Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Στο Υπερταμείο και οι τάφοι των Βενιζέλων στα Χανιά

Στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, το λεγόμενο Υπερταμείο, μεταβιβάζονται και οι “Τάφοι των Βενιζέλων”, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, την Πέμπτη, από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Και τούτο, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών ότι το εθνικό μνημείο θα περιέλθει στην τοπική κοινωνία.

Η τροπολογία προβλέπει την μεταφορά στην ΕΤΑΔ, των τουριστικών ακινήτων που ανήκουν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ).

Μεταξύ αυτών είναι και οι Τάφοι των Βενιζέλων καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγγραφής στον Δήμο Χανίων που είχε ξεκινήσει από το 2011.

Με αφορμή την επίμαχη τροπολογία σύμφωνα με το flashnews.gr ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νικολάς Παπαδάκης, δήλωσε πως «δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε εξέλιξη που θα αλλοιώνει την ιστορική μνήμη, καθώς θεωρούμε αδιανόητη και ανεπίτρεπτη ακόμη και την παραμικρή συζήτηση περί ενδεχόμενης εκμετάλλευσης του ακινήτου ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών εκπροσώπων της».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παπαδάκη:

Οι τάφοι των Βενιζέλων είναι ένας τόπος μεγάλης ιστορικής και εθνικής σημασίας, ένα προσκύνημα με χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Η σχετική τροπολογία με την οποία μεταβιβάζεται η έκταση στην ΕΤΑΔ δεν είναι δυνατόν να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, εφόσον πράγματι βρίσκεται σε εκκρεμότητα η τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία έχει ξεκινήσει από ετών, για την οριστική παραχώρηση της έκτασης.

Το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», ως ένας αναγνωρισμένος πανελλήνια και διεθνώς οργανισμός που είναι αφιερωμένος στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του μεγάλου πολιτικού, εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι, παρά τις αντίθετες υπουργικές διαβεβαιώσεις ήδη από το 2011, το σημαντικό αυτό ζήτημα παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα.

Δηλώνουμε ότι δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε εξέλιξη που θα αλλοιώνει την ιστορική μνήμη, καθώς θεωρούμε αδιανόητη και ανεπίτρεπτη ακόμη και την παραμικρή συζήτηση περί ενδεχόμενης εκμετάλλευσης του ακινήτου ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών εκπροσώπων της.

Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε το συντομότερο αυτό το εθνικό μνημείο να περιέλθει οριστικά στην τοπική κοινωνία.

Δήμαρχος Χανίων:

Δεν θα γίνουν εμπόρευμα Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος τόνισε ότι οι Τάφοι των Βενιζέλων ανήκουν στο δήμο Χανίων και μόνο ένα τμήμα εκκρεμεί, προσθέτοντας οτι ο δήμος δεν θα επιτρέψει οι “Τάφοι των Βενιζέλων” να γίνουν εμπόρευμα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, για το ιστορικής σημασίας ακίνητο, υπάρχουν 5 κτηματολογικά αποσπάσματα (ΚΑΕΔ) που παραχωρούν τους Τάφους των Βενιζέλων στο δήμο Χανίων, ενώ παραμένει σε εκκρεμμότητα ένα τμήμα που δεν έχει μεταγραφεί.

Ίσως αυτό το κομμάτι, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, πέρασε στο ΕΤΑΔ κάτι όμως που ο δήμος δεν πρόκειται να επιτρέψει να συμβεί.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων: «Αν ισχύει η πληροφορία ότι μεταφέρεται στο ΕΤΑΔ, ο δήμος θα ενεργήσει ώστε αυτό να αποτραπεί.

Οι τάφοι των Βενιζέλων δεν μπορούν να είναι εμπόρευμα».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Τροχαίο στη Σταδίου: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο οδηγός μηχανής που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο οδηγός της μοτοσικλέτας που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (19/04) στο...

Μεσσηνία: Συνελήφθη επ΄αυτοφώρω 57χρονος για γενετήσιες πράξεις

Δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 57χρονου, ο οποίος κατέβασε το παντελόνι του και προέβη σε γενετήσιες πράξεις μπροστά σε ανήλικες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Με απόφαση εξαιρούνται από το «Υπερταμείο» τα 2.330 ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

Η θεσμική θωράκιση για τα 2.330 ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που εξαιρούνται...

Περισσότερα από 800 δις ευρώ θα εισπράξει το Υπερταμείο από την υφαρπαγή της ελληνικής δημόσιας περιουσίας

Περισσότερα από 800 δις ευρώ προγραμματίζεται να εισπράξει το Υπερταμείο υπό τον έλεγχο των...

Η Μυρσίνη Ζορμπά παραδέχεται ότι τα μνημεία πέρασαν στο Υπερταμείο και έριξε την ευθύνη στην Κονιόρδου

Ως «φασαρία για το τίποτα» χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στο ΘΕΜΑ 104,6...

Κάτω τα χέρια από την κληρονομιά μας!

«Την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων...