27 έφτασαν οι νεκροί στο ξενοδοχείο στο Μάλι από επίθεση τζιχαντιστών

144
ISIS, Ινδία, νεκρός, επικεφαλής,

Oι ένοπλοι που επιτέθηκαν εναντίον του ξενοδοχείου Radisson Blu στο Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μαλί, δεν κρατούν πλέον άλλους ομήρους, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας, ο συνταγματάρχης Σαλίφ Τραορέ.

«Δεν κρατούν πλέον κανέναν όμηρο αιχμάλωτο και μια επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας διεξάγεται για τον εντοπισμό τους» επισήμανε ο Τραορέ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου έπειτα από μια ομηρία που διήρκησε πολλές ώρες στο εσωτερικό του ξενοδοχείου.
Στο μεταξύ οι σοροί 18 ανθρώπων βρέθηκαν εντός του ξενοδοχείου γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μιας πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ξένης χώρας.

«Δέκα οκτώ πτώματα εντοπίστηκαν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή η πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί, διευκρινίζοντας ότι οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις που ήρθαν από τη Μπουρκίνα Φάσο έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του ξενοδοχείου και «συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στο πλευρό των δυνάμεων του Μαλί».

Έξι πολίτες των ΗΠΑ είναι μεταξύ εκείνων που απομακρύνθηκαν από το ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μάλι, όπου ένοπλοι συνέλαβαν σήμερα ομήρους 170 ανθρώπους, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ.

Ο συνταγματάρχης του στρατού Μαρκ Τσιντλ, εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ, είπε ακόμη πως ειδικές δυνάμεις προσφέρουν τη βοήθειά τους στο επεισόδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα Μπαμακό. Το Πεντάγωνο είχε δηλώσει νωρίτερα πως αμερικανικές ειδικές δυνάμεις βοηθούν τις δυνάμεις του Μαλί προκειμένου οι όμηροι να απελευθερωθούν με ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης:  Το "άγνωστο" επίδομα των 239,5 ευρώ (ΟΑΕΔ)

“Οι αμερικανικές δυνάμεις βοηθούν στη μεταφορά των πολιτών σε ασφαλές μέρος ενώ οι δυνάμεις του Μάλι ασφαλίζουν το ξενοδοχείο”, διευκρίνισε η αντισυνταγματάρχης Μισέλ Μπαλντανζά. Από την πλευρά της, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μαλί “επιβεβαιώνει” τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Αμερικανοί πολίτες βρίσκονταν στο ξενοδοχείο τη στιγμή που εκδηλώθηκε η επίθεση, είχε αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εξάλλου, ειδικές γαλλικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο ξενοδοχείο Radisson Blu του Μπαμακό, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.
“Ανταποκρινόμενος σε αίτημα των αρχών του Μαλί, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν αποφάσισε την αποστολή ενός αποσπάσματος γαλλικών ειδικών δυνάμεων” από την Μπουρκίνα Φάσο. Τα στοιχεία αυτά “βρίσκονται επιτόπου από τις 14:00 γαλλική ώρα” (15:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το υπουργείο.

Στο μεταξύ, επτά Αλγερινοί, από τους οποίοι οι έξι είναι μέλη μιας επίσημης αλγερινής αντιπροσωπείας, που διέμεναν στο ξενοδοχείο Radisson, αφέθηκαν ελεύθεροι, ανακοίνωσε το αλγερινό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων APS.
Η απελευθέρωση της αντιπροσωπείας αυτής, που αποτελείται κυρίως από διπλωμάτες, επιτεύχθηκε χάρη στη συνδυασμένη δράση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Μαλί (Minusma) και των ενόπλων δυνάμεων του Μαλί, δήλωσε ο Ραμτάνε Λαμάρα προσθέτοντας πως ένας έβδομος αλγερινός υπήκοος, στέλεχος σε γαλλική επιχείρηση, έχει επίσης απομακρυνθεί από το ξενοδοχείο.

Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ