινούνται με τα πόδια και κάποια στιγμή θα φθάσουν και αυτοί.

Την ίδια ώρα από τα 50 άτομα που είχε το τμήμα Δίωξης λαθρομεταναστών στην Καρδίτσα (που έχει μετονομαστεί όπως και όλα τα άλλα σε Τμήμα Δίωξης Παράτυπης Μετανάστευσης) τα μισά είναι σε ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ κυρίως και έχουν μείνει τα άλλα μισά να ασχολούνται αποκλειστικά με το μεταναστευτικό.

Κι εδώ υπογράμμισε πως είναι πλέον επιβεβλημένη όχι η κατάργηση των τμημάτων αλλά η ενίσχυσή τους με προσωπικό ώστε και να καλυφθούν οι ανάγκες και να απεγκλωβισθεί το προσωπικό των Αστυνομικών Δ/νσεων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Φωτογραφία της ημέρας

Στα καταγάλανα νερά του Μύρτου 18 Απριλίου 2024
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Τρεχάτε ποδαράκια μου: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ανοδική πορεία, με τις αρχικές προβλέψεις για την περίοδο του Πάσχα να δείχνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα...

Σαν σήμερα 18 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Σάμιοι υπό τον Λυκούργο Λογοθέτη εξεγείρονται και νικούν τους Τούρκους. 1906: Καταστροφικός σεισμός,...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο γιορτάζουν ο Όσιος Ιωάννης ο Ησυχαστής, Μαθητής Του...

Σοκ στην Πάτρα: 7χρονος ξυλοκόπησε άγρια 8χρονο και ανέβασε βίντεο στο TikTok

Ακόμη ένα περιστατικό βίας μεταξύ ανήλικων προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Καταγράφηκε στην περιοχή των Ζαρουχλέϊκων, στην Πάτρα και οι ηλικίες των πρωταγωνιστών προκαλούν...

Διήμερη κακοκαιρία έρχεται από την Γένοβα: Πού θα «χτυπήσει» ο πολικός αεροχείμαρρος

Δύο ημέρες θα διαρκέσει η κακοκαιρία που βρίσκεται προ των πυλών με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. Ο πολικός αεροχείμαρρος αναμένεται να κάνει...
ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Από το 1822, είχαμε 215 κυβερνήσεις και 104 πρωθυπουργούς!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Απριλίου η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1932 η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ελληνική παραλία στις καλύτερες του κόσμου

Το να αγγίζεις το γρασίδι είναι υπέροχο, αλλά όταν πρόκειται για επανασύνδεση με τη...

Το “Κίνημα της πετσέτας” παίρνει πίσω την πρώτη παραλία στην Πάρο

Η φωνή τους για ελεύθερες παραλίες ήταν τόσο δυνατή που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις! Και...

Οδηγίες προστασίας των παιδιών στην παραλία

Την προσοχή για την ασφάλεια των παιδιών, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εφιστά ο Ιατρικός...

Θεσσαλονίκη: Νεκροί ένας 28χρονος και μία 74χρονη σε παραλίες της Θάσου

Ένας 28χρονος και μία 74χρονη ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε παραλίες της Θάσου,...