50χρονος έστηνε απάτες με μικρές αγγελίες στο διαδίκτυο

157
συνελήφθη, 31χρονος, παιδική πορνογραφία,

Βάζοντας ψεύτικες μικρές αγγελίες στο διαδίκτυο ένας 50χρονος κατάφερε να εξαπατήσει τα θύματά του παίρνοντας μεγάλα ποσά ως προκαταβολή για την πώληση οχημάτων που δήθεν βρίσκονταν στο εξωτερικό.

Στην πρώτη περίπτωση, τον περασμένο Αύγουστο, έγινε καταγγελία στη Θήβα, σύμφωνα με την οποία, άγνωστοι ανάρτησαν σε ελληνική ιστοσελίδα, αγγελία πώλησης αγροτικού μηχανήματος, έναντι του χρηματικού ποσού των 17.200 ευρώ.

Το θύμα επικοινώνησε με τον φερόμενο ως πωλητή, ο οποίος του γνωστοποίησε πως το όχημα βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και του υπέδειξε να επικοινωνήσει με μεταφορική εταιρία, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα αναλάμβανε και την μεταφορά του οχήματος στην Ελλάδα, μετά την προκαταβολή χρηματικού ποσού.

Ο ιδιώτης επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με εκπροσώπους της παραπάνω υποτιθέμενης εταιρίας και πείσθηκε να καταβάλλει ως προκαταβολή το χρηματικό ποσό των 3.617 ευρώ, σε τραπεζικό λογαριασμό τράπεζας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό την αποστολή του αγροτικού μηχανήματος, πλην όμως, ποτέ δεν παρέλαβε το εν λόγω μηχάνημα.

Στη δεύτερη περίπτωση, τον Απρίλιο του 2014 από άλλο ιδιώτη είχε γίνει καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία είχε πέσει θύμα απάτης από άγνωστους δράστες, με την ίδια μέθοδο και όμοιο τρόπο δράσης.
Στη περίπτωση αυτή, ο ιδιώτης είχε εντοπίσει σε ελληνική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, αγγελία πώλησης πολυτελούς Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, με έδρα το Εδιμβούργο Σκωτίας, έναντι σαράντα έξι χιλιάδων διακοσίων 46.200 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:  Εορτολόγιο:Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον φερόμενο ως πωλητή, του υπεδείχθη να επικοινωνήσει με την ίδια μεταφορική εταιρία και ακολούθως, με την προαναφερόμενη μέθοδο, πείσθηκε να καταβάλλει το χρηματικό ποσό των τριών χιλιάδων τετρακοσίων πενήντα 3.450 ευρώ ως προκαταβολή, σε λογαριασμό τράπεζας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ουδέποτε παρέλαβε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατόπιν σχετικών παραγγελιών των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Θήβας και Αθηνών αντίστοιχα, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και ψηφιακών δεδομένων – στοιχείων των εν λόγω υποθέσεων και προέκυψε η εμπλοκή του 50χρονου ημεδαπού και στις δύο υποθέσεις.
Μετά από όλα αυτά την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 έγινε έρευνα στην οικία του 50χρονου ημεδαπού σε περιοχή της Αττικής, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος θα αποσταλεί στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ενώ σε βάρος του 50χρονου έχουν σχηματισθεί και κατά το παρελθόν από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συναφείς δικογραφίες, για παρόμοια αδικήματα.