Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Φενερμπαχτσέ – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 96-101 (πρτ.)

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη ήταν κυρίαρχη στο πρώτο ημίχρονο στο Βερολίνο, έφτασε τη διαφορά και στο +21 (32-53, 39-60), με την Φενέρ να προσπαθεί για την τεράστια ανατροπή, να προηγείται λίγο πριν το τέλος (83-81), αλλά ο Χριάπα με φόλοου έστειλε το ματς στην παράταση!
Εκεί καθάρισε ο MVP του Final-4, αλλά και της σεζόν, Νάντο Ντε Κολό, με τον Γάλλο να οδηγεί τους Μοσχοβίτες στην έβδομη ευρωπαϊκή τους κούπα και πρώτη μετά το 2008, με τον Δημήτρη Ιτούδη να γίνεται ο δεύτερος Ελληνας τεχνικός που κατακτά την Euroleague! Οι Ρώσοι ξεπέρασαν έτσι τον Παναθηναϊκό και τη Μακάμπι που έχουν έξι τρόπαια…

Οσο για την Φενέρ του Ομπράντοβιτς θα πρέπει να περιμένει κι άλλο για την πρώτη της κούπα, με τον «Ζοτς» να χάνει για μόλις δεύτερη φορά σε τελικό, σε 10 παρουσίες σε ματς τίτλου!

Ο ρυθμός ήταν πολύ υψηλός από το ξεκίνημα, με τις επιθετικές αρετές των δύο ομάδων να υπερβαίνουν τα αμυντικά συστήματα. Κάθε καλάθι της ΤΣΣΚΑ είχε την απάντηση από την Φενερμπαχτσέ και αντίστροφα, με τους Τούρκους να προηγούνται με 11-7 με τα 2/2 τρίποντα του Ντατόμε (3:20”), ο οποίος απάντησε και μετά το 8-0 και το 11-15 της ΤΣΣΚΑ (4:30”) για το 15-15 (7′). Ο Χριάπα έδωσε +2 στην ομάδα του στο φινάλε του δεκαλέπτου.

Το ρευστό προβάδισμα των Ρώσων στην πρώτη περίοδο έδωσε τη θέση του σε μονόλογο της ομάδας του Ιτούδη, η οποία ανάγκασε την Φενέρ σε ένα και μοναδικό εύστοχο σουτ (τρίποντο του Ντίξον για το 23-24, στο 11:49”), με τους παίκτες του Ομπράντοβιτς να χάνουν ακόμα και βολές, όπως ο Βέσελι που έκανε ακόμα και airball! Η «αρκούδα» κυριάρχησε απόλυτα και με μπάσκετ υψηλού επιπέδου, πότε με τον Τεόντοσιτς, πότε με τον Ντε Κολό, πότε με τον Χίγκινς, έτρεξε από το 27-26 υπέρ των Τούρκων (13:13”) ένα απίστευτο σερί 3-24 για το 30-50 του ημιχρόνου!

Είναι χαρακτηριστικό πως η ΤΣΣΚΑ είχε στο πρώτο 20λεπτο 11/16 δίποντα, 6/12 τρίποντα, 12 ασίστ και μόλις 4 λάθη, δείχνοντας ικανή να φτάσει ως το τέλος…

Μετά την επιστροφή από τα αποδυτήρια η Φενέρ επιστράτευσε πιεστική άμυνα σε όλο το γήπεδο και ανάγκασε τους Ρώσους σε τρία γρήγορα λάθη και το 37-53 (23′) με τον Βέσελι, ο οποίος όμως συνέχισε να αστοχεί από τις βολές, με αποτέλεσμα η διαφορά να μην πέσει άμεσα κι άλλο. Τεόντοσιτς και Ντε Κολό απάντησαν με τη μεγαλύτερη διαφορά στον τελικό (39-60, 26′)! Οι παίκτες του «Ζοτς» κρατήθηκαν από τον Ούντοχ και τον Άντιτς, με την ΤΣΣΚΑ πάντως να πηγαίνει στην τέταρτη περίοδο με +16 (53-69).

Ο Ούντοχ ήταν αυτός που έδωσε το σύνθημα για την αντεπίθεση με τη δύναμή του στη ρακέτα, αλλά και τα φάουλ με τα οποία φόρτωσε τους παίκτες της ΤΣΣΚΑ. Το 55-72 από το τρίποντο του Χριάπα και το 60-74 του 33′ έγινε… 66-74 στο 34:30” από τις βολές του Ντατόμε!

Η ανατροπή έφτασε ακόμα για την Φενέρ, η οποία με μπόλικη πίεση στα όρια του φάουλ μπόρεσε να βγάλει τις άμυνες και από το τρίποντο του Χριάπα για το 66-77 (35′) έφτασε το ματς στον πόντο (78-79, 38′), με τρίποντο και λέι απ του Ντίξον! Ο Τεόντοσιτς με μαγική πάσα σέρβιρε στον Ντε Κολό για το 78-81 (-48”), αλλά ο Ντίξον σηκώθηκε από το τρίποντο και ισοφάρισε για πρώτη φορά μετά το 26-26 σε 81-81 (-43”)!

Ο Ντε Κολό έκανε λάθος και ο Σλούκας με 2/2 βολές έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του (-20,8”), με την ΤΣΣΚΑ όμως να… σώζεται από το φόλοου του Χριάπα 1,8” πριν το τέλος, μετά το άστοχο τρίποντο του Ντε Κολό και να στέλνει το ματς στην παράταση (83-83)!

Οπως και στον ημιτελικό με την Λαμποράλ, έτσι και τώρα το έξτρα πεντάλεπτο ξεκίνησε με τρίποντο της Φενέρ, με τον Σλούκα να κάνει το 86-83! Ο Ντε Κολό με 2/2 βολές έκανε το 86-85, ο Χίγκινς το 86-87 και ο Μπογκντάνοβιτς στη λήξη της επίθεσης το 88-87 (42′)! Ομως δύο άμυνες της ΤΣΣΚΑ και δύο καλάθια από Χάινς και Ντε Κολό έδωσαν αέρα +3 (88-91, 43′)!

Ο Ούντοχ κάρφωσε για το 90-91, με τον Ντε Κολό να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και να κάνει το 90-93 (2/2βολ.), ο Χάινς με φόλοου το 90-95 και ο Ντε Κολό ξανά από τη γραμμή το 90-97 (44′)! Οι Τούρκοι προσπάθησαν να κρατηθούν ζωντανοί με τρίποντα των Ντίξον (93-97) και Ντατόμε (96-99), αλλά ο Ντε Κολό ήταν απόλυτα ψύχραιμος με 4/4 βολές, που διαμόρφωσε το 96-101 και την επιστροφή της ΤΣΣΚΑ στην ευρωπαϊκή κορυφή μετά το 2008!

Ο MVP: Ο Μίλος Τεόντοσιτς περίμενε πολύ καιρό για την πρώτη του κούπα και στον τελικό του Βερολίνου ήταν εξαιρετικός (19π., 7ασ., 5ριμπ.), στον πιο παραγωγικό τελικό της καριέρας του.

Ο Σκληρός: Ο Νάντο Ντε Κολό ήταν αυτός που καθάρισε για την ΤΣΣΚΑ στην παράταση (22π., 7ασ.) και ηρέμησε την ομάδα του, όντας ψύχραιμος από τις βολές, δικαιώνοντας τον τίτλο του MVP της σεζόν, αλλά και του Final-4.

Ο Αόρατος: Ο Γιαν Βέσελι ήταν απίστευτα κακός στον τελικό, με 7π., 1/10 βολές και 4 λάθη!

Ο Πεσμένος: Ο Νίκολα Κάλινιτς ήταν αρνητικός στα 20:30” που αγωνίστηκε, με 3π. και πολλές χαμένες επιθέσεις.

Η Γκέλα: Οι βολές έπαιξαν το ρόλο τους στον τελικό, καθώς η Φενέρ έχασε 12 βολές (27/39), με εννέα εξ αυτών να είναι από τον Βέσελι.

Η στιγμή: Η Φενέρ κατάφερε μια απίστευτη ανατροπή, από το -21 στο 26′ (39-60) κι έφτασε μια ανάσα από τον τίτλο, αλλά το φόλοου του Χριάπα 1,8” έστειλε το ματς στην παράταση (83-83). Παρά την υπέρ της ψυχολογία η Φενέρ δεν άντεξε, με την ΤΣΣΚΑ να στηρίζεται στην ψυχραιμία του Ντε Κολό.

Η διαιτησία: Λαμόνικα, Λοτερμόζερ, Γιαβόρ έκαναν αρκετά λάθη στον τελικό, καθώς στην κανονική διάρκεια φόρτωσαν με πολλά φάουλ τους παίκτες της ΤΣΣΚΑ, ενώ στην παράταση η Φενέρ ήταν αυτή που είχε παράπονα, εξαιτίας ενός φάουλ που δεν σφυρίχθηκε υπέρ του Σλούκα, αλλά και του μπρος-πίσω του Ντε Κολό που δεν δόθηκε.

Οι Στρατηγοί: Η μάχη των πάγκων ήταν τρομερή, με τον Ομπράντοβιτς να μην δικαιώνεται για την χρησιμοποίηση του Βέσελι μαζί με τον Ούντοχ, με αποτέλεσμα το +20 της εκπληκτικής ΤΣΣΚΑ στο πρώτο ημίχρονο. Η πίεση στο δεύτερο ημίχρονο απέδωσε καρπούς και το ματς από το φόλοου του Χριάπα οδηγήθηκε στην παράταση, εκεί όπου ο Ντε Κολό πήρε την κατάσταση στα χέρια του.

Η εξέδρα: Η «Mercedes Benz Arena» είχε ένα απέραντο κίτρινο χρώμα εξαιτίας των 12.000 Τούρκων που την κατέκλυσαν, ωστόσο δεν μπόρεσαν να χαρούν την πρώτη κούπα της ομάδας τους, ενώ μελανό σημείο ήταν το επεισόδιο των Ρώσων επισήμων με τον Κάλινιτς.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 30-50, 53-69, 83-83, 96-101.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το κόλπο του Αταμάν που αναρωτιόμασταν τόσο καιρό γιατί δεν το εφαρμόζει, ήρθε στο...

Είχαμε να το δούμε από τον Νοέμβριο Αν διάβαζε κανείς τα στατιστικά μετά το τέλος του Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, θα έβλεπε κάτι που δεν θα έβγαζε νόημα...

Έλον Μασκ: «Καταρρέει ο πληθυσμός της Ελλάδας» – Τι ανέφερε ο ιδιοκτήτης της Χ

– Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X προχώρησε ο ιδιοκτήτης της Space-X, της Tesla και πολλών άλλων εταιρειών Έλον Μασκ αναφορικά με την τραγική κατάσταση...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 16/4/24

Oι αγώνες ρεβάνς στα ζευγάρια Μπαρτσελόνα – Παρί Σεν Ζερμέν και Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για την προημιτελική φάση του Champions League, το κρίσιμο...

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν 

Στην απόφαση, να πλήξει με επώδυνο τρόπο το Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, κατέληξε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για...
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη 17 Απριλίου – Ποιοι απεργούν, τι ώρα...

Πανελλαδική απεργία μεθαύριο Τετάρτη 17 Απριλίου την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και προστασία του εισοδήματος απο...

Με πρωταγωνιστή τον Σλούκα ο Παναθηναϊκός κέρδισε 77-71 τον Ολυμπιακό

Πολύ σημαντική νίκη με σκορ 77-71 πήρε ο Παναθηναϊκός επί του Ολυμπιακού για την 3η αγωνιστική του Τop 6 της Basket League με τον...

Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση της Prorata που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη ΝΔ ποσοστό...

Σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπησ που διενεργεί η εταιρεία PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA TV το οποίο συνεργάζεται...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νίκη για τον Ολυμπιακό με 3-2 επί της Φενέρμπαχτσε

Ο Ολυμπιακός επικράτησε με σκορ 3-2 της Φενέρμπαχτσε στο Φάληρο στον πρώτο αγώνα για...

ΟΑΚΑ: Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 91-87

Το «τριφύλλι» «κυνηγούσε» στο σκορ σε όλο το παιχνίδι, μια και δεν μπορούσε να...

Τέλος εποχής στην Φενέρμπαχτσε: Παρελθόν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Είναι επίσημο: Η Φενέρμπαχτσε ανακοίνωσε πως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν θα επιστρέψει στον πάγκο...

Euroleague: O Παναθηναϊκός έχασε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας 97-66

Την 6η ήττα στους επτά τελευταίους αγώνες του υπέστη ο Παναθηναϊκός, σε μία κακή...