Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
36.2 C
Athens

13 χρόνια μετά, το μυστήριο λύθηκε: Ο λόγος που δεν έμαθε ποτέ κανείς πού βρίσκεται ο τάφος του Θανάση Βέγγου

«Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης». «Θα σε κάνω Βασίλισσα». «Ο Ηλίας του 16ου».

«Φανερός πράκτωρ 000»- εν ολίγοις, γέλιο, γέλιο, γέλιο μέχρι ανεξάντλητων δακρύων και εκτόξευση του υποκριτικού του ταλέντου στην στρατόσφαιρα.

Ο Θανάσης Βέγγος προσγειώθηκε σαν εκκωφαντικός κομήτης στην ελληνική σκηνή και κατάφερε να κλέψει για πάντα τις καρδιές των (τηλε)θεατών, καθώς πολύ γρήγορα ανέβηκε στην εγχώρια ιεραρχία και έγινε ο «Καλός μας άνθρωπος» που μας… γονάτιζε σε συστηματική βάση με τις ταινίες και τα θεατρικά έργα στα οποία συμμετείχε.

Αεικίνητος, εκφραστικός, με ελεγχόμενες αυξομειώσεις στον τόνο της φωνής του, σπάνια κωμική φλέβα και βασιλιάς των σλάπστικ αστείων στην Ελλάδα, ο «Θ.Β.» μεσουράνησε σε καλλιτεχνικό επίπεδο για 50, σχεδόν, χρόνια, αφήνοντας ανεξάλειπτο το στίγμα του. Πάντα ήρεμος και χαμηλών τόνων, ο Θανάσης Βέγγος ήθελε ακόμα και το φευγιό του να γίνει με τον πιο διακριτικό και αθόρυβο τρόπο. Γι’ αυτό κανείς ποτέ δεν έμαθε που ήταν ο τάφος του. Τα δημοσιεύματα της εποχής σημείωναν ότι οι πιθανοί τόποι ταφής του ήταν τρεις: Το Α΄ νεκροταφείο, το κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής και το κοιμητήριο του Άσσου Κορινθίας.

Τελικά το μυστήριο λύθηκε 13 αργότερα. Ο Γιώργος Σταυρόπουλος, αδελφικός φίλος του Θανάση Βέγγου μιλώντας στην εφημερίδα, Espresso, αποκάλυψε τι συνέβη στην τελευταία σκηνή της ζωής του καλού μας ανθρώπου:

«Είχε πάθει ανεύρυσμα. Τον χειρούργησε ένας από τους καλύτερους γιατρούς της Ελλάδας. Τον κράτησε για έναν μήνα στο σπίτι του, επειδή τον λάτρευε τον Θανάση και ήθελε να τον κουράρει προσωπικά, αλλά δυστυχώς δεν άντεξε», είπε για την περιπέτεια του Θανάση Βέγγου πριν φύγει από τη ζωή.

Σε ερώτηση για το που μπορεί να είχε ταφεί η σορός του, ο Γιώργος Σταυρόπουλος απάντησε: «Είναι ένα μυστήριο το οποίο γνωρίζουμε μόνο εγώ και η οικογένειά του». Στη συνέχεια ο Νίκος Νικόλιζας που πήρε την συνέντευξη, σημειώνει πως αφού ανέφερε αρκετές τοποθεσίες, χωρίς ο ίδιος να απαντά, του είπε για αποτέφρωση με την απάντησή του να είναι σχεδόν καταφατική. «Συ είπας», ήταν το σχόλιο του Γιώργου Σταυρόπουλου κάνοντας έτσι γνωστή την τελευταία επιθυμία του Θανάση Βέγγου, να αποτεφρωθεί.

Ο ξεχωριστός κύριος, Θανάσης Βέγγος

Ο καλός μας άνθρωπος σε όλη του τη ζωή πορεύτηκε στον δύσκολο δρόμο. Η σκοτεινή πλευρά της ζωής του περιελάμβανε κινηματογραφική οδύνη, ατέρμονο πόνο και μια οικονομική καταστροφή άνευ προηγουμένου.

Πιο συγκεκριμένα, πίσω στο 1964- και με τις πρώτες επιτυχίες να κοσμούν ήδη το βιογραφικό του- ο Βέγγος αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του εταιρία παραγωγής. Την ονόμασε «ΘΒ- ταινίες γέλιου» και ο προφανής στόχος ήταν να γυρίζει τα φιλμ του με απόλυτη δημιουργική ελευθερία, χωρίς την παρέμβαση κανενός.

Τα πράγματα αρχικά έμοιαζαν να πηγαίνουν ιδεατά, όμως σύντομα τα οικονομικά προβλήματα ξεκίνησαν να ορθώνονται απειλητικά μπροστά στον ταλαντούχο ηθοποιό και να τον παρασέρνουν σ’ έναν «αποκρουστικό» χορό με την καταστροφή.

Ο βασικός λόγος της ξαφνικής «βουτιάς» της εταιρίας του Θανάση είχε να κάνει με το γεγονός πως ο ίδιος, κατά γενική ομολογία, ήταν κάκιστος διαχειριστής των χρημάτων της εκάστοτε παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό πως τις περισσότερες φορές, πριν καν ολοκληρώσει μια ταινία, προπωλούσε μετοχές που ξεπερνούσαν το 100% της αξίας της, πηγαίνοντας στο 120 ή και 130% του φιλμ και, εν συνεχεία, όφειλε να καλύψει από την τσέπη του αυτό το επιπλέον 20-30%!

13 χρόνια μετά, το μυστήριο λύθηκε: Ο λόγος που δεν έμαθε ποτέ κανείς πού βρίσκεται ο τάφος του Θανάση Βέγγου

Ωστόσο, εκείνο που έσπρωξε πέρα από το χείλος του γκρεμού την επιχείρησή του, ήταν η τελειομανία του- μια «αρρώστια» που λειτουργούσε σαν αδηφάγος μαύρη τρύπα, που τραβούσε τους πάντες και τα πάντα στον πάτο του οικονομικού βαρελιού.

Ο (σχεδόν επιβεβαιωμένος) θρύλος λέει πως ο Βέγγος μπορούσε να γυρίσει δεκάδες φορές μια σκηνή μέχρι να πετύχει το ιδανικό αποτέλεσμα ή, ακόμα- ακόμα, σταματούσε μέχρι και το γύρισμα και «έπιανε» την ταινία από τη αρχή. Αυτό πριν από 50-60 χρόνια, που το φιλμ ήταν πανάκριβο, έμοιαζε με εθελούσιο πυροβολισμό στα πόδια του, πληγώνοντας ανεπανόρθωτα την όποια παραγωγή.

Μάλιστα, ο ίδιος- μερικά χρόνια αργότερα- είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του πως η συγκεκριμένη τακτική (της «ανηλεούς» τελειομανίας) ήταν η πηγή των περισσοτέρων προβλημάτων του: «Θα ξέρεις βέβαια, ότι κάποτε έβαλα όλο το συνεργείο και ξεσκόνισε τις Θερμοπύλες! Ναι, μα τον Θεό! Καθαρίσαμε τις Θερμοπύλες για ένα γύρισμα. Αυτή η τελειότητα μόνο στο δικό μου κεφάλι υπάρχει. Αυτή η τελειότητα με έχει οδηγήσει δύο φορές στην καταστροφή…», ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια.

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι πως οι ταινίες του Βέγγου την πλειονότητα των φορών σάρωναν στα ταμεία κι έκοβαν πληθώρα εισιτηρίων, όμως ο ίδιος ήταν χρεωμένος και δεν μπορούσε ν’ αποτρέψει το «μοιραίο».

13 χρόνια μετά, το μυστήριο λύθηκε: Ο λόγος που δεν έμαθε ποτέ κανείς πού βρίσκεται ο τάφος του Θανάση Βέγγου

Τα χρέη του πήραν έντονο κόκκινο χρώμα, οι δανειστές τον κυνήγησαν μέχρι τελικής πτώσεως και, κάπως έτσι, ο Θανάσης κήρυξε πτώχευση, φτάνοντας στο σημείο να χάσει μέχρι και το σπίτι που έμενε στην Κυψέλη.

«Η στιγμή που ξεβίδωσα την πινακίδα με το όνομα της εταιρείας από τον τοίχο, δεν περιγράφεται. Ένιωθα σαν να ξηλώνω τα όνειρα μου. Όλα…», σχολίασε σπαρακτικά ο ίδιος.

Το χειρότερο όλων, ενδεχομένως, στην συγκεκριμένη ιστορία είναι πως οι φίλοι του, οι συνεργάτες του και οι παλιοί του συνοδοιπόροι- όλοι όσοι στα «εύκολα» ήταν δίπλα του- επέλεξαν να τού γυρίσουν εντέχνως την πλάτη, αφήνοντάς τον αβοήθητο. Αίφνης, ο «Καλός μας άνθρωπος» είχε μείνει παντελώς μόνος. Τι παράξενο, αλήθεια…

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Άδειοι δρόμοι, όλοι μπροστά στην tv: Ο ηθοποιός που για 15 χρόνια έκλεινε τους...

Για περισσότερα από 15 χρόνια, πίσω στην δεκαετία του ’80, ολόκληρη η Ελλάδα ζούσε και ανέπνεε προσμένοντας με αγωνία το επόμενο επεισόδιο των περιπετειών...

Πήρε τη θέση της Βουγιουκλάκη, γοήτευσε τον Καραμανλή: Η χυμώδης καλλονή που έκανε άνω...

1.101.101,10! Αυτό είναι (σε δραχμές) το ποσό που δαπάνησε ο Δημήτρης Χορν ως Κλέων στην ταινία «Μια ζωή την έχουμε» για τα μάτια της...

Άντεξε μόνο 18 επεισόδια: Η πολυδιαφημισμένη ελληνική σειρά με το ονειρικό cast που αγνόησαν...

Είναι άγνωστο το αν οι δημιουργοί είχαν από την αρχή την σκέψη να ολοκληρώσουν την σειρά σε έναν κύκλο ή όχι. Όπως και να...
Έφυγε από την ζωή η ηθοποιός Φλωρέττα Ζάννα σε ηλικία 83 ετών

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ότι στη Φλωρέτα Ζαννα ανήκε η πιο διάσημη μπουτίκ του Κολωνακίου

Γνωστή περισσότερο σαν πρόσωπο και λιγότερο σαν όνομα, η Φλωρέτα Ζάννα είναι, στην πραγματικότητα, πασίγνωστη σε όσες προτιμούσαν το Κολωνάκι για το shopping και...

Ρένα Βλαχοπούλου: Η ηθοποιός που γεννήθηκε και πέθανε τον μήνα Ιούλιο!

Στους περισσότερους ρόλους κράτησε το μικρό της όνομα… Η Ρένα Βλαχοπούλου γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 28 Ιουλίου 1917 και πέθανε στο Μαρούσι στις 29...

Στο νοσοκομείο η Νόρα Βαλσάμη

Στο νοσοκομείο Σύρου βρίσκεται η Νόρα Βαλσάμη εδώ και μερικά 24ωρα. Η σπουδαία ηθοποιός μίλησε στην εφημερίδα Espresso για την περιπέτεια της υγείας της...

Τα γενέθλια του ήταν πάντα μπέρδεμα: Ο αγαπημένος Έλληνας ηθοποιός με τις… 3 ημερομηνίες...

Σε αφιερώματα τύπου «σαν σήμερα» σε ιστοσελίδες, τηλεόραση ή ραδιόφωνο, που ασχολούνται με σημαντικά γεγονότα εκείνης της μέρας, όταν το ημερολόγιο δείχνει 12 Ιουνίου,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η μία ατάκα μετά την άλλη: Η σκηνή που διπλώνεσαι από τα γέλια εξηγεί γιατί δεν θα υπάρξει ποτέ 2ος Βέγγος

«Αστίατρος. Υγειονομικός έλεγχος καθαριότητος και ψεκασμός ακαθάρτων χώρων. Όβερ. Έλα παιδί». Το είπε ο...

Εκδόθηκε πραγματικό ένταλμα σύλληψης: Η μέρα που Βέγγος-Παπαμιχαήλ «δολοφόνησαν» τον συμπρωταγωνιστή τους

Αρχικά, ήταν μια ωραία ατμόσφαιρα. Μετά, τον έστησαν στον τοίχο και πάτησαν την...

«Πίστευε ότι δεν φαινόταν»: Τα 2 σκηνοθετικά λάθη στον θρυλικό «Θου- Βου» που μόνο ο Βέγγος είχε παρατηρήσει (βίντεο)

Κάθε φορά, ξανά και ξανά. Βλέπεις και γελάς σαν την πρώτη φορά, δεν βαριέσαι...

Έταζε γάμους, την έκανε γυριστή: Ο δαιμόνιος μορφονιός από τα Μέγαρα που ενέπνευσε τον Βέγγο

Οι απατεώνες της μεγάλης οθόνης, χαρακτήρες ταινιών που βλέπουμε να ζουν και πλουτίζουν ή...