Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

100 εκατομμύρια: Η μεγαλύτερη νοσοκομειακή επένδυση στην Ελλάδα για τον 21ο αιώνα σαπίζει αναξιοποίητη


Το Ερασίνειο Νοσοκομείο στην περιοχή του Κορωπίου θα μπορούσε να αποσυμφορήσει αρκετά την υγεία.

Σε μια περίοδο που πολλά νοσοκομεία έχουν γεμίσει και ασφυκτιούν καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει την προέλαση του κυρίως στην πρωτεύουσα υπάρχει μια δομή, μια δαπανηρή δομή που θα μπορούσε να προσφέρει μια σημαντική ένεση και να δώσει ανάσα στο σύστημα υγείας που βρίσκεται πλέον στα όριά του.

Ήταν στα τέλη της προπερασμένης δεκαετίας όταν ένας όμιλος επιχειρηματιών (όμιλος Ρέστη, οικογένεια Λοϊσίου, Attica Ventures) θέλησε να δημιουργήσει μια τεράστια νοσοκομειακή μονάδα στην Ανατολική Αττική, το Ερασίνειο Νοσοκομείο.

Πρόκειται για ένα νοσοκομείο που θα αποτελούσε ιδιωτική ογκολογική κλινική, αλλά θα μπορούσε να καλύψει και λειτουργίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όλη την γκάμα υπηρεσιών ενός γενικού νοσοκομείου, δίνοντας πάντα έμφαση στην ογκολογία. Μάλιστα, είχε συσταθεί μια ομάδα διακεκριμένων Ελλήνων γιατρών με προϋπηρεσία στο εξωτερικό, που θα αναλάμβαναν τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην υγεία, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα για τον 21ο αιώνα, με το συνολικό κόστος ολόκληρης της δημιουργίας να αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Η δυναμικότητα του νοσοκομείου ήταν 220 κλίνες και η φιλοδοξία των ανθρώπων του ήταν με τη βοήθεια υπερσύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού και των πλέον εξειδικευμένων ιατρικών εξετάσεων να δίνει τη δυνατότητα στον Ελληνα ογκολογικό ασθενή να νοσηλευτεί στη χώρα του.

100 εκατομμύρια: Η μεγαλύτερη νοσοκομειακή επένδυση στην Ελλάδα για τον 21ο αιώνα σαπίζει αναξιοποίητη

Βρισκόταν μάλιστα σε on line επικοινωνία με τα μεγαλύτερα ογκολογικά κέντρα στην Αμερική και την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων το M. D. Αndersοn Cancer Center, στις ΗΠΑ που είναι το πλέον εξειδικευμένο ογκολογικό νοσοκομείο του κόσμου.

Το έργο όμως των 220 κλινών σε μια έκταση 55.000 τ.μ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, επειδή ανέκυψαν δυσκολίες στην εύρεση οικονομικών πόρων και το 2010 ανεστάλησαν οι εργασίες, με τους εργαζομένους να κάνουν απεργίες και να βγαίνουν σε επίσχεση εργασίας.

Μέσα σε αυτή τη δεκαετία το πλάνο πήγε στράφι και η Eurobank ως επισπεύδουσα έχει εκπλειστηριάσει αρκετές φορές το ακίνητο, χωρίς αποτέλεσμα. Στις 18 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη ακόμα μια προσπάθεια που θα περιλαμβάνει, πέραν του κτηρίου, και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό όπως τους ανελκυστήρες, λέβητες και μετασχηματιστές.

Η τιμή εκκίνησης για όλα είναι στα 25.7 εκατομμύρια, συνοδεύεται όμως από έναν μεγάλο αριθμό προσημειώσεων υπέρ των τραπεζών και απαιτείται η καταβολή εγγύησης 7,7 εκατ. ευρώ.

Αν ο χώρος περιέλθει τελικά στα χέρια άλλου, ίσως έχει χαθεί μια ευκαιρία με υγειονομική και οικονομικά στρατηγική σημασία για το κράτος να μετατρέψει το Ερασίνειο σε Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής.

Η Ανατολική Αττική είναι η πιο πολυπληθής περιοχή της χώρας μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ διαθέτει και πληθώρα περιοχών που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ραφήνα, το Ζούμπερι και το Λαύριο. Παράλληλα, το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται επίσης κοντά, άρα θα ανέβαζε επίπεδο τις υπηρεσίες που προσφέρονται εντός και στα πέριξ του για τους τουρίστες που καταφτάνουν στην πρωτεύουσα.

Η παρουσία ενός νοσοκομείου σε κοντινή απόσταση, όπως το Κορωπί, θα μπορούσε να αυξήσει την τουριστική έλξη των εν λόγω περιοχών και να δώσει στην Αττική σημεία που θα κρατούσαν τον τουρισμό.

Πάνω απ΄όλα όμως ένα Γενικό Νοσοκομείο – το Ερασίνειο χρειάζεται ακόμα εργασίες, (είναι έτοιμο κατά 95% – με επίκεντρο σαφώς τις νεοπλασματικές ασθένειες), θα μπορούσε αυτή την περίοδο να αποσυμφορήσει τα υπόλοιπα νοσοκομεία και να καλύψει, αν όχι περιπτώσεις ασθενών κορωνοϊού με ΜΕΘ, ασθενείς πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, άρα να δώσει την ευκαιρία στις άλλες μονάδες να εστιάσουν περισσότερο πόρους και δυναμικό στους νοσούντες στις ΜΕΘ.

Εξάλλου, μεταξύ των γιατρών είναι κοινός τόπος ότι όσο περισσότερο ένας ασθενής σε ΜΕΘ έχει ανθρώπους να τον φροντίζουν για συγκεκριμένες λειτουργίες, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να βγει νικητής στη μάχη ζωής του.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ έχουν κατατεθεί τρόποι επαναχρηματοδότησης και λειτουργίας του νοσοκομείου, όμως δεν έχει προχωρήσει κάποια πρόταση. Προς το παρόν τουλάχιστον. Ήταν μια επένδυση που θα δημιουργούσε πάνω από 700 θέσεις εργασίας, δημιουργώντας ένα νοσοκομείο- πρότυπο! Ένα νοσοκομείο που χάθηκε άδοξα…

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πότε μπορείτε να εξυπηρετηθείτε από ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ –  Νέες ώρες εισόδου

Νέες ώρες εισόδου του κοινού στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, προβλέπει εγκύκλιος της Διοίκησης του Φορέα, βάσει απόφασης του...
Φυλακές Αυλώνα: Εντοπίστηκαν αυτοσχέδια σπαθιά και μαχαίρια

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή o 63χρονος που βίαζε την 7χρονη ανιψιά του

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε ένας 63χρονος που κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις σε βάρος της 7χρονης ανιψιάς του, την οποία φέρεται επιπλέον να...
Ξεχάστε ότι ξέρατε για την άδεια μητρότητας - Τι αλλάζει για τις εργαζόμενες

Επίδομα μητρότητας: Ποιες το δικαιούνται

Εντός της ημέρας, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα μέσω του dypa.gov.gr για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες. Τουλάχιστον...

Απεργία: Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις – Ποιοι δρόμοι είναι στο “κόκκινο”

Σε εξέλιξη βρίσκονται συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Σήμερα, Tετάρτη 17 Απριλίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, είναι του Ιερομάρτυρος Συμεώνος επισκόπου εν Περσία του Αγαπητού πάπα Ρώμη και του Μάρτυρος Αδριανού.

Σαν σήμερα 17 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Παγκόσμιες ημέρεςΠαγκόσμια Ημέρα Αγροτικής ΠάληςΠαγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας Γεγονότα στις 17 Απριλίου 1492 Η Ισπανία...

Κατάρρευση κτιρίου στον Πειραιά: Στον Εισαγγελέα ο εργολάβος και άλλοι 8 για την τραγωδία...

Στη σύλληψη εννέα ατόμων, εκ των οποίων τρεις νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, προχώρησε η ΕΛΑΣ για τη χθεσινή τραγωδία στον Πειραιά, όταν κατά τη διάρκεια...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η μεγαλύτερη παραγγελία όλων των εποχών

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρήγγειλαν 80 μαχητικά αεροσκάφη Rafale την Παρασκευή, τη μεγαλύτερη παραγγελία...

Σεξ: Αυτή είναι η στάση για μεγαλύτερη διάρκεια

Κάθε ζευγάρι έχει τη δική του σεξουαλική συμπεριφορά. Αυτά που του αρέσουν και αυτά...

ΣΕΒ: Αυτά είναι τα 11 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης

Τη λίστα με τα 11 επαγγέλματα που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης κατά την...

Το “πείραμα” της Αστυπάλαιας και η μεγάλη επένδυση της Volkswagen – Στο νησί σήμερα ο Μητσοτάκης

Στην Αστυπάλαια θα βρεθεί το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί...