Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13 C
Athens

25η Μαρτίου: Μεγαλοπρεπής η παρέλαση για τα 201 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης

Με λαμπρότητα και με την παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας αλλά και τη συμμετοχή πλήθους πολιτών πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της επανάστασης του 1821.

Μηχανοκίνητα, και πεζοπόρα τμήματα του στρατού και άλλων σωμάτων ασφαλείας σε άψογους σχηματισμούς κέρδισαν το χειροκρότημα του κόσμου στέλνοντας μήνυμα ότι αποτελούν την ασπίδα άμυνας της χώρας. Στον αττικό ουρανό πέταξαν για πρώτη φορά και τα προσφάτως αποκτηθέντα αεροσκάφη Ραφάλ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την παρέλαση των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας άνοιξαν οι αδελφές νοσοκόμες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ακολούθησε μεικτό τμήμα διασωστών ενώ στον αττικό ουρανό έκανε την εμφάνιση του το θρυλικό αεροσκάφος Supermarine SPITFIRE MJ755 συνοδευόμενο από αεροσκάφος F-16.

Κ. Σακελλαροπουλου: Το παράδειγμα των αγωνιστών του ‘21 μας εμπνέει και μας εμψυχώνει στη διαρκή προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας

«Το παράδειγμα των αγωνιστών του ‘21 μας εμπνέει και μας εμψυχώνει στη διαρκή προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη δήλωσή της μετά την παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 2021.

Όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος «Ο ηρωικός ξεσηκωμός των προγόνων μας στις 25 Μαρτίου 1821 οδήγησε, μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες, στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Μιας χώρας ανεξάρτητης και δημοκρατικής, στον πυρήνα, εδώ και χρόνια, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «Η επέτειος της Επανάστασης, την οποία τιμήσαμε με τη σημερινή παρέλαση, μας θυμίζει ότι τα έθνη καταλαμβάνουν τη θέση τους στον χάρτη της Ιστορίας με πίστη στις δικές τους δυνάμεις, ενότητα και πάθος για ελευθερία. Το παράδειγμα των αγωνιστών του ‘21 μας εμπνέει και μας εμψυχώνει στη διαρκή προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Την ανάγκη να επιστρατεύσουμε «την δύναμη και την αντοχή μας ώστε και πάλι μία διεθνής περιπέτεια να γίνει μία εθνική νίκη», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, από τις Βρυξέλλες.

«Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε έναν θρίαμβο της Ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης των λαών. Υπήρξε η αρχή ενός νέου κόσμου, ιδίως στην Ευρώπη, ο οποίος τελικά σηματοδοτήθηκε από την Ισότητα και τη Δημοκρατία», σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Η καταπίεση και η άσκηση βίας απέναντι σε έναν λαό όπως συμβαίνει σήμερα με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Διακόσια ένα χρόνια μετά την εθνική παλιγγενεσία, η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο σταυροδρόμι», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Η επανάσταση του 1821, ως γνήσιο «τέκνο» της εποχής της, διδάσκει ότι η «σωστή πλευρά της ιστορίας» είναι αυτή που κινεί τον τροχό της κοινωνικής εξέλιξης προς τα μπρος, είναι ο δίκαιος αγώνας των καταπιεσμένων ενάντια στις κοινωνικές τάξεις που, σε κάθε ιστορική περίοδο, εκφράζουν το «παλιό» και «ξεπερασμένο», επισημαίνει σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Έχουμε ιερή υποχρέωση να θυμόμαστε στο διηνεκές ότι η ελευθερία ενός λαού προαπαιτεί την απελευθέρωση του από τον φόβο και από την επιχειρηματική λογική της διαχείρισης κινδύνου», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του για την σημερινή επέτειο το γραφείο Τύπου του Μέρα25.

Τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για τη προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων υπογράμμισε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο της Ελλάδας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται μαζί για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής μας, από την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων της περιοχής έως την απόδειξη ότι οι δημοκρατίες προσφέρουν στους λαούς μας και στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής του αυταρχισμού. Μέσω του συνεχιζόμενου Στρατηγικού μας Διαλόγου, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τη συνεργασία σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα και η περσινή επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας θα ενισχύσει τη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας για τα επόμενα χρόνια».

Να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση από το παράδειγμα των αγωνιστών του ’21. Οφείλουμε να παλέψουμε και να υπερνικήσουμε τις προκλήσεις μαζί με τους συμμάχους μας. Οφείλουμε να αντέξουμε γιατί είμαστε Έλληνες. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά το τέλος της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. «Γιορτάζουμε», είπε, «με μεγάλη λαμπρότητα τη διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τη μεγάλη Εθνική μας εορτή». «Τιμούμε», συνέχισε, «τη μνήμη αυτών που αγωνίστηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να είναι η Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη». «Στις μέρες μας», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «αντιμετωπίζουμε μια πλειάδα επικίνδυνων και σύνθετων προκλήσεων. Κρίσεις που απαιτούν δύναμη και ανθεκτικότητα προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε επιτυχώς». Ξεκαθάρισε ότι «είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό από όπου κι αν αυτός προέρχεται. Και είμαστε υπέρ της εδαφικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας κάθε χώρας». Υπογράμμισε, δε, ότι πρέπει να έχουμε «πάντα στο μυαλό μας ότι οι μεγάλες νίκες ήρθαν όταν ήμασταν ενωμένοι ενώ οι μεγάλες ήττες ήρθαν, στην ιστορική μας διαδρομή, όταν μαλώναμε».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σαν σήμερα 20 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1841: Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ»,...

Ρέθυμνο: Νεκρός 78χρονος που έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 78χρονος στο Ρέθυμνο, καθώς βρέθηκε στο κενό από το μπαλκόνι πρώτου ορόφου, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του. Σύμφωνα με...

Κακοκαιρία: Πυκνή χιονόπτωση στο Περτούλι Τρικάλων (φωτο/βίντεο)

Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει 20 Απριλίου αλλά ο καιρός θυμίζει Χριστούγεννα στα ορεινά των Τρικάλων. Το Περτούλι χαρακτηριστικά ξημέρωσε με ένα λευκό πέπλο...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Σάββατο 20 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος.

Κακοκαιρία: Οι 6 περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Πλημμύρισαν δρόμοι της...

Σε συναγερμό παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία-εξπρές που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το απόγευμα της Παρασκευής (19/04), και αναμένεται, σύμφωνα με...
Στέλιος Κυριακίδης, μαραθώνιος, Βοστώνη,

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Ο θρίαμβος του Στέλιου Κυριακίδη στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, πριν εβδομήντα οκτώ χρόνια!

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη akontogiannidis@yahoo.gr Πέρασαν εβδομήντα οκτώ χρόνια (1946-2016) από τότε που ο μαραθωνοδρόμος Στέλιος Κυριακίδης, ο λαμπρός αυτός άνθρωπος και αθλητής, που έδειξε στους...
Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, ήρθε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Λωρίδας της Γάζας: Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε σχεδόν όλες τις χερσαίες δυνάμεις

Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε σχεδόν όλες τις χερσαίες δυνάμεις - πλην μιας ταξιαρχίας αρκετών...

Ισραήλ: Ο στρατός ενισχύει τα μέτρα άμυνας μετά την ιρανική απειλή

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ενίσχυσε τα μέτρα άμυνας με φόντο τον πόλεμο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Μαρτίου γιορτάζεται για πρώτη φορά επισήμως η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1838 Γιορτάζεται για πρώτη φορά επισήμως, με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα, η επέτειος...

25η Μαρτίου: Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί στην Αθήνα λόγω της στρατιωτικής παρέλασης

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πρωτεύουσα ανήμερα της 25ης Μαρτίου, λόγω στρατιωτικής παρέλασης. Τις κυκλοφοριακές αλλαγές...