Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

2022: Tι αλλάζει σε μισθούς και συνταξιοδότηση

Τέσσερις αλλαγές σε μισθούς και ασφάλιση, οι οποίες αφορούν στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση εισφορών, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την εφαρμογή νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης, φέρνει το 2022.

Παράλληλα, θα υλοποιηθούν ειδικά προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το ετήσιο σωρευτικό όφελος για τους εργαζόμενους από τη μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, κυμαίνεται -κατά περίπτωση- από 160 έως και 691 ευρώ.

Κακοκαιρία: Δεν πήγατε στη δουλειά σας λόγω χιονόπτωσης; Δικαιούστε να πληρωθείτε

Αναλυτικότερα, ως προς την ενίσχυση του εισοδήματος, προβλέπεται:

  1. Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1ης/1/2022 με προοπτική να υπάρξει και νέα αύξηση, εντός των επομένων μηνών. Ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, θα διαμορφωθεί σε 663 ευρώ τον μήνα για περίπου 500.000 εργαζόμενους, ενώ θα αυξηθούν το επίδομα ανεργίας (στα 407,25 ευρώ από 399,25) και άλλα 23 επιδόματα τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.
  2. Η διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1% στους εργαζομένους (και 3% συνολικά με τη μείωση κατά 1,9% που αφορά τους εργοδότες).
  3. Η απαλλαγή των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα από την εισφορά αλληλεγγύης(με προοπτική να “παγώσει” από το 2022 και για Δημόσιο και συνταξιούχους).

Όριο συνταξιοδότησης

Εντωμεταξύ, όσοι δεν κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2021 οδηγούνται υποχρεωτικά σε συνταξιοδότηση με αυξημένο όριο ηλικίας:

– Πλήρης σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.

– Πλήρης σύνταξη στα 67 με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης.

– Μειωμένη σύνταξη στα 62.

Ωστόσο:

Για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο των διατάξεών του μετά την 1/1/2022, η σύνταξή καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο – μεταβατικό – όριο ηλικίας.

Το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης, εξακολουθεί και ισχύει.

Νέα επικουρική

Οι εισφορές των ασφαλισμένων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου, θα τοποθετούνται σε “ατομικό κουμπαρά» και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις.

Στους 40.000 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν οι νέοι εργαζόμενοι, που θα ενταχθούν στο Ταμείο την επόμενη χρονιά.

Σε πρώτη φάση, από το 2023, θα προσφέρεται στους ασφαλισμένους μόνο το βασικό επενδυτικό πακέτο.

Από τις αρχές 2025 και μετά, τα χαρτοφυλάκια των ασφαλισμένων θα διαφοροποιούνται στο επίπεδο ρίσκου ανάλογα με την ηλικία και τις επιλογές κάθε εργαζόμενου.

Aπασχόληση

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα είναι διαθέσιμο το «Ανοικτό πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας για την πρώτη πρόσληψη νέων ηλικίας 18-29 ετών – «Πρώτο Ένσημο». Οι εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν νέο, ηλικίας 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία, θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης (ειδικό έντυπο) στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Επεκτείνεται κατά 50.000 θέσεις το πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης και οι εργοδότες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, επίσης, από την 1η Ιανουαρίου.

Ξεκινά η υλοποίηση του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 ανέργους σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών και συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...

Άρειος Πάγος: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, εκτός της «κούρσας» για τις ευρωεκλογές τέθηκαν οι «Σπαρτιάτες». Υπενθυμίζεται ότι υπομνήματα είχαν καταθέσει στον...

Ρέντη: Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών

Την συμμορία χούλιγκαν που εμπλέκεται μεταξύ άλλων στην δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών στου Ρέντη που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του Αρχιφύλακα Γεώργιου...

Διακοπές Ρεύματος ΔΕΗ: Χωρίς ρεύμα την Πέμπτη (25/04) αυτές οι περιοχές της Αθήνας!

Σε πολλές περιοχές της Αττικής θα σημειωθεί προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος την Πέμπτη (25/4/2024). Πόση ώρα θα κρατήσει η διακοπή ρεύματος και τι ώρες θα...
Κιλκίς, κατέσχεσαν, κρέας,

“Καλάθι του Πάσχα”: Σε ισχύ από σήμερα – Και το αρνί στις νέες κατηγορίες...

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Τετάρτη (24/4) το Καλάθι του Πάσχα, το οποίο καλείται να δώσει λύση στις αυξημένες τιμές των πασχαλινών προϊόντων. Σύμφωνα με...

Λες και βρίσκεσαι στον πλανήτη Άρη! Δυστοπικές εικόνες από την Αθήνα λόγω αφρικανικής σκόνης...

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ – Ένα απόκοσμο σκηνικό επικρατεί στον ουρανό των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, όπου τα κίτρινα και τα πορτοκαλί χρώματα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ρέντης – Μητσοτάκης: Στοίχημα η σύγκλιση των μισθών με την Ευρώπη

Τη βιομηχανία μπαχαρικών «Ήλιος» επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός και στο μήνυμά του αναφέρθηκε τόσο στον...

ΕΦΚΑ: Αλλαγές στην ημερομηνία καταβολής των χρημάτων στις συντάξεις του Μαρτίου

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι, επειδή εκλείπουν πλέον οι λόγοι (covid-19) για την...

Μητσοτάκης: “Γκάζι” στις μεταρρυθμίσεις – Πρωταρχικός στόχος η αύξηση μισθών

Εύσημα στην Αθήνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έδωσε ο πρόεδρος του δ.σ. και...

ΕΦΚΑ: Νωρίτερα οι πληρωμές των συντάξεων Φεβρουαρίου

Σε δύο δόσεις και νωρίτερα κατά μία μέρα από τον αρχικό προγραμματισμό, στις 25...