Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
23.3 C
Athens

Τεράστια παγκόσμια έρευνα – Πιστεύει ο κόσμος στη μαγεία; Υψηλά τα ποσοστά της Ελλάδας

Το 40% παγκοσμίως πιστεύει

Μια νέα τεράστια έρευνα παγκόσμιας κλίμακας έρχεται να δείξει ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν στη μαγεία ή κάποια εκδοχή της, απ’ ότι ίσως να νομίζατε.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η έρευνα του καθηγητή Οικονομικών στο American University, Boris Gershman, βασίζεται στις απαντήσεις 140,000 ανθρώπων και καταλήγει πως περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε 95 διαφορετικές χώρες πιστεύουν στη μαγεία. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι το νούμερο αυτό είναι “σίγουρα υποεκτίμηση”, μιας και πάρα πολλοί είναι διστακτικοί όταν συζητούν για το θέμα αυτό και ενδέχεται να μην απαντούν με απόλυτη ειλικρίνεια.

Συνολικά, η έρευνα συμπεραίνει πως σχεδόν σε κάθε χώρα θα βρεθούν άνθρωποι που πιστεύουν σε κάποια εκδοχή της μαγείας, με περίπου το 40% όσων συμμετείχαν στην έρευνα να δηλώνει ότι πιστεύει. Ανακαλύφθηκε μάλιστα ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες τοπικές διακυμάνσεις, με τα αποτελέσματα να διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα, ακόμα και από περιοχή σε περιοχή.

Για παράδειγμα, στη Σουηδία μόνο το 9% των συμμετεχόντων ανέφερε πως πιστεύει στη μαγεία, ενώ στην Τυνησία το ποσοστό άγγιξε το 90%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα αυτή έρευνα έγινε μέσα από ερωτηματολόγια που μοιράστηκαν αυτοπροσώπως, αλλά και μέσα από τηλεφωνικές κλήσεις, με τη φάση συλλογής δεδομένων να ξεκινά το 2008 και να ολοκληρώνεται το 2017.

Μεταξύ άλλων υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με τις ευρύτερες θρησκευτικές πεποιθήσεις των ερωτηθέντων και την πίστη τους στη μαγεία.

  • Σε όλες τις περιπτώσεις οι ερωτηθέντες έπρεπε να απαντήσουν αν πιστεύουν στο “κακό μάτι” ή στην ιδέα ότι “ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να ρίχνουν κατάρες ή ξόρκια που προκαλούν κακά πράγματα σε κάποιον άλλο”. Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα ως ο ορισμός της μαγείας, με το 40% παγκοσμίως να δηλώνει ότι πιστεύει σε αυτή την περιγραφή.

Τα ποσοστά της Ελλάδας:

Όπως φαίνεται από το χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της έρευνας, τα ποσοστά της Ελλάδας μοιάζουν αρκετά υψηλά, προσεγγιστικά κοντά στο 60 με 70%. Με το ίδιο χρώμα στο χάρτη είναι μαρκαρισμένοι και οι γείτονες μας στην ανατολή, δηλαδή οι Τούρκοι, ενώ οι γείτονες μας στη Δύση, οι Ιταλοί, φαίνεται πως πιστεύουν λιγότερο στο μάτι και τη μαγεία, όπως αυτή ορίζεται από την έρευνα.

  • Πάντα σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, σε ατομικό επίπεδο, τα άτομα με μεγαλύτερη μόρφωση και οικονομική ασφάλεια εμφάνισαν λιγότερες πιθανότητες να πιστεύουν στη μαγεία. Επιπροσθέτως, υψηλό ποσοστό ατόμων που δήλωσε πίστη σε κάποια θεότητα, ανάφερε πως πιστεύει και στη μαγεία.

Σε εθνικό επίπεδο, οι πεποιθήσεις περί μαγείας συνδέονται με τους αδύναμους θεσμούς, τα χαμηλά επίπεδα κοινωνικής εμπιστοσύνης και τη χαμηλή καινοτομία, καθώς και με τον κομφορμισμό και τα υψηλότερα επίπεδα προκατάληψης.

Κλείνοντας, να αναφερθεί ότι παρά το πολύ μεγάλο δείγμα της, η νέα αυτή μελέτη έχει και ορισμένους περιορισμούς, αφού δεν υπάρχουν καθόλου δεδομένα από την Κίνα και την Ινδία, τις δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη.

Η έρευνα αναρτήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One στις 23 Νοεμβρίου, με τίτλο ‘Witchcraft beliefs around the world: An exploratory analysis’.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...
Στόουνχεντζ: Ανακαλύφθηκε μοναδική νεολιθική δομή

Ποια είναι η σχέση του Στόουνχεντζ με το φεγγάρι;

Η τοποθεσία του Στόουνχεντζ (Stonehenge) είναι γνωστό ότι είναι ευθυγραμμισμένη προς την κατεύθυνση της ανατολής του ήλιου στο θερινό ηλιοστάσιο και της δύσης στο χειμερινό ηλιοστάσιο,...

Η κληρονομιά της Ελλάδας : Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας...

Τα βλέμματα του παγκόσμιου αθλητισμού στράφηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου σχεδόν 100 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των...

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Τρεχάτε ποδαράκια μου: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ανοδική πορεία, με τις αρχικές προβλέψεις για την περίοδο του Πάσχα να δείχνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα...

Διήμερη κακοκαιρία έρχεται από την Γένοβα: Πού θα «χτυπήσει» ο πολικός αεροχείμαρρος

Δύο ημέρες θα διαρκέσει η κακοκαιρία που βρίσκεται προ των πυλών με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. Ο πολικός αεροχείμαρρος αναμένεται να κάνει...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης...

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα τα οποία αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαικής οικονομίας» ανέφερε ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μέγαρο Μαξίμου: Το παρασκήνιο της έρευνας και η καρατόμηση Ασημακοπούλου, Σταυριανουδάκη και Θεοδωρόπουλου

Φως στην έρευνα που ξεκίνησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προ ημερών για να εντοπιστεί...

Μεσολόγγι: Το πόρισμα της ιατροδικαστικής έρευνας – Από κοντινή απόσταση πυροβολήθηκε ο Μπάμπης

Μια φορά και από κοντινή απόσταση πυροβολήθηκε ο 31χρονος Μπάμπης Κούτσικoς από το Μεσολόγγι....

Έρευνα: Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει το δικό του σύστημα απώλειας βάρους

Το 2023, το περιοδικό Science ανέδειξε τα δημοφιλή φάρμακα Ozempic, Wegovy και Mounjaro για...

Μεσολόγγι: Παρατείνεται η αγωνία για τον αγνοούμενο Μπάμπη

Παρατείνεται η αγωνία στο Μεσολόγγι για την εξαφάνιση του 31χρονου Μπάμπη, καθώς ο 50χρονος...