Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

​«ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΙΕΣ» ΣΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Με οικονομολόγο star ο Αμόν

Τον διάσημο οικονομολόγο Τομά Πικετί «στρατολόγησε» ο υποψήφιος των Γάλλων σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν ενόψει των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου.

Την ένταξη του λεγόμενου και ροκ σταρ της Οικονομίας, καθηγητή της Σχολής Οικονομικών του Παρισιού και πρώην καθηγητή του London School of Economics στην ομάδα του ανακοίνωσε ο Αμόν από το αρχηγείο της εκστρατείας του στο Παρίσι. Ο Αμόν πήρε το χρίσμα των Σοσιαλιστών στις 29 Ιανουαρίου, εκτοπίζοντας από το κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς. Είχε διατελέσει υπουργός Παιδείας του Φρανσουά Ολάντ, αλλά παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φιλο-επιχειρηματική στάση της κυβέρνησης.

Γαλλικές, προεδρικές εκλογές, Αμόν,

Το Κεφάλαιο. Του Πικετί

Το βιβλίο «Το Κεφάλαιο στον 21ο Αιώνα», που χρειάστηκαν δέκα χρόνια ερευνών για να ολοκληρωθεί, καταγράφει τη συγκέντρωση και διανομή του πλούτου τα τελευταία 250 χρόνια. Είχε ενοχλήσει τις οικονομικές ελίτ, με Wall Street Journal και Financial Times να αμφισβητούν τα στοιχεία του που σήκωσαν την κουρτίνα των ανισοτήτων. Στο πλευρό του Τομά Πικετί βρέθηκαν οι Νομπελίστες οικονομολόγοι Τζόζεφ Στίγκλιτς και Πωλ Κρούγκμαν, ενώ το Κεφάλαιό του, έγινε μπεστ σέλερ εκτός από τη Γαλλία, σε Βρετανία και ΗΠΑ. Τον Ιούλιο του 2016, είχε προκαλέσει αίσθηση συνέντευξή του που φιλοξένησε το ΑΠΕ, με αφορμή του έκκληση σε Μέρκελ και Ολάντ: «Θα τους έλεγα: Στηριχτείτε στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Podemos. Δεν είναι τέλειοι, δεν έχουν καμιά εμπειρία, αλλά είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνοι από τους Βρετανούς, Ούγγρους και Γάλλους δεξιούς λαϊκιστές, διότι αυτοί τουλάχιστον σκέπτονται διεθνιστικά. Εκτός αυτού, η Μέρκελ και ο Ολάντ θα πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Ισπανία και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ότι χρειαζόμαστε ένα μορατόριουμ, μια συμφωνία προσωρινής αναστολής της πληρωμής των χρεών, για όσο διάστημα δεν υπάρχει ανάπτυξη».

Στο στόχαστρο η ανισότητα

Κοινή συνισταμένη των Αμόν –Πικετί, είναι το ότι επικεντρώνουν στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Ο 49χρονος Αμόν, προτείνει ριζικές αλλαγές, περιλαμβανομένου βασικού εισοδήματος για όλους τους Γάλλους και φορολόγηση εταιριών που αντικαθιστούν εργάτες με μηχανήματα.

Μια μέρα μετά την ένταξή του στην ομάδα του Αμόν, ο Πικετί ζήτησε τη δημιουργία μιας δημοκρατικά εκλεγμένης «συνέλευσης της ευρωζώνης», που θα δημιουργήσει την οικονομική πολιτική της ζώνης του ενιαίου νομίσματος. Προτείνει ακόμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και δημιουργία ευρωπαϊκού φόρου για γίγαντες του ίντερνετ, όπως η Google και το Amazon.

Τελευταίες δημοσκοπήσεις που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, θέλουν να εισέρχεται τελικά, μετά το δεύτερο εκλογικό γύρο, στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο κεντρώος πρώην υπουργός Οικονομίας, Εμμανουέλ Μακρόν. Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν συνεχίζει να προηγείται του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις με 26 έναντι 20,5%. Ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν ακολουθεί με 17,55 και ο Αμόν εμφανίζεται τέταρτος, με 15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σοσιαλιστής Ολάντ δεν έχει ρίξει το πολιτικό του βάρος υπέρ του Αμόν και φέρεται να «αλλοιθωρίζει» προς τον Μακρόν.

«Ακατόρθωτη αποστολή»

Μ΄ αυτό τον τίτλο, που αφορά τον Αμόν, εμφανίστηκε άρθρο στην Politico, ο συντάκτης του οποίου εκτιμά πως δύσκολα θα πείσει ως κυρίαρχος υποψήφιος της αριστεράς. Υποστηρικτές του Βαλς, δεν έχουν καταλήξει πως θα ψηφίσουν Αμόν, ενώ και ο ίδιος έχει πει πως δεν μπορεί να υπερασπιστεί την πλατφόρμα του Αμόν σε γενικές εκλογές. «Το να προσαρμόσει το πρόγραμμά του, δεν θα είναι τόσο μεγάλη φασαρία για τον Αμόν – αν θέλει πράγματι να γίνει πρόεδρος και όχι απλώς ο ‘βασιλιάς της αριστεράς’. Μια πρώτη του απόπειρα να γίνει αρεστός σε ομοϊδεάτες του Βαλς, φάνηκε στη νικητήρια ομιλία του, όπου έκανε αναφορές στην «απειλή ισλαμικής τρομοκρατίας» και προειδοποίησε για διεθνή αποσταθεροποίηση που προκαλούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Όμως δύο στελέχη που υποστήριζαν Βαλς, άλλαξαν στρατόπεδο. Ο Αλαίν Καλμέτ δήλωσε πως προτιμά τον «εξάδελφο» Μακρόν από τον «ψευτοαδελφό» Αμόν». Για τον ίδιο τον Βαλς, η διακριτική υποστήριξη στον Μακρόν τον καθιστά εν δυνάμει κυβερνητικό του εταίρο, ενώ μια πλήρης στήριξη Αμόν, θα τον έδειχνε υποτελή.
Γαλλικές, προεδρικές εκλογές, Αμόν,

Το ολόγραμμα του Μελανσόν

Αν ο Μακρόν αποτελεί απειλή για τον Αμόν, ο 65χρονος ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν Λυκ Μελανσόν είναι ακόμη πιο θανατηφόρα. Στη δεκαετία του ΄70 ήταν ενταγμένος στο Σοσιαλιστικό κόμμα, διετέλεσε επί χρόνια γερουσιαστής και από το 2000 ως το 2002 ήταν υφυπουργός. Εγκατέλειψε τους Σοσιαλιστές το 2008 και ίδρυσε το «Αριστερό Κόμμα». Στις προεδρικές του 2012, όπου αναμετρήθηκε με Ολάντ, Σαρκοζί και Λεπέν, ήρθε τέταρτος με 11,5%.

Ο Μελανσόν, τον οποίο στηρίζει και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας, ακολουθεί τους Λεπέν, Μακρόν, Αμόν στις δημοσκοπήσεις.

Όμως μια πρόσφατη εμφάνισή του, εντυπωσίασε και έγινε ξεχωριστό θέμα σε γαλλικά ΜΜΕ. Παρέστη ταυτοχρόνως, σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε δύο σημεία που απέχουν μεταξύ τους σχεδόν 500 χιλιόμετρα. Τη Λυών και το προάστιο Ομπερβιλιέ του Παρισιού. «Πού είμαι; Στη Λυών! Και τώρα.. στο Παρίσι», έλεγε ως άλλος ταχυδακτυλουργός ενώ το ολόγραμμά του εμφανιζόταν τρισδιάστατο, με δύο λεπτά καθυστέρηση, στο Ομπερβιλιέ. Το…θαύμα υλοποίησε η εταιρία Adrenaline, που έστειλε την εικόνα του Μελανσόν μέσω δορυφόρου, έναντι 30.000 -40.000 ευρώ. Το ολόγραμμα, είπε ο αριστερός υποψήφιος, ήταν ευκαιρία να ανακαλύψουμε αυτό που ξέρουν όλοι: όταν το ανθρώπινο πνεύμα ανακαλύπτει, όταν δεν μπαίνουν φραγμοί χρώματος, θρησκείας ή φύλου, η φαντασία απογειώνεται και η γνώση μοιράζεται».

Σε σύγκριση με τον Αμόν είναι πιο γνωστός (είναι star στο You Tube, με περισσότερους ακολούθους από τη Χίλαρι Κλίντον και τον Τραμπ), πιο χαρισματικός, πιο έμπειρος, πιο ριζοσπάστης. Όταν οι Σοσιαλιστές επέλεξαν τον Αμόν, είπε πως θα έπινε καφέ μαζί του, ενώ έγραψε στο Facebook πως μιλούν κοινή γλώσσα για πολλά ζητήματα. Τις κυρίαρχες θέσεις του Μελανσόν, τον οποίο με ευκολία αρκετά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν «λαϊκιστή», σημείωνε το New Statesman. Να επιστρέψει η δύναμη στο λαό, να καταργηθεί η «προεδρική μοναρχία», νέα οικολογική τάξη, όπου η Γαλλία θα εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια, περισσότερη οικονομική δικαιοσύνη, επανεξέταση των ευρωπαϊκών συνθηκών για να μπει τέλος στις πολιτικές λιτότητας.

Κι εδώ, προφανώς, υπεισέρχεται η στρατηγική της ένταξης Πικετί στην ομάδα Αμόν.

Επιμέλεια: Ρένα Ακριτίδου

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΓΑΛΛΙΑ – ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ: Στηρίζει Αμόν, αποσύρθηκε ο Ζαντό

Έκτακτη είδηση πριν λίγο στο France 24, η απόφαση του υποψηφίου του κόμματος των...

Γαλλία: Αμόν και Βαλς αναμετρώνται στο δεύτερο των εσωκομματικών εκλογών του Σοσιαλιστικού κόμματος

Οι Μπενουά Αμόν και Μανουέλ Βαλς αναμετρώνται σήμερα στο δεύτερο και τελικό γύρο των...

Γαλλία: Ανατροπή στις προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών – Προηγείται ο Μπενουά Αμόν

Ο Μπενουά Αμόν, ο πρώην υπουργός Παιδείας κι αουτσάιντερ της αναμέτρησης για το χρίσμα...