Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

13ο Συνέδριο της ΝΔ – Μητσοτάκης: Ευθύνη μου να είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ, οι τριήμερες εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Παρασκευή το απόγευμα.

“Όλοι μαζί μπορούμε, είναι η δική μας πρόταση, Ελλάδα όλων των Ελλήνων. Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε, ξεκινώντας την ομιλία του, ότι “η Ν.Δ. είναι, πλέον, αυτοδύναμη στην κυβέρνηση και η Ελλάδα άφησε πίσω την κρίση, το ψέμα και την μιζέρια.”

“Η ΝΔ  σήμερα “έχει την ιδεολογική και πολιτική υπεροχή, συσπειρώνοντας τα πιο δυναμικά στοιχεία της κοινωνίας μας”, ανέφερε και αφού τόνισε ότι “η παράταξη στάθηκε αλώβητη απέναντι στη λαίλαπα του λαϊκισμού”,  πρόσθεσε: “Η χώρα μας έχει, σήμερα, μια ισχυρή κυβέρνηση στην Ευρώπη και η Ν.Δ είναι το μεγαλύτερο, σε οργάνωση, κεντροδεξιό κόμμα”. “Το πρώτο που νίκησε τον λαϊκισμό”, όπως είπε.. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε ωστόσο και εσωκομματικό μήνυμα λέγοντας πως “η αλαζονεία και η αυταρέσκεια είναι πάντα κακός σύμβουλος” και “χρέος μου είναι να μην επιτρέψω τέτοιες συμπεριφορές να σκιάσουν τη διαδρομή μας”.

“Φάρος μας πρέπει να παραμείνει η αλήθεια και η ειλικρίνεια. Δεν θα κρύψουμε από τον λαό τις δυσκολίες που συναντάμε, ούτε και θα αρνηθούμε ολισθήματα”, πρόσθεσε, τονίζοντας μάλιστα ότι “κάποια από τα τελευταία ο ιδιος θα αναγνωρίσει και θα σπεύσει να θεραπεύσει. “Απ΄ την άλλη, όμως, ποτέ δεν θα εξισώσουμε τις λίγες και μικρές αστοχίες του παρόντος με τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος. Το ιδεολογικό και πολιτικό μας μέτωπο μένει ανοιχτό και ενεργό. Η «Συμφωνία Αλήθειας» μετατρέπεται τώρα, σε «Συμφωνία Δημιουργίας», η οποία καθημερινά θα δικαιώνεται από μία και μόνο λέξη: Αποτέλεσμα!”, πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τον απολογισμό των πρώτων μηνών του κυβερνητικού έργου λέγοντας ότι “ύστερα από τέσσερις μήνες, η εικόνα της χώρας είναι διαφορετική: Η οικονομία έχει τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης, η Βουλή έχει ψηφίσει 25 εμβληματικά νομοσχέδια και μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν τα 30, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα πληρώνουν λιγότερους φόρους, μεγάλες επενδύσεις, όπως της Cosco και του Ελληνικού, προχωρούν και δεκάδες άλλες δρομολογούνται, στα πανεπιστήμια επιστρέφει το πραγματικό άσυλο της γνώσης και των ιδεών και οι γειτονιές επιστρέφουν σταδιακά στους κατοίκους τους, ενώ η χώρα ανακτά τη διεθνή αξιοπιστία της και η Δικαιοσύνη και οι θεσμοί λειτουργούν ξανά με το επιτελικό κράτος να βαδίζει στο δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού. 

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά σε “αναχρονιστικά διλήμματα” όπως “ιδιωτικό ή δημόσιο στην οικονομία”, “κακές ελίτ ή καλός λαός”, “καλός κρατισμός ή κακή αγορά”, “συμμετοχή ή όχι στην Ευρώπη”. “Αυτά τα διλήμματα είναι ψευδεπίγραφα και ανεπίκαιρα. Μας κρατούν δεμένους στα παλιά  λόγια και τα έργα του παρελθόντος”, τόνισε.”Κανείς μας δεν έχει μονοπώλιο στις ιδέες, στην αλήθεια, στην κοινωνική ευαισθησία, στην ηθική, στον πατριωτισμό. Ο δρόμος για την ανόρθωση είναι η προσέγγιση, ο συγκερασμός και η σύνθεση”, ανέφερε και πρόσθεσε. “Να συγκρουόμαστε για να συμβιβαστούμε παραγωγικά. Να τα βρίσκουμε, όποτε αυτό είναι εφικτό. Αυτό είναι μέτρο. Να διαφωνούμε για να συνθέσουμε, να συναινούμε για να προχωρήσουμε. Αυτό είναι Δημοκρατία. Το «ή εμείς ή αυτοί» είναι η Ελλάδα της κρίσης. Οι πολλοί και οι λίγοι, είναι η Ελλάδα του αυταρχισμού”. 

“Όλοι μαζί μπορούμε, είναι η δική μας πρόταση, Ελλάδα όλων των Ελλήνων. Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις”, συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι “σήμερα ελάχιστοι, ευτυχώς, παραμένουν δέσμιοι των παλαιών ιδεοληψιών” και ότι “όλοι βλέπουν ότι χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία”, καθώς και ότι “μόνο οι κανόνες του Κράτους Δικαίου και του Κοινοβουλευτισμού συγκροτούν, τελικά, μία Πολιτεία ασφαλή και λειτουργική”.  
“Μένει βέβαια ανοιχτό το διαρκές στοίχημα της φιλελεύθερης  δημοκρατίας. Ας μη ξεχνάμε, άλλωστε, ότι αυτή αποτελεί το μόνο πολίτευμα που άντεξε ακριβώς γιατί ακολουθεί τις ανάγκες των κοινωνιών. Οφείλουμε, λοιπόν, να δώσουμε νέο περιεχόμενο στην αντιπροσωπευτικότητά της, ενσωματώνοντας, για παράδειγμα, τα μηνύματα της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και να θωρακίσουμε τους θεσμούς της”.

 Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη “το θεμελιώδες δίπολο, ισχυρό κράτος και ισχυρός πολίτης, υπήρξε το ανθεκτικό θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Και αυτό καλούμαστε και σήμερα να υπηρετήσουμε, στις σύγχρονες συνθήκες”, είπε.”Χρειαζόμαστε και τώρα ένα κράτος ικανό, αλλά με στοχεύσεις διαφορετικές: Χωρίς γραφειοκρατία, με ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, αρωγό της επιχειρηματικότητας”, τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη φέρνει την οικονομική αυτοτέλεια του πολίτη ώστε “αυτός να μην υποτάσσεται στην ανάγκη της στιγμής ή στον εκβιασμό των ισχυρών και του πελατειακού κράτους”. 

“Αυτό είναι η πραγματική προοδευτική πολιτική κι όχι η παραμονή στη μιζέρια. Γιατί δεν υπάρχει τίποτε πιο άδικο από τον οικονομικό ανορθολογισμό, που πάντοτε πλήττει τους πιο αδύναμους”, συμπλήρωσε, ενώ υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, λέγοντας μεταξύ άλλων:”Είπαμε ότι θα ελευθερώσουμε τους Έλληνες απ’ τους φόρους. Και το κάνουμε! Ότι θα ξεκινήσουμε όλα τα μεγάλα έργα. Και το κάνουμε! Και ότι θα φέρουμε Ανάπτυξη για όλους. Και το κάνουμε”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην καλή Παιδεία που, όπως είπε, “δεν είναι ένας στόχος ανάμεσα σε πολλούς, αλλά το δικό μας όπλο στον κόσμο”. “Σήμερα έχουμε μείνει πίσω, από το νηπιαγωγείο μέχρι τα Πανεπιστήμια”, σημείωσε και τόνισε ότι “η παιδεία θα ξαναγίνει αυτό που πάντα ήταν. Το βασικό μονοπάτι κοινωνικής ανόδου. Tο βασικό εθνικό και κοινωνικό όπλο της πατρίδας μας”. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε όμως και στο ζήτημα της ασφάλειας ως “δικαίωμα, βασικό, κοινό και αναφαίρετο” και ως προϋπόθεση της ελευθερίας και της δημοκρατίας”. Η πολιτεία οφείλει να το παρέχει, ανεφερε και διαμήνυσε ότι “θα αποκατασταθεί χωρίς εξαιρέσεις, άβατα, άσυλα, χωρίς αναβολές, με σεβασμό στα δικαιώματα αλλά πάντα με πυξίδα το γενικό καλό”.
“Είπαμε ότι θα απελευθερώσουμε τους Έλληνες από τη βία στα Πανεπιστήμια. Και το κάνουμε!  Ότι οι καταλήψεις θα γίνουν παρελθόν. Και το κάνουμε!  Και ότι συνοικίες της Αθήνας θα παραδοθούν και πάλι ελεύθερες από ναρκωτικά και παραβατικότητα στους κατοίκους τους.  Και το κάνουμε”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε τον στόχο της ενίσχυσης της μεσαίας τάξης λέγοντας ότι “μόνο ενισχύοντας τη μεσαία τάξη μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στον παγκόσμιο καταμερισμό”, ενώ τόνισε ότι οι εισφορές των μισθωτών περικόπτονται κατά 5% σε ορίζοντα τετραετίας και οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενω αποκτούν πραγματική ανταποδοτικότητα με ένα νέο σύστημα ασφάλισης.. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι “με το που θα βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα μειωθεί και, τελικά, θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης”, την οποία χαρακτήρισε “χαράτσι που επιβαρύνει κυρίως τους μισθωτούς, αυτούς που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν”. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα λογίζεται πια αλλιώς και στο εξωτερικό.” Όχι μόνο σαν ένας αξιόπιστος συνομιλητής, πολύτιμος εταίρος και αναγκαίος σύμμαχος. Αλλά, πάνω από όλα, ως ισότιμος συνεργάτης”, τόνισε, ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα για την επιθετική στάση της Τουρκίας λέγοντας ότι”όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας”. 

“Πυξίδες μας παραμένουν το Διεθνές Δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό”, τόνισε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης.Αναφερόμενος τέλος στο Μεταναστευτικό, τόνισε ότι η πολιτική της χώρας έχει αλλάξει, τα σύνορά μας πλέον φυλάσσονται και οι αρμόδιες υπηρεσίες ενισχύονται σε προσωπικό και μέσα και ισχύει νέο καθεστώς για το Άσυλο και τα νησιά ανακουφίζονται, με βάση ένα οργανωμένο σχέδιο διασποράς προσφύγων στην ενδοχώρα”.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι ” το πρόβλημα αυτό ήλθε για να μείνει γι’ αυτό και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μοιραζόμενοι αναλογικά ένα βάρος που σηκώνει η χώρα”.
Μιλώντας τέλος για το κόμμα τη ΝΔ τόνισε ότι “δεν θα πέσει σε χειμερία νάρκη όσο είναι στην κυβέρνηση” και ότι “η οργανωμένη κομματική μας δομή θα είναι η μόνιμη πηγή που θα τροφοδοτεί την κυβέρνηση με ιδέες, με σχέδια και προβληματισμό”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων,...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα...