Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
20 C
Athens

Φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη μετά την κατάρριψη του ρωσικού τζετ (βίντεο) – Οργή Πούτιν και έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ

Με φόντο τις δηλώσεις Πούτιν περί «πισώπλατης μαχαιριάς από συνεργούς των τρομοκρατών», μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F16, συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα στις Βρυξέλλες το ΝΑΤΟ, κατόπιν τουρκικού αιτήματος.
Δείτε αναλυτικά τις εξελίξεις:

16:28 Επείγουσα σύσκεψη ασφαλείας στην οποία θα παρεβρίσκονται οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ο αρχηγός της αντικατασκοπίας, υπουργοί και ο πρωθυπουργός, συγκάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

15:55 Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να γνωρίζει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε είδους θυσία όταν απειλούνται η και η ζωή των πολιτών και η ασφάλεια των συνόρων. Η κατάρριψη του ρωσικού τζετ που παραβίασε τον εναέριο χώρο ήταν σε αυτό το πλαίσιο».

Και πρόσθεσε: «έχουμε εθνικό καθήκον να λάβουμε μέτρα έναντι σε όποιον παραβιάζει τα σύνορα, παρά τις πολλές προειδοποιήσεις.

15:30 Πούτιν: Πισώπλατη μαχαιριά από συνεργάτες τρομοκρατών το χτύπημα
Ως πισώπλατη μαχαιριά από συνεργάτες τρομοκρατών περιέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ στο Σότσι της Ρωσίας, ανέφερε πως «το αεροσκάφος μας κατερρίφθη στη Συρία, με πύραυλο από τουρκικό F16. Έπεσε στη Συρία σε απόσταση 4 χλμ από τα σύνορα με τη Τουρκία.
»Ούτε οι πιλότοι μας ούτε το τζετ παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Το σημερινό τραγικό περιστατικό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, κυρίως στην ρωσοτουρκικές σχέσεις. Αντί να έρθουν άμεσα σε επικοινωνίας μαζί μας, οι Τούρκοι προτίμησαν να απευθυνθούν στο ΝΑΤΟ για να συζητήσουν για το περιστατικό, λες και εμείς ρίξαμε το αεροσκάφος τους και όχι αυτοί το δικό μας.
»Θέλουν να αναγκάσουν το ΝΑΤΟ υπηρέτη του ISIS; Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα βρει το σθένος να ενωθεί και να πολεμήσει ενάντια στον κοινό εχθρό», σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

https://youtu.be/KPBkaWeXP-w

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) “κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας”, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.
“Πισώπλατη μαχαιριά από συνεργάτες τρομοκρατών” χαρακτήρισε την κατάρριψη του αεροσκάφους ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Το ΝΑΤΟ “παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές”, μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα με την Ακγυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

“ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.
Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία “να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία”.

“Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων”, είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Επείγουσες απαντήσεις για το περιστατικό ζητάει η Βρετανία
Η κυβέρνηση της Βρετανίας χαρακτηρίζει πολύ σοβαρό το περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους και ζητάει επειγόντως λεπτομέρειες για την κατάρριψη.

Δύο τουρκικά f-16 που περιπολούσαν στην περιοχή εμπλέκονται στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Το τουρκικό επιτελείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι πρόκειται για ένα αεροσκάφος ρωσικής κατασκευής SU-24.

Πολύ σοβαρό χαρακτηρίζει το περιστατικό η Ρωσία

Για «πολύ σοβαρό περιστατικό» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ανέφερε ότι το αεροπλάνο που κατερρίφθη είναι ρωσικό και δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους συνέβη μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στην τουρκική πρωτεύουσα.

Τηλεοπτικός σταθμός της Τουρκίας μετέδωσε πλάνα από τους δύο πιλότους του αεροσκάφους που κατερρίφθη να πέφτουν με αλεξίπτωτο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Ιαπωνία: Συνετρίβησαν δύο ελικόπτερα – 1 νεκρός, 7 αγνοούμενοι

Δύο ελικόπτερα του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού συνετρίβησαν χθες Σάββατο ανατολικά της νήσου Τορισίμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μινόρου Κιχάρα. Τα ελικόπτερα SH-60K, έκαστο με τέσσερα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 Απριλίου οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2004.... Με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που...

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα να στείλει υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ έληξε η προθεσμία από τις 20 Απριλίου!

Δεν υπάρχει το μπάχαλο που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά...

Δημήτρης Κόκοτας: Θετική ανταπόκριση έδειξε το τελευταίο εγκεφαλογράφημα

Στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κόκοτας από τις 28 Μαρτίου μετά από...