Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020
22.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1932.... Στην Ελλάδα, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές με απλή αναλογική, που οδηγούν σε ουσιαστική ισοπαλία των δύο μεγάλων κομμάτων, του Λαϊκού και των...

11 φορολογικά μέτρα που θα αλλάξουν τη ζωή μας

Μέσα στο… τσουνάμι των μέτρων που θα έρθουν μέχρι και το τέλος του χρόνου στο πλαίσιο της εφαρμογής των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου υπάρχουν 10+1 μέτρα που θα έρθουν για να αλλάξουν τη φορολογική καθημερινότητα της πλειοψηφίας όσων έχουν την χαρά να συναλλάσσονται φορολογικά με το ελληνικό δημόσιο.

1. Το πρώτο μέτρο που αφορά όλους είναι η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών η οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί κατά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ανεξάρτητα αν αυτή θα γίνει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.
Μετά από πολλούς πειραματισμούς και άδικη φορολογία το ΥΠΟΙΚ εξετάζει ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες και επανεξέταση του αφορολόγητου ορίου Το μέτρο αφορά τα 5,85 εκ πολίτες που κάνουν κάθε χρόνο φορολογικές δηλώσεις.

2. Σε συνέχεια της αλλαγής του τρόπου φορολόγησης έρχεται και η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στην φορολογική κλίμακα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σημερινή φορολογικής κλίμακα η ενσωμάτωση θα φέρει επιβαρύνσεις σε ότι αποφορά το φόρο που τελικά αποδίδεται από τους δικαιούχους μέχρι και 10%. Το μέτρο αφορά περίπου 3,5 εκ μισθωτούς.

3. Στο ίδιο πλαίσιο θα επανεξεταστεί και το καθεστώς των τεκμηρίων διαβίωσης το οποίο για φέτος έβαλε να πληρώσουν φόρο φοιτητές και άνθρωποι με μηδενικό εισόδημα απλώς και μόνο επειδή είχαν στο όνομά τους κάποιο ακίνητο ακόμη και αν αυτό είχε μηδενικά έσοδα.

4. Μέσα στις αλλαγές περιλαμβάνεται και η δέσμευση του μνημονίου για κατάργηση του ακατάσχετου του 25% για μισθούς μέχρι και 1500 ευρώ καοι των συντάξεων μέχρι 1000 ευρώ για χρέη στην εφορία. Οι οφειλές στην εφορία με αρρύθμιστες οφειλές φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια.

5. Καλύτερη παρόλα αυτά γίνεται η λεγόμενη « πάγια « ρύθμιση» των 12 δόσεων για την οποία προβλέπεται η μείωση του επιτοκίου στο 5% από 8% που είναι σήμερα μαζί με την αναστολής κάθε είδους εγγυήσεων που απαιτούνται σήμερα. Παράλληλα βέβαια η απώλεια θα αντισταθμιστεί από την αύξηση του επιτοκίου από το 3% στο 5% και της μείωσης του αριθμού των δόσεων της ευνοϊκής ρύθμισης των 100 δόσεων που τρέχει για περίπου 880.000 άτομα.

6. Ένα θετικό μέτρο είναι η κατάργηση των διοικητικών προστίμων που επιβάλλονται για παραβάσεις του κώδικα φορολογικής απεικόνισης που ξεκινούν από την απουσία ημερομηνίας σε ένα Δελτίο παροχής υπηρεσιών μέχρι και την καθυστερημένη υποβολή δελτίου πελατών προμηθευτών. Το μέτρο αφορά 1,1 εκ επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες.

7. Πριν το τέλος του χρόνου να έχουν οριστικοποιηθεί η νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που αφορούν περίπου 3,5 ιδιοκτήτες ακινήτων . Το μέτρο δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα στον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ το 2016 (θα αλλάξουν οι συντελεστές ώστε το εισπράξιμο του φόρου να παραμείνει στα 2,65 δις ευρώ). Θα διευκολύνουν όμως τις αγοραπωλησίες και τις μεταβιβάσεις ακινήτων εν όψει και την ισχύος του περιουσιολογίου.

8. Η λειτουργία του περιουσιολογίου που αναμένεται μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου .Μέχρι και το τέλος του μήνα όλοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τη περιουσιακής του κατάθεση δηλώνοντας εκτός από τα ακίνητα τις καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας τα έργα τέχνης και τα τιμαλφή τους ώστε το υπουργείο οικονομικών να έχει πλήρη εικόνα της φοροδοτικής ικανότητας των 5,85 εκατομμυρίων ελλήνων που κάνουν δήλωση στην εφορία.

9. Συμπληρωματικά μέχρι και το Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η προθεσμία για την οικειοθελή δήλωση των καταθέσεων που έχουν έλληνες πολίτες στο εξωτερικό . Ακόμη και παράνομα αποκτηθέντα στοιχεία αν δηλωθούν μπορούν να νομιμοποιηθούν με ένα φόρο της τάξης του 22%. Εδώ ο αριθμός και τα ποσά είναι ακόμη άγνωστα.

10. Θα προηγηθεί – με την βοήθεια και των πιστωτικών ιδρυμάτων ένας έλεγχος της κίνησης των καταθέσεων σε βάθος χρόνου δεκαετίας ώστε να υπάρξει ένα ιστορικό για τις φορολογικές υπηρεσίες. Σήμερα υπάρχουν ενεργοί παραπάνω από 12 εκ τραπεζικοί λογαριασμοί.

11. Κάτι ακόμη που θα πάρει σάρκα και οστά θα είναι τα μέτρα με τα οποία θα διευκολύνεται η χρήση πλαστικού χρήματος η οποία έχει ούτως ή άλλως αυξηθεί λόγω των capital controls κατά 44% από τον περασμένο Ιούλιο. Ανεξάρτητα από το αν συνδεθεί με το αφορολόγητο ή όχι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κίνητρα ή αντικίνητρα για συναλλαγές με μετρητά που θα αλλάξουν την καθημερινότητα όλων μας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Υποχρεωτική τηλεργασία: Πότε πρέπει να δηλωθεί το 40% των εργαζομένων – Πώς συμπληρώνεται το...

Tην Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου θα πρέπει οι εργοδότες να δηλώσουν στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" το 40% των εργαζομένων τους στο καθεστώς της...
Σταϊκούρας: Θετική η 7η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα

Σταϊκούρας: Θετική η 7η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα

Ως ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας την έβδομη έκθεση αξιολόγησης των θεσμών για την χώρα μας, καθώς, όπως αναφέρει...
Κομισιόν: «Χαλαρή» δημοσιονομική πολιτική και το 2021

Κομισιόν: «Χαλαρή» δημοσιονομική πολιτική και το 2021

Επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ απέστειλε η Κομισιόν επισημαίνοντας ότι η «ρήτρα δημοσιονομικής διαφυγής» θα ισχύει και το 2021. 

ΟΑΕΔ: Αυτές είναι οι 74 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες – Ποιους αφορούν

Ένα εκτεταμένο σύνολο υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για ανέργους, εργαζόμενους, επιχειρήσεις και εργοδότες, μαθητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικούς, έχει υλοποιήσει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού...
Τι να περιμένουν οι δικαιούχοι των αναδρομικών από τον Οκτώβριο

Τι να περιμένουν οι δικαιούχοι των αναδρομικών από τον Οκτώβριο

Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθούν, εφάπαξ, τα αναδρομικά σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συνολικού...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΔΝΤ, υποτίμηση, δραχμής,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1949...Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγγέλλει την υποτίμηση της δραχμής. Καθώς η χώρα εξέρχεται από μία καταστροφική δεκαετία (Κατοχή, Εμφύλιος Πόλεμος), το ελληνικό νόμισμα...

Συναγερμός για την έκρηξη δημοσίου και ιδιωτικού χρέους

Η μεγάλη φετινή ύφεση, έστω και αν είναι μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει σημάνει συναγερμό όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και...

Ακολουθήστε μας

7,335ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
972ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Όσα είπε για εξοπλιστικά, ελληνοτουρκικά, κορωνοϊό και οικονομία

Θετικό πρώτο βήμα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την επιστροφή του Ορούτς...

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Τα 12 μέτρα για την οικονομία

Δώδεκα μέτρα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος...

Τσίπρας: Η Ευρώπη δεν έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος

Η απόφαση έκδοσης αμοιβαίου χρέους 750 δισ. ευρώ από την ΕΕ για...

Σταϊκούρας στη Βουλή: Δέκα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Δέκα σημαντικά  μέτρα που έλαβε, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή