Τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία σχολίασε ο επίκουρος καθηγητής Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Αντώνης Χατζηκυριάκου.
Καλεσμένος στον ΑΘΗΝΑ 9,84 της εκπομπής «Ο επισκέπτης της έβδομης ημέρας» με τον Δημήτρη Τζιβελέκη, χαρακτήρισε «ασταθή και αβέβαιη» την κατάσταση που διαμορφώνεται στη γειτονική χώρα, μετά την προφυλάκιση του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και ενώ ο κόσμος σπεύδει μαζικά στα εκλογικά κέντρα να τον αναδείξει υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος(CHP) για την προεδρία της χώρας το 2028, στέλνοντας, με αυτή τη συμβολική κίνηση, ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση Ερντογάν.
Οι ταραχώδεις διαδηλώσεις σχεδόν σε ολόκληρη την Τουρκία, σύμφωνα με τον καθηγητή, ευτελίζουν την εκλογική διαδικασία και είναι πρωτόγνωρες σε επίπεδο αυταρχικής παρέμβασης.
«Ανακαλούν μνήμες και εικόνες από την εξέγερση του Γκεζί το 2013, η οποία αντιμετωπίστηκε με ωμή καταστολή. Κάτι όμως που όμως δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει με την ίδια βιαιότητα σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού δεν έχει πολλά χρόνια μπροστά του και πρέπει να αρχίσουν διεργασίες διαδοχής του…. Είναι μια περίοδος αβεβαιότητας με πολλά διαφορετικά σενάρια στο τραπέζι».
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ- ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Στο ίδιο μήκος κύματος εκτίμησε ότι η εδραίωση του αυταρχισμού στη γείτονα δεν συμβαίνει εν κενώ, σε σχέση και με το διεθνές περιβάλλον.
«Βρισκόμαστε, παγκοσμίως, σε επίπεδο μετατόπισης της πολιτικής διαδικασίας, με πολλά καθεστώτα να στρέφονται σε αυταρχική κατεύθυνση. Όμως, το φαινόμενο της καταστολής και του αυταρχισμού στην Τουρκία, είναι σε άλλη κλίμακα».
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΞΕΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
Ως προς τη διαφορά μεταξύ Δύσης και Τουρκίας, παρατήρησε ότι είναι ποσοτική και όχι ποιοτική.
«Με την έννοια ότι όλα όσα συμβαίνουν εκεί, είναι αναβάθμιση όσων ήδη γίνονται στο φιλελεύθερο δυτικό κόσμο». Και υπενθύμισε ότι «μετά την επίθεση στο Μπατακλάν τον Νοέμβριο του 2015, ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου του 1821, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χατζηκυριάκου τοποθετήθηκε για το νέο, που κόμισε με το ξέσπασμά της, η Ελληνική Επανάσταση.
ΠΟΛΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ
«Δεν μιλούσαν δηλαδή για Επανάσταση που σηματοδότησε μια ρήξη με το παρελθόν, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα σύγχρονο, νεωτερικό Ελληνικό έθνος- κράτος. Η νέα γνώση που έχουμε μετά από 200 χρόνια, δείχνει κάτι πολύ διαφορετικό. Ότι οι οθωμανικές παρακαταθήκες στο νέο, ελληνικό κράτος, επαναξιολογούνται ως έννοιες και αναβαπτίζονται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, ώστε να αποκτήσουν δημοκρατική χροιά και λειτουργία. Οπότε, προκύπτει μια ενδιαφέρουσα σύνθεση ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή ΕΔΩ