Aποφασίζουν οι αγρότες τις επόμενες ώρες, ενώ παραμένουν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

96
συνεχίζουν, κινητοποιήσεις,αγρότες,Νίκαια,

Καθοριστικής σημασίας κρίνονται οι επόμενες ώρες για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, με τους αγροτοσυνδικαλιστές να αναφέρουν ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, αλλά δεν θέλουμε και την κοινωνία απέναντί μας, δημιουργώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των πολιτών».

Έτσι, στις δύο συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί σε Σίνδο Θεσσαλονίκης και Νίκαια Λάρισας θα τεθεί εκ νέου ο συντονισμός και η μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ενώ θα επιχειρηθεί η ένωση δυνάμεων. Αντιπροσωπεία από το τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, κατευθύνεται ήδη στη Νίκαια Λάρισας, «προκειμένου να συζητήσουμε και να κουμπώσουμε τη συνεργασία μας» τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίτος. «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι αυτό που γίνεται δεν έχει χρώμα» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «τα προβλήματα είναι τέτοια που επιβάλλεται να είμαστε ενωμένοι πέραν των πολιτικών μας θέσεων».

Στο μεταξύ, σε μια πρώτη κίνηση να κλείσουν επ΄ αόριστον κάποια σημεία, δημιουργήθηκε πρόβλημα στην κίνηση και διέλευση οχημάτων, που τελικά οι αγροτοσυνδικαλιστές αποφάσισαν σε ένδειξη καλής θέλησης να «υποχωρήσουν». Μάλιστα, δεν έλειψε και η «επίδειξη δύναμης» των αγροτικών μπλόκων, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα να στέλνουν το μήνυμα «ότι εάν θέλουμε μπορούμε να μπλοκάρουμε τα πάντα», όπως υποστήριξε ο αγροτοσυνδικαλιστής Θεόδωρος Νέλλας, σχολιάζοντας τη χθεσινή κίνηση που έκαναν στον νομό Πέλλας και έκλεισαν συμβολικά για μιάμιση ώρα τη γέφυρα του Αξιού, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, με συμμετοχή όλων των μπλόκων και της Χαλκηδόνας.

Στο πλαίσιο αυτό και εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τις δύο συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι, από τη μια μεριά πληθαίνουν τα μπλόκα και τα τρακτέρ στους δρόμους, από την άλλη σε μερικά σημεία θα υπάρξει κλείσιμο 12:00-14:00 το μεσημέρι, ενώ σε άλλα δεν θα σημειωθεί καμία κινητοποίηση μέχρι το βράδυ, οπότε και προγραμματίζεται συμβολικός αποκλεισμός 19:00-21:00.

Διαβάστε επίσης:  Την πλήρη αντίθεσή της εξέφρασε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, για την Αγία Σοφία

Στον νομό Πιερίας, από το πρωί, με σύνθημα «αντί να μας πιούν το αίμα, το δίνουμε για να σώσουμε μια ζωή», οι συμμετέχοντες στα μπλόκα κατευθύνονται στο νοσοκομείο Κατερίνης όπου έχουν οργανώσει αιμοδοσία. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, το «μεσημέρι θα κλείσουμε συμβολικά από τις 14:00 και για μια ώρα, ενώ θα παρακολουθούμε στενά τι γίνεται στις συναντήσεις». Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία, μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 500 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη (10:00). Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμμετέχοντες από το συγκεκριμένο μπλόκο αποχωρούν και κατευθύνονται σε αυτό που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Στο συγκεκριμένο μπλόκο, η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 700 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά.

Σήμερα στήνεται και το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», από αγρότες και κτηνοτρόφους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Νομού Χαλκιδικής. Όλες οι πλευρές, όπου και αν πρόσκεινται, λένε ότι θα συμμετέχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνεται για τις 28 Ιανουαρίου 2016, ημέρα έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης «Agrotica».