24 Μαρτίου Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»Μπλεκ, Ζαγκόρ και Όμπραξ σε έκθεση κόμικς

372

Ο Μικρός Ήρωας, ο Μπλεκ, ο Ζαγκόρ, ο Όμπραξ, ο Λοχαγός Μαρκ, όλοι τους ήρωες που στιγμάτισαν μια εποχή και έχουν, ως κλασικοί πλέον, παραμείνει επίκαιροι μέχρι σήμερα παρουσιάζονται σε μια νοσταλγική έκθεση, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων.

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα,στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του ΟΠΑΝΔΑ, θα λάβει χώρα μια πολύ ιδιαίτερη παρουσίαση. Οι εκδόσεις Comics & Crosswords Publications θα παρουσιάσουν το, ήδη αγαπημένο στο κοινό, βιβλίο «Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά».

Για την έκδοση θα μιλήσουν, εκτός από τους δημιουργούς, ο σημειολόγος και ιστορικός τέχνης Χάρης Καμπουρίδης, ο συγγραφέας Τζίμμυ Κορίνης, ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης, ο σκιτσογράφος Σπύρος Ορνεράκης και ο συγγραφέας Λευτέρης Ταρλαντέζος. Συντονίζει ο εκδότης Λεωκράτης Ανεμοδουράς.

Επιπλέον, θα προβληθεί 40λεπτο ντοκιμαντέρ για τον Στέλιο Ανεμοδουρά (1917 – 2000) και τις δημιουργίες του και θα ακολουθήσει έκθεση αυθεντικών περιοδικών των εκδόσεών του, από τις συλλογές του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων). Η έκθεση θα γίνει στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στο βιβλίο καταγράφεται, για πρώτη φορά, ολόκληρο το συγγραφικό κι εκδοτικό του έργο από τρεις διακεκριμένους συγγραφείς, τον Γιώργο Βλάχο, τον Γιώργο Πολ. Παπαδάκη και τον Νίκο Δημ. Νικολαϊδη.

Ως φόρο τιμής στον Στέλιο Ανεμοδουρά, οι τρεις συγγραφείς, που δημιούργησαν το βιβλίο «Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά», γράφουν ο καθένας μια νέα ιστορία με τον ήρωα που τον έχει σημαδέψει περισσότερο. Οι ιστορίες αυτές, με πρωταγωνιστές τον Μικρό ήρωα και τον Μπλεκ, την εικονογράφηση των οποίων ανέλαβε ο εξαιρετικός εικονογράφος Κ. Φραγκιαδάκης, παρατίθενται στο τέλος του βιβλίου.

Διαβάστε επίσης:  Με τον Μίκη Θεοδωράκη συναντήθηκε η Λίνα Μενδώνη

Ο εκδότης που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Έχοντας γαλουχήσει ολόκληρες γενιές, οι χάρτινοι ήρωες του «Υπεράνθρωπου», του «Μπλεκ», του «Ζαγκόρ», του «Όμπραξ», της «Περιπέτειας» και του «Μικρού ήρωα», ξεπηδούσαν μέσα από τα περιοδικά κόμικς που κυκλοφορούσε ο Στέλιος Ανεμοδουράς, ο οποίος σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή με ιστορίες φαντασίας, ελευθερίας, ξεγνοιασιάς, αλλά και ήθους και αξιοπρέπειας. Τώρα, ήρθε η ώρα να κυκλοφορήσει και η δική του προσωπική ιστορία.

Δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας, σφράγισε – με το έντονο αφηγηματικό του ύφος – μια μεγάλη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, δηλαδή τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν τις περιπέτειες του πολέμου, της κατοχής και της εμφύλιας σύρραξης. Ξεκίνησε τη θητεία του στον χώρο των περιοδικών εκδόσεων, πλάι στον Απόστολο Μαγγανάρη, και συνέχισε με τις καθαρά δικές του δημιουργίες.

Το 1953, αποφάσισε να συγγράψει – με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης – τις περιπέτειες του ηρωικού Γιώργου Θαλάσση, σε συνεργασία με τον εικονογράφο Βύρωνα Απτόσογλου, προσπάθεια που συνεχίστηκε αρχικά έως το 1968, αλλά και μετά, με αλλεπάλληλες επανεκδόσεις.

Τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της κουλτούρας των νεαρών αναγνωστών και παρασημοφορήθηκε, λίγο πριν το τέλος της ζωής του, από τον δήμο Αθηναίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here