Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
21.5 C
Athens

5+2 τρόφιμα για δυνατά πνευμόνια και καλύτερη αναπνοή

Η διατήρηση της καλής υγείας των πνευμόνων είναι σημαντική για να νιώθουμε καλά. Παρόλα αυτά, κοινοί παράγοντες, όπως η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου και σε περιβαλλοντικές τοξίνες, αλλά και η κατανάλωση μιας διατροφής που προάγει την φλεγμονή, μπορούν να βλάψουν αυτά τα σημαντικά όργανα.

Επιπλέον, συχνές παθήσεις όπως το άσθμα  και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μας.

Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να προστατεύσει τους πνεύμονές μας, αλλά και να μειώσει τη ζημιά που έχουν υποστεί και τα συμπτώματα μίας ασθένειας.

1. Παντζάρια
Τόσο οι βολβοί όσο και τα χόρτα των παντζαριών περιέχουν ενώσεις που βελτιώνουν τη λειτουργία των πνευμόνων. Είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία είναι επωφελή για την αναπνευστική λειτουργία, καθώς συμβάλλουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιστοποιούν την πρόσληψη οξυγόνου.
Επίσης η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της αναπνευστικής λειτουργίας σε ανθρώπους με προβλήματα στους πνεύμονες, όπως η ΧΑΠ και η πνευμονική υπέρταση.
Τέλος, τα χόρτα των παντζαριών περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη C και καροτενοειδή αντιοξειδωτικά, στοιχεία σημαντικά για την καλή υγεία των πνευμόνων.

2. Πιπεριές
Οι πιπεριές είναι ανάμεσα στις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C, ένα υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό που λειτουργεί ως δυνατό αντιοξειδωτικό στο σώμα. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι σημαντική για όσους καπνίζουν. Μάλιστα, λόγω των καταστροφικών επιδράσεων του καπνού του τσιγάρου στις αποθήκες αντιοξειδωτικών του σώματος, οι ειδικοί συστήνουν στους καπνιστές να καταναλώνουν επιπλέον 35 mg βιταμίνης C ημερησίως.
Βέβαια πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές μπορεί να ωφελούνται από υψηλότερες δόσεις βιταμίνης C και εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C έχουν καλύτερη αναπνευστική λειτουργία από αυτούς με τη χαμηλότερη. Ενδεικτικά, η κατανάλωση μιας γλυκιάς κόκκινης πιπεριάς μετρίου μεγέθους προσφέρει 169% από τη συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης C.

3. Μήλα
Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μήλων μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αναπνευστικής λειτουργίας.
Για παράδειγμα, μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μήλου σχετίζεται με βραδύτερη φθορά στη λειτουργία των πνευμόνων στους πρώην καπνιστές. Επιπλέον, η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μήλων εβδομαδιαίως σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία πνευμόνων και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ΧΑΠ.
Τέλος, η κατανάλωση μήλων έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος και καρκίνου του πνεύμονα, πράγμα που μπορεί να οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, όπως τα φλαβονοειδή και η βιταμίνη C στα μήλα.

4. Κολοκύθα
Η σάρκα της κολοκύθας περιέχει μια ποικιλία φυτικών ενώσεων που ενισχύουν την υγεία των πνευμόνων. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καροτενοειδή, όπως η β-καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξενθίνη, στοιχεία με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών σχετίζονται με καλύτερη αναπνευστική λειτουργία τόσο σε γηραιότερους όσο και σε νεότερους πληθυσμούς.
Οι καπνιστές μπορεί επίσης να ωφεληθούν ιδιαίτερα από την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων πλούσιων σε καροτενοειδή, όπως η κολοκύθα. Τα στοιχεία, μάλιστα, δείχνουν ότι οι καπνιστές μπορεί να έχουν 25% χαμηλότερη συγκέντρωση καροτενοειδών αντιοξειδωτικών από τους μη καπνιστές, πράγμα που μπορεί να βλάψει την υγεία των πνευμόνων.

5. Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται συχνά για την ενίσχυση της συνολικής υγείας του ατόμου λόγω των δυνατών αντιοξειδωτικών και αντφλεγμονώδων επιδράσεών του. Η κουρκουμίνη, το βασικό ενεργό συστατικό του κουρκουμά, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελής για την υποστήριξη της λειτουργίας των πνευμόνων.
Μια μελέτη σε 2.478 άτομα βρήκε ότι η πρόσληψη κουρκουμίνης σχετίζεται με βελτιωμένη αναπνευστική λειτουργία. Επιπλέον, η αναπνευστική λειτουργία των καπνιστών που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη κουρκουμίνης ήταν σημαντικά καλύτερη από τους καπνιστές με τη χαμηλότερη πρόσληψη. Ενδεικτικά, η υψηλότερη πρόσληψη κουρκουμίνης στους καπνιστές σχετίστηκε με κατά 9,2% καλύτερη αναπνευστική λειτουργία σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν κουρκουμίνη.

6. Ντομάτα και προϊόντα ντομάτας
Οι ντομάτες και τα προϊόντα της βρίσκονται ανάμεσα στις πιο πλούσιες διατροφικές πηγές λυκοπενίου, ενός καροτενοειδούς αντιοξειδωτικού που έχει σχετιστεί με βελτιωμένη αναπνευστική λειτουργία. Η κατανάλωση προϊόντων ντομάτας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή των αεραγωγών σε πάσχοντες από άσθμα και βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία σε ανθρώπους με ΧΑΠ.
Μια μελέτη του 2019 σε 105 ανθρώπους με άσθμα έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες σχετιζόταν με χαμηλότερη επικράτηση του μη ελεγχόμενου άσθματος. Επιπλέον, η κατανάλωση ντομάτας σχετίστηκε με μικρότερη φθορά στη λειτουργία των πνευμόνων στους πρώην καπνιστές.

7. Μούρα
Τα μούρα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και η κατανάλωσή τους έχει σχετιστεί με αρκετά οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων η προστασία και διατήρηση της αναπνευστικής λειτουργίας. Επίσης είναι πλούσια πηγή ανθοκυανινών, δηλαδή ισχυρών χρωστικών ουσιών που προστατεύουν τον ιστό των πνευμόνων από την οξειδωτική βλάβη.
Μια μελέτη σε 839 βετεράνους στην Αμερική διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μούρων σχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά μείωσης της αναπνευστικής λειτουργίας και ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων μούρα την εβδομάδα επιβραδύνει τη φθορά της λειτουργίας των πνευμόνων έως και κατά 38% σε σχέση με τη χαμηλή ή την καθόλου κατανάλωση.

Πηγή: ygeiamou.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Έλαιο δαμάσκηνου: Τα απίστευτα οφέλη που σου προσφέρει και σίγουρα δεν το γνώριζες!

Τα δαμάσκηνα είναι ένα πολύ παρεξηγημένο φρούτο, που πολλοί από εμάς δεν έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Ωστόσο, κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας τόσο στην...

8 τροφές “δηλητήριο” για τα νεφρά

Βρίσκονται σε κάθε σπίτι! Οι βλαβερές διατροφικές συνήθειες, συμβάλλουν στη δημιουργία στέρεων σχηματισμών στον ουρικό σωλήνα και τα νεφρά. Υπολογίζεται, ότι το 80% της πέτρας...

Πώς θα χάσω γρήγορα κιλά: Οι 9 συμβουλές

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένας στόχος απώλειας βάρους 1-2 κιλών την εβδομάδα θεωρείται ασφαλής. Η μείωση των υδατανθράκων, η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών, η άσκηση...

Αυτά θα τρώμε το 2040

Το μέλλον των τροφίμων αλλά και το πώς φανταζόμαστε τα γεύματα το 2040 βρέθηκαν στο επίκεντρο σχετικού πάνελ, στα πλαίσια του 8ου Οικονομικού Φόρουμ...

Αλτσχάιμερ: Το φρούτο-προστάτης του εγκεφάλου

Το Αλτσχάιμερ έχει ως αποτέλεσμα την έκπτωση των διανοητικών ικανοτήτων, που επηρεάζει τα γνωστικά πεδία και δημιουργεί πρόβλημα στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή του...

Έχεις κατακράτηση υγρών; Πιες αυτό και θα ξεφουσκώσεις αμέσως!

Σούπερ χυμός για την κατακράτηση υγρών! Θα πιστεύατε ποτέ ότι ένας φυσικός χυμός μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατακράτηση υγρών που ίσως σας...
Ο πολύς καφές και η μεσογειακή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Η διατροφή συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής

Η διάρκεια της ζωής μας φαίνεται πως επηρεάζεται από ένα σύνολο παραγόντων. Κυρίαρχο ρόλο ως προς το προσδόκιμο του βίου ενός ατόμου με υγεία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ψυγείο και διακοπή ρεύματος: Τι πρέπει να ξέρετε για ό,τι περιέχει μέσα

Το καλοκαίρι, το αυξημένο φορτίο στο δίκτυο της ΔΕΗ λόγω της ταυτόχρονης χρήσης χιλιάδων...