Τα έργα «Αφροδίτη και  Άδωνις» του Ρούμπενς, «Πέτρος και Παύλος» του Θεοτοκόπουλου, «Η άμωμος σύλληψη» του Μουρίγιο, το μαρμάρινο σύμπλεγμα «Έρως και Ψυχή» του Κανόβα, που συγκαταλέγονται στα σπουδαία έργα της ευρωπαϊκής τέχνης, βρίσκονται ανάμεσα στα 160 έργα που έρχονται από το Ερμιτάζ στην Αθήνα, στην έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 2 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου του 2017, στο Βυζαντινό Μουσείο. Πρόκειται για 34 ελαιογραφίες, 3 ακουαρέλες, 9 γλυπτά και 114 έργα διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών από τις αντίστοιχες συλλογές του, που καλύπτουν ένα διάστημα 25 αιώνων, δηλαδή από τον 5ο αι. π.Χ. έως τον 20ό αιώνα. Μαζί τους θα εκτεθούν χρυσά σκυθικά αντικείμενα, κοσμήματα της ελληνικής τέχνης και αντικείμενα της Ανατολής,  η παρουσίαση των οποίων θα δώσει στους επισκέπτες του Βυζαντινού και Χριστιανικού μουσείου την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια διαχρονική επισκόπηση πολιτισμών Ανατολής και Δύσης.

θησαυροί, Ερμιτάζ, Βυζαντινό Μουσείο,

«Πέτρος και Παύλος» του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου

Τα έργα που προέρχονται από τις συλλογές του Ερμιτάζ, θα εκτεθούν υπό τον τίτλο «The State Hermitage Museum: Gateway to History» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ελλάδα – Ρωσία 2016 και έρχονται ως ανταπόδοση της συλλογής με 120 βυζαντινές αρχαιότητες που ήδη εκτίθενται στο Ερμιτάζ. Στη Ρωσία θα ταξιδέψουν άλλα 21 έργα από το Βυζαντινό, το Μουσείο Μπενάκη και μια ιδιωτική συλλογή για την Κρατική Πινακοθήκη Τετριακόφ υπό τον τίτλο «Βυζαντινή Τέχνη από την Ελλάδα». Η έκθεση των θησαυρών του Ερμιτάζ στο Βυζαντινό μουσείο θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες που θα γίνουν το χειμώνα στην Αθήνα και μια ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες όχι μόνο σπάνια και διάσημα έργα τέχνης, αλλά και αντικείμενα μικροτεχνίας και εφαρμοσμένων τεχνών.

θησαυροί, Ερμιτάζ, Βυζαντινό Μουσείο,

«Η άμωμος σύλληψη» του Μουρίγιο

Το Ερμιτάζ αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης. Φιλοξενείται σε ένα συγκρότημα έξι κτιρίων, τα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα. Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του μουσείου, περιλαμβάνεται η συλλογή έργων δυτικοευρωπαϊκής τέχνης με έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ωγκύστ Ροντέν, Πάμπλο Πικάσο, Ανρί Ματίς, Πωλ Γκωγκέν, Πωλ Σεζάν, Κλωντ Μονέ, Ρέμπραντ και άλλων. Φιλοξενούνται ακόμα εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, καθώς και μεγάλες συλλογές ειδών κοσμηματοποιίας. Ο συνολικός αριθμός των έργων που ανήκουν στις συλλογές του Ερμιτάζ ξεπερνούν τα 3.000.000.