71.000 αγρότες απειλούνται με κατάσχεση

42
αγρότες, μπλόκα, Ευζώνους, Μάλγαρα,

Mε ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών απειλούνται 71.000 αγρότες με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, καθώς, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΓΑ, δεν έσπευσαν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στη «μαύρη λίστα» του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Προ ημερών εστάλη η τελευταία παρτίδα με τα ονόματα 21.000 αγροτών, η μέση οφειλή των οποίων κυμαίνεται στις 10.000 ευρώ. Δεδομένου μάλιστα πως χιλιάδες αγρότες έχασαν τις ρυθμίσεις χρεών, ελλοχεύει ο κίνδυνος δεσμεύσεων λογαριασμών και επιδοτήσεων.

Για μικρότερα ποσά, την ευθύνη της είσπραξης έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, ανά την επικράτεια. Οι δανειστές, έχουν διαπιστώσει ότι μέσω του ΚΕΑΟ μπορεί να αυξηθούν οι πιθανότητες είσπραξης και πιέζουν ώστε να μεταφερθούν εκεί ακόμα και περιπτώσεις με οφειλές, μικρότερες από το ανωτέρω όριο των 5.000 ευρώ, ανά περίπτωση.

Διαβάστε επίσης:  Από τα Ίμια στους Φούρνους... οι βρώμικες πένες του ενδοτισμού σε διατεταγμένη υπηρεσία δουλοπρέπειας

Παράλληλα, υπάρχει στη «φαρέτρα» των εισπρακτικών μηχανισμών και η διάταξη νόμου που δίνει το δικαίωμα του συμψηφισμού των ασφαλιστικών, αλλά και των φορολογικών εισφορών των αγροτών με επιδοτήσεις.

Με ακατάσχετο για ένα λογαριασμό ανά πιστωτικό ίδρυμα, στα επίπεδα των 1.250 ευρώ, δίνεται το δικαίωμα στον προϊστάμενο μιας τοπικής εφορίας ή του ΟΓΑ να ενεργοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη, έχει ουσιαστικά καταστεί ανενεργή.

Τυχόν προκαταβολές και ενδιάμεσες πληρωμές, μέσω ΕΣΠΑ για προγράμματα αλιείας και αγροτικής ανάπτυξης, δεν κατάσχονται. Όμως μπορούν να κατασχεθούν, μετά την ολοκλήρωση του όποιου έργου, οι τελικές πληρωμές.