Δευτέρα, 10 Μάι, 2021
19.9 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10 Μαίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλοντες τον εθνικό ύμνο και ζητωκραυγάζοντες...

12+1 πιθανοί λόγοι που δεν έχουμε βρει ακόμη εξωγήινους

Το καλοκαίρι του 1950, ο φυσικός Ενρίκο Φέρμι έθεσε μια πολύ απλή ερώτηση στους συναδέλφους του κατά την διάρκεια ενός γεύματος: «Που είναι όλοι;»

Ο Φέρμι αναφερόταν στην εξωγήινη ζωή. Συνέχισε κάνοντας κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς και αναπτύσσοντας το σκεπτικό του σχετικά με την απουσία παρατήρησης εξωγήινων ή αλλιώς όπως ονομάστηκε, το παράδοξο του Φέρμι.

Βάσει των αστρονομικών μετρήσεων υπάρχουν δισεκατομμύρια άλλοι πλανήτες μόνο στον Γαλαξία όπου βρίσκεται η Γη, οπότε θα έλεγε κανείς πως θα έπρεπε να υπήρχαν στοιχεία για εξωγήινους πολιτισμούς. Θεωρητικά υπάρχει υψηλή πιθανότητα σε κάποιο ποσοστό των πλανητών αυτών να έχει αναπτυχθεί ζωή, και ακολούθως σε κάποιο μικρότερο ποσοστό να έχει εξελιχθεί σε νοήμονα πολιτισμό ο οποίος θα έχει αναπτύξει ικανότητα για διαστρικά ταξίδια: Βάσει των αριθμών που εμπλέκονται η Γη θα έπρεπε ήδη να έχει κάποιου είδους επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς.

Επιστήμονες έχουν προσφέρει χιλιάδες δυνητικές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, όπως ότι οι εξωγήινοι κρύβονται από εμάς ή ότι είναι τόσο προηγμένοι τεχνολογικά που αυτοκαταστρέφονται πριν έρθουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς.

Στο νέο του βιβλίο, End Times που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2019, ο συγγραφέας Μπράιαν Γουόλς συζητά 13 πιθανές θεωρίες που θίγουν το ζήτημα της επαφής με εξωγήινη ζωή. Δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: «γιατί δεν έχουμε δει ακόμα εξωγήινους» και «γιατί μπορεί να μην τους συναντήσουμε ποτέ».

1. Από τότε που ο Φέρμι έκανε την πασίγνωστη ερώτηση η NASA άρχισε να ψάχνει για πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή. Μέχρι σήμερα πάνω από 50 εξωπλανήτες έχουν θεωρηθεί κατάλληλοι για ζωή ενώ άλλοι εκατομμύρια πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν δεν έχουν εξερευνηθεί καν.

2. Οι πιθανότητες τα τηλεσκόπια να «κοιτούν» στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή για να εντοπίσουν συμπτωματικά εξωγήινους πολιτισμούς είναι απειροελάχιστες.

3. Το σύστημα του ινστιτούτου SETI ( Αναζήτηση Εξωγήινης Ζωής) συλλέγει δεδομένα από το διάστημα για να εντοπίσει ασυνήθιστα μοτίβα που μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη άλλων μορφών ζωής. Μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες ήταν αποτυχημένες.

4. Η εξίσωση του Ντρέηκ χρησιμοποιείται ως μέσο εκτίμησης για τον αριθμό των πιθανών εξωγήινων πολιτισμών στον Γαλαξία. Δημιουργήθηκε το 1961 από τον Αμερικανό αστρονόμο Φρανκ Ντρέηκ με τον σκοπό της προώθηση του διαλόγου για την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών στo πλαίσιo του οργανισμού SETI και αποτελείται από 7 μεταβλητές, όπου ανάλογα με τις τιμές που θα λάβουν το τελικό σύνολο των πιθανών πολιτισμών μπορεί να είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό. Το πρόβλημα είναι πως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις τιμές πολλών μεταβλητών της εξίσωσης και είναι βέβαιοι μόνο για 3 παραμέτρους.

5. Η πιο απλή απάντηση στο παράδοξο του Φέρμι είναι ότι μόνο η Γη μπορεί να φιλοξενήσει ζωή. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Όξφορντ το 2018, υπάρχουν 2 στις 5 πιθανότητες να είμαστε μόνοι μας στον γαλαξία και 1 στις 3 πιθανότητες να είμαστε μόνοι στο σύμπαν.

6. Άλλη μια πιθανότητα είναι πως οι εξωγήινοι θέλουν να μας μιλήσουν αλλά δεν μπορούν. Το Ινστιτούτο SETI θεωρεί πως με όποιον εξωγήινο πολιτισμό έρθουμε σε επαφή θα είναι πιο προηγμένος τεχνολογικά από την Γη. Οπότε μπορεί να χρησιμοποιούν ένα μέσο επικοινωνίας που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει άρα δεν μπορούμε να λάβουμε και το μήνυμα τους, εάν υπάρχει.

7. Μπορεί να θεωρούν ότι δεν αξίζει να επικοινωνήσουν μαζί μας.

8. Ίσως, τα δικά μας μηνύματα δεν έχουν «φτάσει» σε κανέναν.

9. Δεν θεωρούν όλοι οι επιστήμονες ότι η προσπάθεια επικοινωνίας με τους εξωγήινους είναι καλή ιδέα. Ο Στήβεν Χόκινγκ, το 2010 προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας τέτοιας προσπάθειας. «Φαντάζομαι θα έχουν εξαντλήσει όλους τους πόρους τους δικού τους πλανήτη και ως απελπισμένοι νομάδες προσπαθούν να κατακτήσουν και να αποικίσουν όποιο πλανήτη μπορούν να φτάσουν», είχε δηλώσει τότε στους Times of London.

10. Μπορεί να κρύβονται από εμάς σκόπιμα. Σύμφωνα με μερικούς ερευνητές ίσως και οι ίδιοι έχουν τον ίδιο προβληματισμό με τον Χόκινγκ και αποφεύγουν την οποιαδήποτε επικοινωνία με εμάς.

11. Μας αφήνουν στην ησυχία μας μέχρι να αποτελέσουμε απειλή για το σύμπαν ή ίσως απλά παραμένουν αδρανείς, γράφει ο Γουόλς. Οι εξωγήινοι πολιτισμοί ίσως βρίσκονται σε μια κατάσταση αδράνειας που μπορεί να κρατήσει για δισεκατομμύρια χρόνια.

12. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι εξετάζει το ενδεχόμενο η κλιματική αλλαγή να φταίει που δεν μπορούν οι εξωγήινοι πολιτισμοί να επικοινωνήσουν μαζί μας.

12+1. Μπορεί ήδη να μας έχουν επισκεφτεί και να μην το έχουμε προσέξει.

Πηγή:businessinsider.com

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσαν τα απομεινάρια του κινεζικού πυραύλου

Απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας έπεσαν τα ξημερώματα της Κυριακής στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό...

1720 πανούκλα, 1820 χολέρα, 1920 Ισπανική Γρίπη, 2020 Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει;

Υπάρχει μια θεωρία ότι κάθε 100 χρόνια συμβαίνει μια πανδημία. Με την πρώτη ματιά, τίποτα δεν φαίνεται περίεργο, αλλά η ακρίβεια με την οποία...
«Χτύπημα» Ερντογάν στη Ρωσία: Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας

Ξέφυγε ο Σουλτάνος! Κάλεσμα Ερντογάν για επιστροφή των Ελλήνων της Πόλης στην Τουρκία

Προκλητικός εμφανίζεται για μία ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος απευθύνει έκκληση στους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης που είχαν φύγει για την Ελλάδα να...

“Σφοδρό χτύπημα”: Η Αίγυπτος εξευτέλισε διπλωματικά την Τουρκία στις πρώτες μεταξύ τους διερευνητικές

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Τουρκία νωρίτερα υπέστη μία ιστορική ταπείνωση από την Αίγυπτο. Οι πρώτες τουρκο-αιγυπτιακές διερευνητικές συνομιλίες από το 2013 που βρίσκονται σε...
Κορωνοϊός: 779 κρούσματα με μεταλλάξεις

ΗΠΑ και ΠΟΥ ζητούν άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της Covid-19 – Έτοιμη...

Σε μια πρωτοφανή, στα διεθνή χρονικά, κίνηση, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης της πατέντας στα εμβόλια κατά της Covid 19 και ζητούν την άρση των...

Σκάνδαλο μεγατόνων στα Κατεχόμενα: Ο Τατάρ έχει κυπριακό διαβατήριο – Δήλωσε έτοιμος να το...

Ένα τεράστιο σκάνδαλο στα Κατεχόμενα έφερε στο φως η τουρκική ιστοσελίδα Ahval και αναδημοσίευσε η κυπριακή εφημερίδα, «Αλήθεια». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνολικά 160.000...

DEFENDER EUROPE 21: Ξεκινά η μεγάλη απόβαση των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη( φωτό-βίντεο)

Η μεγάλη απόβαση των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, που θα συμμετάσχουν στην μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ, “Defender Europe 21” κορυφώνεται αύριο, Παρασκευή, στην Αλεξανδρούπολη,...

Βρείτε μας

7,793ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τραγωδία στην Εύβοια: Τρεις νεκροί από ηλεκτροπληξία

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια εργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες...

Άγιος Παΐσιος: Τα χρόνια περνάνε γρήγορα και οι άνθρωποι γερνάνε – Διαλέξτε ένα Σταυρό

Σε έναν κόσμο που καθημερινά καταρρέει μέσα στην σαπίλα της διαφθοράς και του χρήματος,...

Κόλαση είναι ο τόπος που οι άνθρωποι διαλέγουν για να φυλακίσουν τον εαυτό τους

Για τον χριστιανό δεν υπάρχουν παρά δύο έσχατες επιλογές: ο ουρανός και η κόλαση. Η...

Κρήτη: Αγνοούνται τέσσερις άνθρωποι ανοιχτά του νησιού

Αναποδογύρισε η βάρκα τους Σε εξέλιξη βρίσκονται βορειοδυτικά της Κρήτης, έρευνες από το Λιμενικό Σώμα...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή