Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών σήμερα με ποιες θέσεις θα πάει ο Τσίπρας;

Προς άγραν συναίνεσης εν μέσω διασταυρούμενων πυρών για το προσφυγικό, οικονομικό και διαπλοκή περνούν το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί, με την κατάσταση τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων να είναι ασφυκτική.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν ότι είναι υψίστης σημασίας να βρεθεί κοινή γραμμή στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού. Ως εκ τούτου, για δεύτερη συνεχή ημέρα στην κυβέρνηση αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «βέτο», μετά και τις αντιδράσεις ΝΔ και Ένωσης Κεντρώων, προκειμένου το Συμβούλιο να καταλήξει σε ένα κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από το διπλωματικό πλαίσιο ενόψει της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να πέσουν οι τόνοι για το θέμα του προσφυγικού, καθώς και να υπάρχει συνεννόηση επί των αναγκών που προκύπτουν, όπως π.χ. οι αντιδράσεις δημάρχων σε επιμέρους περιοχές που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν πως οι προτάσεις που θα θέσει επί τάπητος ενώπιον των πολιτικών αρχηγών, οι οποίες συζητήθηκαν με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και στο τετράωρο υπουργικό συμβούλιο είναι:

-Γραπτή δέσμευση ότι δεν θα υπάρχουν μονομερείς ενέργειες από χώρες μέλη της ΕΕ
-Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες

-Εξετάζονται τα διπλωματικά εργαλεία προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και η δυνατότητα προσφυγής σε διεθνή δικαστήρια για κλείσιμο των συνόρων σε πρόσφυγες πολέμου.

-Μπλόκο σε αποφάσεις κυρίως χρηματοδοτικού ενδιαφέροντος χωρών όπως η Αυστρία και οι χώρες του Βίσενγκραντ.

-Εξέταση ακόμα και «μπλόκου» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρών που δεν είναι ακόμα μέλη της ΕΕ και έχουν κλείσει τα σύνορα.

-Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.

-Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

-Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.

-Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες.

Το μείζον διακύβευμα για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρεια λόγω του προσφυγικού έθιξε επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των τοπικών κοινωνικών, τονίζοντας πως το δίλημμα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα είναι «ανθρωπισμός ή ακροδεξιά».

Συντονιστικό διυπουργικό όργανο

Για αυτό το λόγο και το Μαξίμου αποφάσισε τη σύσταση επταμελούς συντονιστικού διυπουργικού οργάνου προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα από τις την παρουσία των χιλιάδων προσφύγων στην χώρα με επιτάχυνση των απαιτούμενων έργων, αλλά και να υπάρξει μία επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης. Ενδεικτικό του προβληματισμού στην κυβέρνηση, είναι ότι στο υπουργικό συμβούλιο στηλιτεύθηκε η διαρκής μετάδοση εικόνων από την Ειδομένη, καθώς αυτό περνά το μήνυμα ότι ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση ελλοχεύοντας μεγάλους κινδύνους για το τουριστικό προϊόν. Το συντονιστικό όργανο θα απαρτίζεται από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδομών – Μεταφορών – Δικτύων, Ναυτιλίας, και το Μακεδονίας – Θράκης. Το έργο του Συντονιστικού, το οποίο θα έχει πολιτικό προϊστάμενο τον Δημήτρη Βίτσα, θα επικουρείται από επιτελικό γραφείο με στελέχη της δημόσιας διοίκησης που θα έχουν και την ευθύνη της εκτέλεσης του σχεδίου κάλυψης των αναγκών των προσφύγων σε άμεση συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στη Σμύρνη την Τρίτη τελικά ο Τσίπρας

Μεγάλη συζήτηση υπήρξε στο Μέγαρο Μαξίμου για το κατά πόσο θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ταξιδέψει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Σμύρνη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν πως από τη μία η στάση της Τουρκίας μέχρι στιγμής επιδεινώνει το προσφυγικό, αλλά από την άλλη εκτιμήθηκε ότι εγκυμονούν μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τυχόν διακοπή των διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα. Σε αυτή την κατεύθυνση, συνεργάτες του κ. Τσίπρα από το διπλωματικό του γραφείο τόνιζαν πως τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργούνται από τη στρατιωτική ηγεσία της Άγκυρας που λειτουργεί «ημιαυτόνομα». Ως εκ τούτου εκτιμήθηκε ότι θα ήταν λάθος να αποτελέσει η απουσία της Ελλάδας συγκολλητική ουσία για στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.

Η απόφαση για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Σμύρνη ελήφθη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τετάρτης με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Δεν μπορώ όταν περνούν 1500 πρόσφυγες την ημέρα να κάνουμε διακυβερνητική συνεργασία. Πρέπει να μειωθούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Τσίπρας στον κ.Νταβούτογλου. «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Η Τουρκία θα συμβάλει στο να πάει καλά η Σύνοδος. Μην ανησυχείς θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας», απάντησε ο Τουρκος πρωθυπουργός θέλοντας να καθησυχάσει τον Έλληνα ομόλογο του, παρόλο που οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται αμείωτες και η επανεισδοχή μεταναστών προχωρεί με σχετικά αργούς ρυθμούς.

Τσίπρας- Νταβούτογλου θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν και από κοντά τη Δευτέρα, καθώς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας στις Βρυξέλλες, έχει προγραμματιστεί και τριμερής των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στη Σμύρνη για να συζητήσει με τον ομόλογό του τη βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών στην μεταναστευτική κρίση. Εκτός από τη μεταναστευτική κρίση, οι δύο πρωθυπουργοί πρόκειται να πάρουν επίσης τον λόγο ενώπιον των συμμετεχόντων σ’ ένα ελληνο-τουρκικό οικονομικό φόρουμ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του Νταβούτογλου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4) στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τουρκική διπλωματική αντιπροσωπία της οποίας επικεφαλής θα...

Βόλος: Φοιτητές αποδοκίμασαν τον Κυμπουρόπουλο – «Απαράδεκτο ότι δεν επέτρεψαν σε έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο...

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, την εισβολή φοιτητών αριστερών παρατάξεων σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στον Βόλο, όπου ο ίδιος ήταν...

Ο βολικός αντίπαλος του Μαξίμου

Ναι μεν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη, διότι όπως λένε και αναλυτές που ανήκουν...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα 20 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1841: Κυκλοφορεί το...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις...

Σαν σήμερα 18 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Σάμιοι...

Σαν σήμερα 17 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Παγκόσμιες ημέρεςΠαγκόσμια...