1.000.000 Βρετανοί υπέγραψαν αίτημα για νέο δημοψήφισμα

54
Βρετανοί, υπογράφουν, νέο δημοψήφισμα,
Περισσότερα από 1.000.000 άτομα έχουν υπογράψει μία κοινοβουλευτική αίτηση που ζητά τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία, με την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα να είναι τέτοια, που «κατέρρευσε», αναφέρει ο Guardian, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός είναι πενταπλάσιος από αυτόν που απαιτείται προκειμένου το αίτημα να πάει στο κοινοβούλιο.
 
«Οι υπογράφοντες καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει κανονισμό κατά τον οποίο αν η ψήφος για την παραμονή ή την αποχώρηση είναι κάτω από 60% με βάση προσέλευση μικρότερη του 75%, πρέπει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα», αναφέρει η σχετική αίτηση που ζητά να ξαναπάνε οι Βρετανοί στις κάλπες για να ψηφίσουν για το μέλλον τους στην ΕΕ.

 

Ο «χάρτης» της αίτησης δείχνει ότι οι περισσότερες υπογραφές προέρχονται από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με το υψηλότερο ποσοστό να είναι από το Λονδίνο.

Το βράδυ της Παρασκευής, εκπρόσωπος της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε ότι η ιστοσελίδα είχε τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας, εξαιτίας του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού ταυτόχρονων χρηστών που ήθελαν να υπογράψουν την αίτηση, ο οποίος είναι σημαντικά υψηλότερος από κάθε άλλη ανάλογη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης:  ΚΥΠΡΟΣ: Ανατροπή στο διπλό φονικό- Πώς συνδέεται ο 33χρονος με τη σκηνή του εγκλήματος
Το σύστημα των κοινοβουλευτικών αιτήσεων επιβλέπεται από αρμόδια επιτροπή, η οποία εξετάζει αν όποια συγκεντρώνει πάνω από 100.000 υπογραφές θα πρέπει να τεθεί ως θέμα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται την Τρίτη.
Την ίδια ώρα, περίπου 100.000 άνθρωποι υπέγραψαν αίτηση που καλεί τον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, να κηρύξει ανεξάρτητη τη βρετανική πρωτεύουσα και να κάνει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η συλλογή υπογραφών γίνεται στο Change.org.