Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Aύξηση φορολογίας δεν θα επιφέρει και αύξηση εσόδων, το αντίθετο…

Η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας βρίσκονται σε μια ατέρμονη συνδιαλλαγή για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, όπως για παράδειγμα η αύξηση της φορολογίας, με στόχο να βγει επιτέλους η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης και της κοινωνικής δυσλειτουργίας, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Δυστυχώς, τα μέτρα που έχουν μπει στο τραπέζι του διαλόγου δεν προάγουν τον σκοπό της επαναφοράς της χώρας στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, καθώς βρίσκονται προς την κατεύθυνση της πρόσκαιρης επίλυσης των προβλημάτων και εστιάζονται στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, κυρίως μέσω της φορολογίας και στην περικοπή κοινωνικών δαπανών.

Αυτό, όμως, δεν είναι το ζητούμενο. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αρκεστεί σε μια πρόσκαιρη επίλυση του δημοσιονομικού της προβλήματος, ούτε να πετύχει μια ασθενική ανάπτυξη που θα στηρίζεται σε συγκυριακούς παράγοντες.

Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς, στηριζόμενη αυτή τη φορά σε υγιείς και σταθερές βάσεις.

Η σταθερή αύξηση του παραγόμενου εθνικού προϊόντος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να μειωθεί το χρέος της χώρας σε βάθος χρόνου. Είναι κυρίως ο μοναδικός τρόπος για να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Το κρίσιμο στοίχημα για τη χώρα είναι η αύξηση του εθνικού πλούτου, με κινητήριο δύναμη τον ιδιωτικό τομέα. Με την προσέλκυση επενδύσεων, που δημιουργούν βιώσιμες και υψηλής αξίας θέσεις εργασίας. Μια προσέγγιση που ενεργοποιεί τις δυνάμεις της οικονομίας, αντί να δημιουργεί νέες εξαρτήσεις από το κράτος.

Η εφαρμογή μιας τέτοιας προσέγγισης θα πρέπει βεβαίως να συνοδευτεί και από τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος.

Γιατί υπάρχουν θέματα που λειτουργούν ως κριτήρια επενδυτικών αποφάσεων. Θέματα που δυστυχώς στην Ελλάδα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άλυτα.

Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που αναδεικνύουμε ως υπέρτατο στόχο την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, να επιβάλλονται φορολογικά μέτρα που τρέπουν σε φυγή κάθε σοβαρό επενδυτή. Αυτή η αντιφατική λογική – από τη μια να προσκαλούμε επενδυτές και από την άλλη να τους διώχνουμε, μέσω της υψηλής φορολογίας – πρέπει να σταματήσει.

Όσο και αν κάποιοι το αρνούνται, τα μέτρα μείωσης της φορολογίας δεν προτείνονται από τον επιχειρηματικό κόσμο, ως μέτρα μείωσης της συνεισφοράς του στα δημόσια έσοδα.

Τα μέτρα αυτά, αντίθετα, θα συνέβαλλαν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας και την αποκατάσταση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Άλλωστε όσο και αν αυξάνεται οι συντελεστές, αν δεν υπάρχουν κέρδη δεν θα υπάρχουν και φορολογικά έσοδα.

Είναι πλέον καιρός να κατανοήσουν και η κυβέρνηση και οι δανειστές ότι για την αύξηση των επενδύσεων αλλά και για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, στην Ελλάδα, είναι αναγκαία μια γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Σοκολάτα από “χρυσό”: Ράλι για το κακάο, πιο ακριβό κι από τον χαλκό

Τα futures του κακάου ξεπέρασαν το ιστορικό-όριο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο, επεκτείνοντας ένα ράλι που έχει ήδη διπλασιάσει τις τιμές φέτος, ενώ αυξάνεται...

Κρατικός Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ αύξησαν τα έσοδα το α΄δίμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα 3.378 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 1.981 εκατ. ευρώ καταγράφει το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει  ότι μεγαλύτερο...

Κατώτατος μισθός: Θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Μεθαύριο Τετάρτη 27 Mαρτίου ανακοινώνεται η τέταρτη διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019 και...
Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχονται ανατροπές – Εξετάζεται και απόσυρση

Ανεβάζουν «ταχύτητα» οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος τελών κυκλοφορίας οχημάτων, με κεντρική επιδίωξη οι όποιες ανατροπές να...

POS: Σε μείωση των προμηθειών   προχωρούν τράπεζες, εκδότες καρτών και εταιρείες-πάροχοι για συναλλαγές...

Σε μείωση της προμήθειας τους που λαμβάνουν, λόγω της χρήσης των POS, από ορισμένες, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, όπως περίπτερα και ψιλικατζίδικα σκοπεύουν να προχωρήσουν...
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών του αργού

Καύσιμα: Αυξήθηκαν οι τιμές

Λίγο πριν από το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου και η τιμή της αμόλυβδης έχει ήδη αυξηθεί, πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας σε κάποιες περιοχές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νεκρός από ανακοπή στο εργοστάσιό του ο Κ. Μίχαλος του ΕΒΕΑ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Κωνσταντίνος Μίχαλος εντοπίσθηκε από τη σύζυγό του, χωρίς...

ΕΒΕΑ: Θετικό γεγονός η ύπαρξη συμφωνίας, αλλά…

Η ύπαρξη συμφωνίας και μόνο αποτελεί θετική έκβαση για τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και...

Μίχαλος: «Κίνδυνος να διαρραγεί η κοινωνική ειρήνη-Πρέπει να το καταλάβουν οι δανειστές»

«Εκρηκτικό, αρνητικό μείγμα» δημιουργεί ο συνδυασμός της μεταφοράς της φορολογικής έδρας ολοένα περισσότερων ελληνικών...