Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Τσακρής: Υπάρχει δυσκολία στο να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης

Τη δυσκολία του να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, υπογράμμισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στον Αθήνα 9.84, καθώς – όπως ανέφερε- ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται πολύ εύκολα και η ανοσία που δημιουργείται είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

«Δε μας προφυλάσσει για χρόνια, όπως συμβαίνει με τον ιό της Ιλαράς, της ερυθράς κτλ. Μπορούμε να επανεκτεθούμε στον ιό και να μολυνθούμε ξανά», τόνισε.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό, έκανε λόγο για ένα σημαντικό μέτρο δημόσιας υγείας, το οποίο μας δημιουργεί το κατάλληλο ανοσιακό προφίλ που μας προφυλάσσει από βαριά λοίμωξη και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

«Με τον εμβολιασμό, σταδιακά ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρή λοίμωξη θα μειώνεται», επισήμανε.

Σχετικά με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, αναγνώρισε ότι υπάρχουν υπερβολές τις οποίες ενδεχομένως να τις δούμε να αντικατοπτρίζονται στη συνέχεια στα επιδημιολογικά στοιχεία.

Προειδοποίησε δε ότι «η πανδημία είναι εδώ, εξακολουθούμε να χάνουμε περισσότερους από 50 συνανθρώπους μας κάθε μέρα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μπούμε σιγά σιγά σε μια νέα κανονικότητα».

Επίσης, συμβούλεψε ότι πέραν του εμβολιασμού είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η χρήση μάσκας, ειδικά σε κλειστούς χώρους καθώς και να πραγματοποιείται καλός εξαερισμός των εσωτερικών χώρων.

«Είναι σημαντικός ο ρόλος των διαγνωστικών ελέγχων, ενώ η εξέλιξη των ιατρικών πρωτοκόλλων, που τηρούνται, μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις σοβαρές περιπτώσεις της λοίμωξης και να αποφεύγουμε τις σοβαρές επιπλοκές».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η διενέργεια ενός self test κι όχι δύο την εβδομάδα στα σχολεία αποφασίστηκε περισσότερο για τεχνικούς λόγους παρά για λόγους διαχείρισης της πανδημίας, διευκρινίζοντας πάντως, ότι είναι χρήσιμο να ενταθούν οι διαγνωστικοί έλεγχοι.

Η “αθηναϊκή” μετάλλαξη του ιού ανιχνεύεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης

Ο κ. Τσακρής, μιλώντας για την “αθηναϊκή” μετάλλαξη του ιού, είπε ότι ανιχνεύεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ έχει εντοπιστεί στην Αφρική και την Αυστραλία.

«Είναι μία παραλλαγή που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα. Υπάρχει έξαρση κρουσμάτων στο κέντρο της Αθήνας. Η αρχική εστία της μετάλλαξης αυτής είναι στην Αφρική. Θα δούμε στη συνέχεια ποιες μεταλλάξεις του ιού θα επικρατήσουν, γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε για να έχουμε καλύτερη αποτελεσματικότητα των εμβολίων».

Τέλος, χαρακτήρισε απρόβλεπτη την πανδημία λέγοντας ότι πρόκειται για έναν ιό που εξελίσσεται συνεχώς.

«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, αφήνοντας σημαντικά μέτρα πίσω για να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα πάντα με μέτρα προστασίας της δημοσίας υγείας όχι μόνο απέναντι στον κορωνοϊό, αλλά και γενικότερα απέναντι στους ιούς».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Από το 1822, είχαμε 215 κυβερνήσεις και 104 πρωθυπουργούς!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Απριλίου τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1882 τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το 1856 άνοιξε ο δρόμος Μύλοι – Τρίπολη για τις λεγόμενες...

ΟΝΝΕΔ: Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, ως μία λύση στο δημογραφικό

Την εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, πρότεινε η ΟΝΝΕΔ στην εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα το δημογραφικό ζήτημα και τη στεγαστική πολιτική,...

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις – Παραβατικότητα ανηλίκων: 395 συλλήψεις

831 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία και 395 για παραβατικότητα ανηλίκων το πρώτο 15νθήμερο Απριλίου Τα αποτελέσματα της δράσης της ελληνικής αστυνομίας το πρώτο 15νθήμερο του...

Η κληρονομιά της Ελλάδας : Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας...

Τα βλέμματα του παγκόσμιου αθλητισμού στράφηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου σχεδόν 100 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Στα καταγάλανα νερά του Μύρτου 18 Απριλίου 2024
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Τρεχάτε ποδαράκια μου: Ξεπέρασε τα 2 ευρώ η τιμή της βενζίνης

Οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ανοδική πορεία, με τις αρχικές προβλέψεις για την περίοδο του Πάσχα να δείχνουν ότι η τιμή της αμόλυβδης θα...

Σαν σήμερα 18 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Σάμιοι υπό τον Λυκούργο Λογοθέτη εξεγείρονται και νικούν τους Τούρκους. 1906: Καταστροφικός σεισμός,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Μελέτη: Οι μεταλλαγμένοι λύκοι στο Τσερνόμπιλ έχουν ανοσία στον καρκίνο

Οι μεταλλαγμένοι λύκοι που περιπλανώνται στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ  φαίνεται να έχουν αναπτύξει ανθεκτικά στον καρκίνο  γονιδιώματα – αυξάνοντας τις...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...

ΕΟΔΥ: Ξεπέρασαν τους 100 οι θάνατοι από κορωνοϊό μέσα σε μία εβδομάδα

Μέσα σε μόνο μία εβδομάδα 103 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, ενώ...