Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

12+1 πιθανοί λόγοι που δεν έχουμε βρει ακόμη εξωγήινους

Το καλοκαίρι του 1950, ο φυσικός Ενρίκο Φέρμι έθεσε μια πολύ απλή ερώτηση στους συναδέλφους του κατά την διάρκεια ενός γεύματος: «Που είναι όλοι;»

Ο Φέρμι αναφερόταν στην εξωγήινη ζωή. Συνέχισε κάνοντας κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς και αναπτύσσοντας το σκεπτικό του σχετικά με την απουσία παρατήρησης εξωγήινων ή αλλιώς όπως ονομάστηκε, το παράδοξο του Φέρμι.

Βάσει των αστρονομικών μετρήσεων υπάρχουν δισεκατομμύρια άλλοι πλανήτες μόνο στον Γαλαξία όπου βρίσκεται η Γη, οπότε θα έλεγε κανείς πως θα έπρεπε να υπήρχαν στοιχεία για εξωγήινους πολιτισμούς. Θεωρητικά υπάρχει υψηλή πιθανότητα σε κάποιο ποσοστό των πλανητών αυτών να έχει αναπτυχθεί ζωή, και ακολούθως σε κάποιο μικρότερο ποσοστό να έχει εξελιχθεί σε νοήμονα πολιτισμό ο οποίος θα έχει αναπτύξει ικανότητα για διαστρικά ταξίδια: Βάσει των αριθμών που εμπλέκονται η Γη θα έπρεπε ήδη να έχει κάποιου είδους επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς.

Επιστήμονες έχουν προσφέρει χιλιάδες δυνητικές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, όπως ότι οι εξωγήινοι κρύβονται από εμάς ή ότι είναι τόσο προηγμένοι τεχνολογικά που αυτοκαταστρέφονται πριν έρθουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς.

Στο νέο του βιβλίο, End Times που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2019, ο συγγραφέας Μπράιαν Γουόλς συζητά 13 πιθανές θεωρίες που θίγουν το ζήτημα της επαφής με εξωγήινη ζωή. Δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: «γιατί δεν έχουμε δει ακόμα εξωγήινους» και «γιατί μπορεί να μην τους συναντήσουμε ποτέ».

1. Από τότε που ο Φέρμι έκανε την πασίγνωστη ερώτηση η NASA άρχισε να ψάχνει για πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή. Μέχρι σήμερα πάνω από 50 εξωπλανήτες έχουν θεωρηθεί κατάλληλοι για ζωή ενώ άλλοι εκατομμύρια πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν δεν έχουν εξερευνηθεί καν.

2. Οι πιθανότητες τα τηλεσκόπια να «κοιτούν» στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή για να εντοπίσουν συμπτωματικά εξωγήινους πολιτισμούς είναι απειροελάχιστες.

3. Το σύστημα του ινστιτούτου SETI ( Αναζήτηση Εξωγήινης Ζωής) συλλέγει δεδομένα από το διάστημα για να εντοπίσει ασυνήθιστα μοτίβα που μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη άλλων μορφών ζωής. Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες ήταν αποτυχημένες.

4. Η εξίσωση του Ντρέηκ χρησιμοποιείται ως μέσο εκτίμησης για τον αριθμό των πιθανών εξωγήινων πολιτισμών στον Γαλαξία. Δημιουργήθηκε το 1961 από τον Αμερικανό αστρονόμο Φρανκ Ντρέηκ με τον σκοπό της προώθηση του διαλόγου για την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών στo πλαίσιo του οργανισμού SETI και αποτελείται από 7 μεταβλητές, όπου ανάλογα με τις τιμές που θα λάβουν το τελικό σύνολο των πιθανών πολιτισμών μπορεί να είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό. Το πρόβλημα είναι πως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις τιμές πολλών μεταβλητών της εξίσωσης και είναι βέβαιοι μόνο για 3 παραμέτρους.

5. Η πιο απλή απάντηση στο παράδοξο του Φέρμι είναι ότι μόνο η Γη μπορεί να φιλοξενήσει ζωή. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Όξφορντ το 2018, υπάρχουν 2 στις 5 πιθανότητες να είμαστε μόνοι μας στον γαλαξία και 1 στις 3 πιθανότητες να είμαστε μόνοι στο σύμπαν.

6. Άλλη μια πιθανότητα είναι πως οι εξωγήινοι θέλουν να μας μιλήσουν αλλά δεν μπορούν. Το Ινστιτούτο SETI θεωρεί πως με όποιον εξωγήινο πολιτισμό έρθουμε σε επαφή θα είναι πιο προηγμένος τεχνολογικά από την Γη. Οπότε μπορεί να χρησιμοποιούν ένα μέσο επικοινωνίας που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει άρα δεν μπορούμε να λάβουμε και το μήνυμα τους, εάν υπάρχει.

7. Μπορεί να θεωρούν ότι δεν αξίζει να επικοινωνήσουν μαζί μας.

8. Ίσως, τα δικά μας μηνύματα δεν έχουν «φτάσει» σε κανέναν.

9. Δεν θεωρούν όλοι οι επιστήμονες ότι η προσπάθεια επικοινωνίας με τους εξωγήινους είναι καλή ιδέα. Ο Στήβεν Χόκινγκ, το 2010 προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας τέτοιας προσπάθειας. «Φαντάζομαι θα έχουν εξαντλήσει όλους τους πόρους τους δικού τους πλανήτη και ως απελπισμένοι νομάδες προσπαθούν να κατακτήσουν και να αποικίσουν όποιο πλανήτη μπορούν να φτάσουν», είχε δηλώσει τότε στους Times of London.

10. Μπορεί να κρύβονται από εμάς σκόπιμα. Σύμφωνα με μερικούς ερευνητές ίσως και οι ίδιοι έχουν τον ίδιο προβληματισμό με τον Χόκινγκ και αποφεύγουν την οποιαδήποτε επικοινωνία με εμάς.

11. Μας αφήνουν στην ησυχία μας μέχρι να αποτελέσουμε απειλή για το σύμπαν ή ίσως απλά παραμένουν αδρανείς, γράφει ο Γουόλς. Οι εξωγήινοι πολιτισμοί ίσως βρίσκονται σε μια κατάσταση αδράνειας που μπορεί να κρατήσει για δισεκατομμύρια χρόνια.

12. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι εξετάζει το ενδεχόμενο η κλιματική αλλαγή να φταίει που δεν μπορούν οι εξωγήινοι πολιτισμοί να επικοινωνήσουν μαζί μας.

12+1. Μπορεί ήδη να μας έχουν επισκεφτεί και να μην το έχουμε προσέξει.

Πηγή:businessinsider.com

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 1 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο θάνατοι παγκοσμίως κάθε χρόνο οφείλονται στην βραχυπρόθεσμη έκθεση σε ατμοσφαιρική...

Περί θεών και ανθρώπων

Ο μεγάλος Παλαιστίνιος ποιητής Μαχμούντ Νταρουίς είχε συμπυκνώσει άριστα, δυστυχώς, την κατάσταση: «Η αλήθεια...

Φωτιά στη Βοιωτία: Απεγκλωβισμός 60 ατόμων με σκάφη από την παραλία Σαράντη

Μαίνεται η φωτιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας που ξέσπασε σε αγροτοδασική περιοχή το πρωί της...

Έως και 5,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να επηρεαστούν από τη ρύπανση των υδάτων ως το 2100

Έως και 5,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη ρύπανση των επιφανειακών...