Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Μπορούμε ακόμη να βελτιώσουμε τη συμφωνία

Το σχέδιο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη 4ετία παρουσιάζει αυτή την ώρα στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκεται το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που σύμφωνα με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «τελείως διαφορετικό από το χρεοκοπημένο που μας οδήγησε ως εδώ». Βάλαμε την πατρίδα πάνω από το κόμμα, κάναμε συμβιβασμό και όποιος νομίζει ότι θα μπορούσε να πετύχει καλύτερη συμφωνία, ας έρθει να μας το πει, τόνισε από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Η Μάχη για τη βελτίωση της συμφωνίας με τους θεσμούς δεν έχει τελειώσει και έχει σημασία ποιος θα κάνει τη διαπραγμάτευση αυτή, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως πέρα από τα δυσάρεστα, η συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει μια νέα προοπτική για την ελληνική οικονομία.

“Η Συμφωνία που με πολύ σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε, είναι ένα κείμενο σκοπίμως ανοιχτό σε συγκεκριμένα ζητήματα, με ρητά διατυπωμένη τη δυνατότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων, μέσω διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς”, είπε στην ομιλία του στην 80η ΔΕΘ και πρόσθεσε: “Από την επιτυχημένη ή μη αντιμετώπισή τους θα εξαρτηθεί η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες”.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στα σημεία που μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη και υπογράμμισε:

-Πρώτη και κύρια μάχη είναι αυτή της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Το ζήτημα αυτό μετά από την επιμονή μας στη διαπραγμάτευση μπαίνει επιτέλους στις πραγματικές του διαστάσεις ως πρόβλημα υπερεθνικό, οικονομικό και πολιτικό καθώς από την επίλυση του εξαρτάται η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη αλλά και η θεμελίωση μιας νέας χρηματοπιστωτικής και αρχιτεκτονικής για όλη την Ευρώπη.
Το ερώτημα λοιπόν που αναπόφευκτα μπαίνει σε όλους και όλες είναι ποιος είναι ικανός να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση του χρέους;
Εκείνοι που μέχρι πρόσφατα έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας, ως επαίτες της Ευρώπης
ή εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη.

-Το δεύτερο μεγάλο θέμα που η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μπροστά της θα είναι αυτό της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Πρόκειται για κολοσσιαίο πρόβλημα που από την επίλυσή του εξαρτάται η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να εφαρμόσει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του, με ταυτόχρονη μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Στο πλαίσιο της ανοιχτής διαπραγμάτευσης θα καταθέσουμε και θα διεκδικήσουμε την εφαρμογή της πρότασης μας, για τη δημιουργία φορέα που θα μεσολαβεί μεταξύ των εμπλεκόμενων τραπεζών και των οφειλετών.
Τα κύρια σημεία της πρότασης αυτής αφορούν
• Την επιτάχυνση εφαρμογής του νόμου Κατσέλη
• Την υλοποίηση του νόμου για τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις
• Τις αλλαγές του Κώδικα δεοντολογίας των Τραπεζών αλλά και την ενεργοποίηση του θεσμού του ενήμερου δανειολήπτη.

– Τρίτο επίδικο της Συμφωνίας αποτελεί η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.
Προς στιγμή έχουμε εξασφαλίσει ότι το Ταμείο αυτό θα έχει διάρκεια ζωής ίση με αυτή του δανειακού προγράμματος, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία με τις μέγιστες δυνατές αποδόσεις.
Η μεγάλη διαφορά του Ταμείου αυτού από το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ, είναι η δυνατότητα που δίνεται στο ελληνικό δημόσιο να συγκεντρώσει, να οργανώσει και να αξιοποιήσει τα διάφορα περιουσιακά του στοιχεία, χωρίς να είναι αναγκασμένο να τα ξεπουλήσει.
Τα έσοδα εξάλλου από τη λειτουργία του Ταμείου αυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά 50% για την αποπληρωμή του δανείου του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατά 25% για την απομείωση του χρέους και κατά 25% για την χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων.
Είναι επομένως κρίσιμο ζήτημα τόσο το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει το ταμείο όσο και η χρηστή διαχείριση της περιουσίας του.
Και μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί αυτή την επιτυχία, αυτής της πολύπλοκης διαπραγματευτικής και διαχειριστικής προσπάθειας.

-Τέταρτο πεδίο διαπραγμάτευσης είναι το κρίσιμο και κεντρικό για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σε αυτό το σημείο η Συμφωνία είναι απολύτως ανοιχτή και η μοναδική δέσμευση που έχουμε αναλάβει είναι να ρυθμίσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε αρμονία με τις Ευρωπαϊκές καλές πρακτικές και σύμφωνα με τις αρχές της Διεθνούς Ένωσης Εργασίας.
Εξάλλου μετά από δική μας επιμονή εντάχθηκε στη συμφωνία η υποχρέωση καταπολέμησης των διαφορετικών μορφών αδήλωτης εργασίας.
Και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εργαστεί για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς εργασίας, αντιστρέφοντας το βέλος των εξελίξεων, από την μέχρι τώρα αντιαναπτυξιακή και κοινωνικά άδικη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν και εξακολουθεί να είναι η πολιτική δύναμη που πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.
Είχε υπογράψει και απολύτως δεσμευτεί και στην απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, και στην απόλυτη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση μας θα προχωρήσει :
(1) Στο διάλογο υπό την εποπτεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ώστε να υιοθετηθεί πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την συνδικαλιστική δράση και την προστασία από τις ομαδικές απολύσεις
(2) Στην αναβάθμιση και αναστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
(3) Στην πλήρη εφαρμογή της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας για την παρακολούθηση της εργατικής νομοθεσίας.

Και θα ήθελα εδώ να θυμίσω ότι στη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης αλλά και στο τελικό κείμενο, καταφέραμε να αποκρούσουμε την επιδίωξη των δανειστών αλλά και των εγχώριων συμφερόντων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ.
Αυτό είναι η απόδειξη πως και κερδήθηκαν και μπορούν να κερδηθούν πράγματα, παρόλο που πολλοί πασχίζουν να αποδείξουν ότι αυτό είναι απολύτως αδύνατο.
Και είναι σε αυτό ακριβώς το σημείο, αγαπητοί φίλοι, που η ΝΔ χάνει κατά κράτος καθώς από το ίδιο το πρόγραμμά της προκύπτει ότι μοναδικός της στόχος είναι όχι μόνο να μη διεκδικήσει τίποτα καλύτερο από όσα οι εταίροι έχουν την ευγενή καλοσύνη να μας προσφέρουν, αλλά να συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις και ταλαντεύσεις στην κατεύθυνση της κοινωνικής κατεδάφισης της προηγούμενης πενταετίας.

Ακριβώς το ίδιο προκύπτει και από την επιμονή της το διάστημα της διαπραγμάτευσης, να προχωρήσει η κυβέρνησή μας σε συμφωνία όπως όπως.
Ακόμα και όταν οι εταίροι ζητούσαν 20 δις μεγαλύτερα πλεονάσματα.
Όταν ζητούσαν κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Όταν δεν ήταν διατεθειμένοι να συζητήσουν το θέμα του χρέους.
Όταν έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέας συμφωνίας αν δεν ολοκληρωθεί η προηγούμενη.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...
Λοβέρδος: "Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ"

Λοβέρδος: Ένας στρατιώτης, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού-Φανταστείτε να γίνει στρατηγός

«Η πρώτη μου δημόσια αντίδραση-όταν άκουσα ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής-ήταν πως οποιοδήποτε φως πέσει σε αυτή την τραγική υπόθεση είναι για καλό και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λευτέρης Κουσούλης: Η πολιτική είναι υπόθεση του παρόντος

Μια παράδοξη συνθήκη έχει εγκατασταθεί στην πολιτική σκηνή. Έρχονται οι δημοσκοπήσεις μηχανικά να την...

ΣΥΡΙΖΑ: Το εκκρεμές της πολιτικής του

Το εκκρεμές με βάση το πώς περιγράφεται στα λεξικά είναι ένα σύστημα που εκτελεί...

Προειδοποίηση Μητσοτάκη σε υπουργούς: Το 41% δεν επιτρέπει υπερφίαλες συμπεριφορές

Το πολιτικό στίγμα των ημερών και την πρότασή του για τη Γραμματεία της Νέας...

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει καν συζήτηση περί αλλαγής αμυντικής πολιτικής

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας προχωρά με σεβασμό στους Έλληνες φορολογούμενους και δεν υπάρχει...